• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijā būs pieejams rīks subtitru nodrošināšanai audiovizuālam saturam

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:07, 09.11.2022


Latvijā būs pieejams tehnoloģiju kompānijas SIA "Tilde" sadarbībā ar medijiem izstrādāts rīks, kas ļaus lielā apmērā nodrošināt subtitrus audiovizuālam saturam, piemēram, televīzijas programmās un pakalpojumos, aģentūrai LETA pavēstīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pārstāvji.



"Tilde" līdz šim bija izstrādājusi dažādus ar runas atpazīšanas un balss sintēzes tehnoloģijām saistītus risinājumus, kas ļauj cilvēka runāto pārvērst rakstītā tekstā jeb transkribēt un ļauj tekstu pārvērst sintezētā cilvēka balsī.

Pērn kopā ar mediju uzņēmumiem VSIA "Latvijas Televīzija" (LTV), SIA "4.vara" un SIA "Helio Media" tika sākts darbs pie latviešu valodas runas atpazīšanas tehnoloģiju efektīvas piemērošanas dažāda audiovizuālā satura subtitrēšanai. Pirmajā posmā izveidots strādājošs risinājuma prototips, kas ļauj automatizēt subtitru veidošanu iepriekš ierakstītam audiovizuālam saturam.

NEPLP locekle Ieva Kalderauska norāda, ka Latvijā šobrīd salīdzinoši zemā līmenī tiek nodrošināta mediju pakalpojumu, to satura pieejamība, izmantojot subtitrus vai surdotulku, kas sevišķi svarīgi cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem. "Tam viens no iemesliem bija izmaksas, ko liela daļa mediju nevar atļauties lielā apjomā," viņa min.

NEPLP apkopotie dati liecina, ka subtitrus latviešu valodā lielākā apmērā nodrošina mediji, lai izpildītu likuma prasības izvēlēties subtitrus kā vienu no veidiem raidījumu svešvalodā izplatīšanai, kā arī ar raidījumu abonēšanu saistītos pakalpojumos pēc pieprasījuma. LTV programmās un pakalpojumos šobrīd tiek subtitrēta aptuveni trešdaļa audiovizuāla satura, kas savukārt bija iespējams pateicoties valsts piešķirtai mērķa dotācijai sabiedriskajam medijam kopš 2014.gada.

Kalderauska norāda, ka satura subtitrēšanas automatizēšana sekmētu mediju satura pieejamības būtisku palielināšanos Latvijā kopumā.

Prototipa izstrāde noslēdzās šogad vasarā, un "Tilde" turpina strādāt, lai aktīvi virzītu prototipu uz reālā satura ražošanā izmantojamu mākoņpakalpojumu - šobrīd uzņēmums aicina dažādus elektroniskos medijus un citus audiovizuālā satura veidotājus aktīvi iesaistīties produkta attīstībā, testējot esošo risinājumu, lai uzlabotu mākslīgā intelekta subtitrēšanas "prasmes", kas svarīgas daudzveidīgā mediju vidē.

"Tilde" speciālisti veic darbu, lai nākamgad mediji varētu sākt praksē izmantot izstrādāto risinājumu, kas palīdzēs nodrošināt satura subtitrēšanu ar būtiski zemākām izmaksām nekā šobrīd, kad šis darbs prasa lielu cilvēkresursu un laika ieguldījumu.

"Tilde" biznesa attīstības direktors Kaspars Kauliņš norāda, ka mākslīgā intelekta tehnoloģiju pielāgošana latviešu valodai ir liels izaicinājums. "Uzņēmuma pētnieki un izstrādātāji sadarbībā ar mediju partneriem jau paveikuši milzīgu darbu, lai izveidotu labi strādājošu automatizētas subtitru veidošanas risinājuma prototipu. Tagad aicinām arī citus medijus iesaistīties mūsu risinājuma testēšanā, lai padarītu to par ērti izmantojamu, efektīvu automatizētas subtitrēšanas rīku," viņš norāda.

Jaunais subtitrēšanas risinājums būs pieejams ne tikai medijiem, bet ikvienam, kam būs šāda interese un nepieciešamība. Lietotājiem subtitrēšanas pakalpojums būs pieejams īpašā runas tehnoloģiju pakalpojumu portālā "transcribe.tilde.com".

Vienlaikus "Tilde" turpina mākslīgā intelekta runas tehnoloģiju pilnveidi, lai nodrošinātu kvalitatīvu subtitrēšanu arī tiešraides režīmā.

Jau vēstīts, ka SIA "Tilde" pērn strādāja ar 6,679 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 7,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga teju divas reizes - līdz 409 504 eiro.

Kompānija reģistrēta 1991.gada septembrī, un tās pamatkapitāls ir 30 000 eiro. Kompānijas īpašnieki vienādās daļās ir Uldis Dzenis un Andrejs Vasiļjevs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Kultūra Seriāla «Padomju džinsi» uzņemšana pārveidoja vietu pie «Laimas pulksteņa»

Autori sola intriģējoši dramatisku, bet arī komiski gaišu stāstu, jo arī humors bija viens no ieročiem pret padomju varu.

Sabiedrība LTV darbinieki varētu rīkot streiku. Kāds iemesls tik radikālām idejām?

Latvijas Televīzijas (LTV) darbinieki varētu rīkot streiku, protestējot pret iespējamu oriģinālā satura apjoma samazināšanu LTV programmā šī gada rudens sezonā, kas ietekmētu arī darbinieku atalgojumu, aģentūra LETA noskaidroja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP).

Sabiedrība Lietu par lēmumu atņemt "Doždj" apraides atļauju tiesa izskatīs jūnija vidū

Administratīvā rajona tiesa lietu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu atņemt apraides atļauju Krievijas neatkarīgajai programmai "Doždj" ("Дождь"/"TV Rain") sāks izskatīt 13.jūnijā. Tiesas sēde paredzēta plkst.11.

Sabiedrība SEPLP: LTV un LR šogad var būtiski samazināties oriģinālā satura apjoms

Nesaņemot papildu finansējumu, Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio šogad var būtiski samazināties oriģinālā satura apjoms un kapitālieguldījumi, komentējot 2023.gadam apstiprinātos sabiedriskā pasūtījuma plānus, aģentūrai LETA norādīja Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē (SEPLP).