Kāda būs šī ziema? Dāņu meteorologi nākuši klajā ar savu prognozi

Sabiedrība
LETA 12:07, 21.11.2020 0

Arī 2020.-2021.gada ziema Dānijā un citviet Ziemeļeiropā būs pārsvarā pelēka, jo sals un sniegs parādīsies reti, teikts Dānijas Meteoroloģijas institūta publicētajā prognozē tuvākajiem trim mēnešiem.

 
Foto: LETA

Meteorologi skaidro, ka ziemas attīstību Ziemeļeiropā ietekmē dažādi faktori no visas pasaules. Viens no galvenajiem rādītājiem ir ūdens temperatūra okeānos, un patlaban gan Atlantijas, gan Klusā okeāna ziemeļu daļā ūdens ir siltāks par normu, nosliecot svaru kausus par labu siltai un nemierīgai ziemai Ziemeļeiropā.

Decembrī Eiropas ziemeļos galvenokārt tiek prognozēts zems atmosfēras spiediens, savukārt Dienvideiropā un Centrāleiropā tas gaidāms augstāks nekā ierasts. Līdz ar to Baltijas jūras reģionā dominēs gaisa plūsma no rietumiem, bieži gaidāmas atmosfēras frontes ar nokrišņiem, saule uzspīdēs vien retu reizi.

Līdzīga sinoptiskā situācija tiek prognozēta arī janvārī un februārī, kad Eiropas ziemeļos gaidāma liela Atlantijas ciklonu aktivitāte un iespējamas vētras, bet nokrišņi visbiežāk gaidāmi kā lietus. Tomēr tiek prognozēti arī periodi, kuros anticiklons bloķēs ciklonus, atnesot mierīgāku un aukstāku laiku.

Ziema kopumā gaidāma siltāka un slapjāka par normu, lielākā siltuma anomālija prognozēta janvārī.

Saskaņā ar ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes prognozēm decembra, janvāra, februāra un marta vidējā gaisa temperatūra Latvijā gaidāma 1-4 grādus augstāka par normu.

Jau ziņots, ka iepriekšējā ziema kļuva par siltāko Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. 2019.-2020.gada kalendārās ziemas vidējā gaisa temperatūra sasniedza +2,7 grādus, par 1,7 grādiem pārspējot iepriekšējās siltākās - 1924.-1925.gada - ziemas rekordu.

2020.gada janvāra vidējā gaisa temperatūra Latvijā bija pat 6,3 grādus augstāka par normu.

Atbilstoši Pasaules Meteoroloģijas organizācijas norādījumiem par normu meteoroloģijā sauc 1981.-2010.gada vidējās vērtības, bet, sākot ar nākamo gadu, norma būs 1991.-2020.gada vidējie aritmētiskie lielumi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Kultūra Muzeju nakts norises Latvijā pulcē vairāk nekā 180 770 apmeklētāju!

Visvairāk reģistrēto apmeklētāju - 13 525 - pulcējis Rotko muzejs Daugavpilī.

Ekonomika Latvijā ražotie elektriskie skrejriteņi ir pieprasīti dažādās nozarēs (+VIDEO)

“Praktiski katru nedēļu mēs sastopamies ar interesi vai kādu jaunu pielietojuma veidu".

Kriminālziņas Lietuvas helikopters no zvejas kuģa evakuējis ievainotu Latvijas pilsoni

Lietuvas Gaisa spēku helikopters svētdien no zvejas kuģa evakuējis ievainotu Latvijas pilsoni, pirmdien paziņoja Lietuvas armija.

Ekonomika Kāda ir vidējā kredīta summa jaunajam mājoklim?

Kopumā 2024.gada kreditēšanas indekss ir audzis par 5 procentpunktiem, kas ir mazāka izaugsme nekā pērn, taču vērojama pozitīva tendence - bankas spēj kreditēt un vēlas to darīt.