OIK krimināllietās neviena valsts amatpersona nav aizdomās turētais

Sabiedrība
LETA 09:44, 10.10.2019 0

Lietās par krāpšanos ar obligātā iepirkuma komponentes (OIK) atļaujām un stacijām nevienai valsts amatpersonai nav piemērots aizdomās turētā statuss, aģentūrai LETA apliecināja Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska.

 
Foto: LETA

Tāpat nevienai valsts amatpersonai nav piemērots personas, pret kuru sākts kriminālprocess, statuss.

Otrdien Saeimas OIK sistēmas parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins paziņoja, ka lietās par krāpšanos ar OIK atļaujām un stacijām kriminālatbildība varētu iestāties vairākām valsts amatpersonām.

VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs komisijā skaidroja, ka ONAP visas ar OIK sistēmu izmeklējamās lietas ir sadalījusi trīs blokos.

Pirmajā blokā iekļautas lietas, kuras saistītas ar tā dēvētajām "konteineru shēmām". "Šīs lietas saistās ar to, ka uzņēmumi, kuri nebija sākuši reālu ražošanu, taču nevēlējās zaudēt OIK atļauju, uzstādīja pārvietojamās konteineru stacijas, lai formāli izpildītu prasības," skaidroja Mundurs.

Viņš norādīja, ka šajā blokā kriminālprocesi tika sākti jau 2017.gada rudenī un patlaban viens no tiem jau ir nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai un nonācis līdz tiesai. Vēl viens kriminālprocess par septiņām koģenerācijas stacijām patlaban jau atrodoties finiša taisnē.

Otrajā blokā tiek izmeklētas lietas, kuras saistītas ar krāpšanos ar pašpatēriņa skaitļiem. Šajā blokā aktīvajā izmeklēšanas stadijā ir četri kriminālprocesi par septiņām koģenerācijas stacijām, bet viens kriminālprocess jau ir nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai un nonācis tiesā.

Savukārt trešajā blokā tiek izmeklēta vairāku Ekonomikas ministrijas amatpersonu atbildība par krāpniecisku darbību pieļaušanu OIK sistēmā.

Mundurs piebilda, ka ONAP izmeklēšanas laikā ir jau pārbaudījis visas 400 OIK sistēmas stacijas un aptuveni 100 stacijas ir tādas, par kurām varētu tikt sākti kriminālprocesi. "Primāri izmeklējam tās lietas, kur valstij radītie finansiālie zaudējumi ir vislielākie," sacīja Mundurs.

OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas galvenais uzdevums ir noskaidrot, kāds ir patiesais šobrīd izveidotās sistēmas nodarītais kaitējums valstij, nosaukt atbildīgos šādas sistēmas izveidē, kā arī izdarīt secinājumus, lai novērstu šādu sistēmu veidošanos nākotnē.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvija plāno veikt iemaksu palestīniešu bēgļiem

Latvija plāno veikt iemaksu 17 000 eiro apmērā ANO Palīdzības un darba aģentūrā palestīniešu bēgļiem (UNRWA), aģentūrai LETA apstiprināja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretāre Diāna Eglīte.

Sabiedrība Pārgalvīga elektroskrejriteņu vadītāju rīcība visbiežāk noved pie negadījumiem

Ar mērķi samazināt elektroskrejriteņu vadītāju pārkāpumu skaitu un traumatismu Valsts policija kopā ar Stradiņa slimnīcu un "Bolt" sākusi informatīvo kampaņu "Ātrākais, kā nonākt slimnīcā".

Sabiedrība Krievijas karš pret Ukrainu būtiski ietekmējis ES austrumu pierobežas reģionus

Krievijas pilna apmēra agresijas karš pret Ukrainu ir būtiski ietekmējis Eiropas Savienības (ES) austrumu pierobežas reģionus, secināts izvērtējumā par Krievijas agresijas kara ietekmi uz pierobežas reģioniem.

Lasiet arī

Sabiedrība Nacionālajā arhīvā notiek vērienīga rekonstrukcija (+VIDEO)

Sloka ielā 16 esošo ēku projektējis arhitekts V.R. Reslers un tā celta 1908.gadā kā pilsētas lombards.

Ekonomika Aptauja: Latvijas iedzīvotāji sagaida mājokļu cenu kāpumu (+VIDEO)

Respondenti, kas ir optimistiskāki nekā vidēji, ir ar pamatizglītību, zemiem ienākumiem un dzīvo laukos.

Pasaule Starptautiskā krimināltiesa nosoda draudus tās amatpersonām

Starptautiskā krimināltiesa (SKT) piektdien stingri reaģējusi uz draudiem un iebiedēšanas mēģinājumiem, ar kuriem saskārušies tās darbinieki, bet plašāku informāciju nesniedza.

Sports Latvijas hokejisti pārbaudes spēlē negūst vārtus un papildlaikā zaudē norvēģiem

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien Rīgā priekšpēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta ar rezultātu 0:1 (0:0, 0:0, 0:0, 0:1) papildlaikā zaudēja Norvēģijai.