• Andžejs,
  • Andžs,
  • Edīte,
  • Esmeralda
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Zelenskis pauž vilšanos par valstu līderu vilcināšanos apmeklēt miera samitu

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 12:16, 02.06.2024


Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien drošības forumā Singapūrā paudis vilšanos par to, ka vairāku valstu līderi nav apņēmušies piedalīties Šveicē gaidāmajā miera samitā.


Foto: twitter

Ķīna likusi noprast, ka tās prezidents Sji Dzjiņpins samitā nepiedalīsies, bet ASV prezidents Džo Baidens vēl nav paziņojis, vai apmeklēs šo Ukrainai svarīgo pasākumu.

Zelenskis forumā "Šangri-La dialogs", ko apmeklē daudzu pasaules valstu aizsardzības ministri, aicināja sniegt lielāku militāro palīdzību Ukrainai.

Ukraina arī cenšas panākt pēc iespējas lielāku dalībnieku skaitu šomēnes Šveicē gaidāmajā miera sanāksmē, kurā Kijiva cer iegūt plašu starptautisku atbalstu savam redzējumam par nosacījumiem, kas nepieciešami, lai pārtrauktu karu.

Zelenskis sacīja, ka vairāk nekā 100 valstis un organizācijas ir pieteikušās dalībai konferencē, un mudināja Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstis pievienoties.

"Mēs esam vīlušies, ka daži pasaules līderi vēl nav apstiprinājuši savu dalību miera samitā," sacīja Zelenskis.

Samits var zaudēt nozīmīgumu, ja to neapmeklēs ASV prezidents.

Arī Ķīna piektdien paziņoja, ka tai būs grūti piedalīties konferencē, ja tajā nepiedalīsies Krievija.

Zelenskis Singapūras drošības foruma ietvaros tikās ar ASV aizsardzības ministru Loidu Ostinu, un pēcāk žurnālistiem sacīja, ka viņiem bijusi ļoti laba tikšanās. Ukrainas prezidents platformā "X" norādīja, ka viņi apsprieduši Ukrainas "aizsardzības vajadzības, Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēmas stiprināšanu, F-16 koalīciju un divpusējā drošības līguma projekta izstrādi".

Pentagona preses pārstāvis paziņoja, ka Ostins atkārtoti apliecināja "nelokāmo ASV atbalstu Ukrainai, saskaroties ar Krievijas agresiju". Ostins arī "vēlreiz apstiprināja ASV apņemšanos saglabāt stingru vairāk nekā piecdesmit valstu koalīcijas atbalstu, lai palīdzētu Ukrainai aizstāvēt tās brīvību", paziņoja Pentagona pārstāvis.

Tikšanās notika pēc Vašingtonas lēmuma daļēji atcelt ierobežojumus ASV piegādāto ieroču izmantošanai, lai uzbruktu Krievijas iekšienē, ko Zelenskis nosauca par "soli uz priekšu".

ASV Kongress aprīlī pēc mēnešiem ilgām politiskām ķildām apstiprināja 61 miljardu ASV dolāru palīdzības paketi Ukrainai, kas ļāva nodrošināt tik ļoti nepieciešamo ieroču piegādi Ukrainas bruņotajiem spēkiem.

Ķīnas Aizsardzības ministrijas preses pārstāvis ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka viņam nav zināms, ka Ķīnas aizsardzības ministrs Duns Džjuņs Singapūrā plānotu tikties ar Zelenski.

Ukrainas prezidents pēdējo dienu laikā apmeklējis Spāniju, Zviedriju, Portugāli un Beļģiju, mudinot sabiedrotos nodrošināt Ukrainai vairāk ieroču, kā arī cenšoties vairot atbalstu miera samitam.

"Ukraiņiem ir ļoti svarīgi, lai pasaule nenogurtu (..), lai pasaule saprastu, ka tā nevar nogurt no agresora sāktā kara," otrdien Portugālē sacīja Zelenskis.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule ES pauž bažas par iespējamu Orbāna vizīti Maskavā

Eiropas Savienības (ES) līderi ceturtdien pauda bažas par baumām, ka ES prezidējošās valsts Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns varētu apmeklēt Maskavu.

Pasaule ES atjaunojusi ievedmuitas tarifu kvotas olu un cukura importam no Ukrainas

No otrdienas, 2.jūlija, atjaunotas brīvās tirdzniecības līguma (DCFTA) ievedmuitas tarifu kvotas olu un cukura importam Eiropas Savienībā (ES), paziņojusi Eiropas Komisija.

Pasaule Zelenskis: Sabiedroto solīto ieroču kavēšanās bremzē pretuzbrukumu

Sabiedroto solīto ieroču kavēšanās dēļ 14 Ukrainas bruņoto spēku brigādes joprojām nav pilnībā aprīkotas, kas kavē pretuzbrukumu, intervijā aģentūrai "Bloomberg" sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Valsts prezidents ar Latvijas delegāciju dosies uz NATO samitu Vašingtonā

Vašingtonā, ASV, no 9.jūlija līdz 11.jūlijam norisināsies NATO samits, kurā Latvijas delegācijas vadītājs būs Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis ieradies Berlīnē uz Ukrainas atjaunošanas konferenci

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien Berlīnē piedalīsies starptautiskā konferencē par Ukrainas atjaunošanu.

Pasaule Zelenskis: Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā var būt tikai pirmais vilnis

Krievijas ofensīva Harkivas apgabalā šomēnes var būt tikai tās uzbrukumu "pirmais vilnis" un Krievijas armijai varētu būt mērķis ieņemt Harkivu, piektdien intervijā ziņu aģentūrai AFP brīdināja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Pasaule Zelenskis salīdzina cīņu pret Krieviju ar cīņu pret nacistiem

Otrā pasaules kara beigu Eiropā gadskārtā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien salīdzināja savas valsts aizstāvēšanos pret Krievijas iebrukumu ar ukraiņu centieniem sakaut nacistisko Vāciju.

Pasaule Krievija izsludina meklēšanā Zelenski

Krievijas Iekšlietu ministrija meklēšanā izsludinājusi Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, sestdien vēsta Krievijas mediji.