• Lana,
  • Sergejs,
  • Svetlana
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Nausēda un Šimonīte

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 06:56, 13.05.2024


Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām sacentīsies pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte no valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", liecina svētdien notikušās pirmās kārtas provizoriskie rezultāti.


Foto: pixabay

Pēc balsu saskaitīšanas visos 1895 konstatēts, ka Nausēda ieguvis 44,19% balsu, bet Šimonīte - 19,78% balsu.

"Mans galvenais mērķis šajā posmā bija iekļūt otrajā kārtā. Uzskatu, ka tas ir sasniegts," žurnālistiem sacīja premjere.

Tālāk seko neatkarīgais kandidāts advokāts Igns Vēgēle ar 12,37% balsu un jaundibinātās labējās partijas "Nemunas rītausma" līderis Remiģijus Žemaitaitis ar 9,27% balsu.

Neatkarīgais kandidāts ārsts Eduards Vaitkus ieguvis 7,32% balsu, Daiņus Žalims no valdošajā koalīcijā ietilpstošās liberālās Brīvības partijas - 3,54% balsu, opozīcijā esošās centriski kreisā Darba partijas līderis Andrjus Mazuronis - 1,38% balsu un bijušais aizsardzības viceministrs Ģiedrims Jeglinsks no opozīcijā esošās centriski kreisās Demokrātiskās savienības "Lietuvas vārdā" - 1,35% balsu.

Vēlēšanās piedalījās 59,48% balsstiesīgo pilsoņu.

Tā kā neviens kandidāts nav ieguvis vismaz pusi balsu, 26.maijā notiks prezidenta vēlēšanu otrā kārta, kurā sacentīsies divi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti.

Lietuvas prezidents tiek ievēlēts uz piecu gadu termiņu un amatu var ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās 2019.gadā neatkarīgais kandidāts ekonomists Nausēda otrajā kārtā uzvarēja Šimonīti, kas bija tolaik opozīcijā esošās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" kandidāte. 2020.gada decembrī pēc konservatīvo uzvaras Seima vēlēšanās Šimonīte kļuva par premjerministri.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Aptauja: atbalsts Herisai un Trampam teju vienāds

Amerikāņu vidū, kas sliecas balsot gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, 48% atbalsta demokrātu kandidāti Kamalu Herisu, bet 47% republikāni Donaldu Trampu, konstatēts telekanāla CNN un pētījumu centra SSRS aptaujā.

Pasaule Mediji: Krievija sistemātiski nodarbojas ar spiegošanu Baltijas jūrā

Krievija sistemātiski vāc informāciju par gāzes cauruļvadiem, datu kabeļiem, vēja ģeneratoru parkiem un militāro infrastruktūru Baltijas jūrā, vēsta Vācijas mediji.

Pasaule ANO: 15 miljoniem ukraiņu nepieciešama humānā palīdzība

Ukrainā humānā palīdzība ir nepieciešama 15 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā puse ir sievietes un bērni, uzrunā ANO Drošības padomes sanāksmē Ņujorkā paziņoja ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs.

Pasaule Izraēla turpina veikt gaisa triecienus Libānā

Izraēlas Gaisa spēki otrdien turpina triecienus Libānā, pavēstījusi Izraēlas armija.

Lasiet arī

Pasaule Maskavā ar sarkanu krāsu apķēpātas Lietuvas vēstniecības durvis

Maskavā ar sarkanu krāsu apķēpātas Lietuvas vēstniecības durvis, un uz izkārtne blakus durvīm atstāti sarkani plaukstu nospiedumi.

Pasaule Izlūkdienests: Baltkrievijas režīms ķēries pie Lietuvas pilsoņu nolaupīšanas

Baltkrievijas režīms ir ķēries pie Lietuvas pilsoņu nolaupīšanas, paziņoja Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) vadītājs Darjus Jaunišķis.

Pasaule Lietuvā izvietos Nīderlandes pretgaisa aizsardzības sistēmu «Patriot»

Nīderlande šomēnes uz militārajām mācībām Lietuvā nogādās tālas darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot", paziņoja Lietuvas Bruņotie spēki.

Pasaule Ukrainā Krievijas raķešu triecienā cietuši pieci lietuvieši

Ukrainā pirmdienas rītā notikušajā raķešu uzbrukumā tika ievainoti pieci vīrieši no Lietuvas, kuri nogādāja militāro palīdzību Ukrainas karavīriem, vēsta ziņu portāls "15min.lt".