• Modrīte,
  • Mudrīte,
  • Renāte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Igaunijā neplāno slēgt Barklaja de Tolli mauzoleju

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 14:26, 24.10.2024


Igaunija neplāno slēgt Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli mauzoleju, paziņojis Tervas pašvaldības padomes priekšsēdētājs un Igaunijas parlamenta deputāts Maido Rūsmans.


Foto: Wikipedia

Latvijā pēc plašām diskusijām nolemts demontēt de Tolli pieminekli Rīgā, taču mauzoleju Jegevestes ciemā, kas atrodas Valgas apriņķa Tervas pagastā, slēgt nav plānots. Mauzolejā līdzās de Tolli (1761-1818) atrodas arī viņa sievas mirstīgās atliekas.

Lai gan de Tolli nomira pirms vairāk nekā 200 gadiem, viņa mauzolejs joprojām ir iecienīts tūristu apskates objekts.

Rasmusens Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR teica, ka demontēto pieminekli no Rīgas varētu pārvietot uz Igauniju.

"Atskatoties vēsturē, ir jābūt robežai. Ja mēs uzskatām Barklaju de Tolli kā personību, viņš bija baltvācu-skotu izcelsmes militārais komandieris, kurš kalpoja cariskās Krievijas impērijai. Tomēr ir svarīgi arī saprast, kāpēc šeit atrodas viņa mauzolejs — viņam piederēja Jegevestes muiža un viņš gribēja šeit dzīvot. Vēsturiski ievērojams ir arī tas, ka viņš esot apguvis igauņu valodu," sacīja Rūsmans.

Arī igauņu vēsturnieks un Igaunijas Kara muzeja direktors Herllars Lills norādīja uz de Tolli saistību ar Igauniju.

"Latvijas pusei ir tiesības izdarīt savu izvēli. Taču mūsu gadījumā viņš netiek saistīts ar traģiskiem notikumiem mūsu vēsturē," klāstīja vēsturnieks, paskaidrojot, ka de Tolli nav vadījis karaspēku tieši uz Igauniju.

Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī gan Igaunijā, gan Latvijā aktīvi notikusi padomju okupācijas laika pieminekļu un simbolu demontāža publiskās vietās.

Oktobra vidū Rīgas dome atbalstīja Esplanādes parkā esošā de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu.

De Tolli pieminekli Esplanādes malā pirmo reizi atklāja 1913.gadā. 1915.gadā Barklaja de Tolli statuju demontēja, bet postaments palika. 2002.gadā pēc uzņēmēja Jevgeņija Gomberga iniciatīvas tika uzstādīta statujas kopija. Uzņēmējs savulaik centās Rīgas pilsētvidē "iedabūt" arī Krievijas cara Pētera I statuju.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes neiebilst pret pieminekļa postamenta pārvietošanu. Pārvalde norāda, ka pieminekļa postaments nav valsts aizsargāts kultūras piemineklis, bet tam ir kultūrvēsturiska vērtība, un tādēļ nav pieļaujama tā iznīcināšana.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Zelenskis gatavo vēl vienu uzvaras plānu pašai Ukrainai

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis gatavo vēl vienu plānu papildus "uzvaras plānam", kuru viņš prezentējis Rietumu partneriem, un šoreiz tas paredzēts pašas Ukrainas darbībām kara apstākļos.

Pasaule Blinkens: Izraēlai nav plānu okupēt Gazas joslu

Izraēlai nav plānu par Gazas joslas ziemeļdaļas pastāvīgu okupāciju, trešdien žurnālistiem Telavivā sacīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Pasaule ES sūtnis: Pilnīga Krievijas naftas eksporta apturēšana šobrīd nav iespējama

Starptautisks naftas embargo pret Krieviju nav praktiski iespējams, jo tam nevar gūt atbalstu pasaulē, drošības un ārpolitikas foruma "Rīgas konference" laikā intervijā aģentūrai LETA vērtēja Eiropas Savienības (ES) īpašais sūtnis sankciju jautājumos Deivids O'Salivans.

Pasaule Ukrainas ģenerālprokurors atkāpies no amata

Ukrainas ģenerālprokurors Andrijs Kostins otrdien paziņoja par atkāpšanos no amata pēc tam, kad valsts drošības dienesti izmeklēšanā bija atklājuši vērienīgu korupcijas shēmu, kas, kā noprotams, nodrošināja valdības amatpersonām atbrīvojumus no iesaukuma armijā.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā demontēta piemiņas zīme Maskavas dārza izveidei

Rīgā, Latgales parkā, demontēta piemiņas zīme Maskavas dārza izveidei, aģentūru LETA informēja Rīvas vicemērs Edvards Ratnieks (NA/LRA).

Sabiedrība Ratnieks rosinās domē lemt par de Tolli pieminekļa demontāžu

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Edvards Ratnieks (NA) rosinās domē lemt par Esplanādes parkā esošā Krievijas karavadoņa Mihaela Andreasa Barklaja de Tolli pieminekļa demontāžu un pārvietošanu.

Sabiedrība Atbalsta Puškinam veltītu piemiņas objektu demontāžu Rīgā

Puškina piemiņas zīmes demontāžu rosināja biedrība "Publiskās atmiņas centrs".

Kriminālziņas Rīgā apķēpāts Barklaja de Tolli piemineklis (papildināts)

(Pievienota 7.rindkopa.) Rīgas pieminekļu aģentūra ir saņēmusi informāciju par pieminekļa apķēpāšanu un tagad tas tiks sakopts.