• Aivita,
  • Elfa,
  • Elvita,
  • Krišjānis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Artilērijas lādiņu ražošanas apjoms Eiropā tiks palielināts arī nākamajos gados

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:16, 22.03.2024


Artilērijas lādiņu ražošanas apjoms Eiropā tiks palielināts arī nākamajos gados, intervijā Latvijas Radio teica aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).



Komentējot situāciju Ukrainā un nepietiekamo lādiņu piegādi Ukrainai, Sprūds norādīja, ka munīcijas kravas Ukrainai tiek piegādātas nepārtraukti, taču dažādas munīcijas nepieciešams krietni vairāk. "Tāpēc tiek virzītas dažās iniciatīvas, lai to piegādātu lielākos apjomos. Tiek meklēti partneri arī ārpus Eiropas Savienības," skaidroja ministrs.

Sprūds norādīja, ka pašlaik Eiropa jau ir palielinājusi savas artilērijas ražošanas jaudas. Tāpat artilērijas lādiņu ražošanas apjoms Eiropā tiks palielināts arī nākamajos gados.

"Piegādes notiek, bet tas notiek lēnāk. arī Latvija nesen piegādāja Ukrainai lādiņus," teica Sprūds, norādot, ka runa nav tikai par lādiņiem Ukrainai, runa ir arī par artilērijas sistēmām.

Tāpat situāciju apgrūtina tas, ka Ukraina lieto dažādas artilērija sistēmas, kurām nepieciešami dažādi artilērijas lādiņi.

Sprūds arī atgādināja, ka tiek turpināts darbs, lai artilērijas lādiņus ražotu arī Latvijā.

Jau ziņots, ka Eiropas Komisija (EK) lēmusi piešķirt 513 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) aizsardzības industrijas attīstībai, liecina Aizsardzības ministrijas (AM) publiskotā informācija.

Finansējums piešķirts regulā "Munīcijas ražošanas atbalsta akts", kopumā atbalstot 31 no iesniegtajiem projektiem.

AM norādījusi, ka ar nozares līdzfinansējumu kopējais budžets pārsniegs 1,5 miljardus eiro, un visā Eiropā tiks būtiski kāpināta artilērijas munīcijas ražošanas jauda, līdz 2025.gada beigām sasniedzot līdz diviem miljoniem lādiņu gadā.

Uzņēmumu vidū, kuriem EK lēmusi piešķirt finansējumu artilērijas munīcijas ražošanas jaudu palielināšanai, ir arī Latvijas uzņēmums SIA "Valsts aizsardzības korporācija", norādīja ministrijā.

"Valsts aizsardzības korporācija" projekta pieteikumu finansējumam iesniedza starptautiska konsorcija ietvaros kopā ar KNDS grupas uzņēmumiem Francijā un Itālijā un NAMMO grupas uzņēmumiem Norvēģijā un Somijā 2023.gada nogalē. Pieteiktā starptautiskā projekta ietvaros plānots īstenot vairākus pasākumus dažādās valstīs, tai skaitā, vienu no tiem Latvijā, kur paredzēts izveidot artilērijas munīcijas modulāro pulvera lādiņu ražotni.

Kopā visam konsorcija projektam EK atbalstījusi piešķirt 41,38 miljonus eiro. Granta līgumu slēgšana paredzēta šī gada maijā.

AM skaidroja, ka munīcijas ražošanas atbalsta regulas mērķis ir paātrināt un palielināt munīcijas ražošanu visā Eiropā.

Tāpat ziņots, ka Ministru kabinets pērn novembrī atbalstīja "Valsts aizsardzības korporācijas" dibināšanu, kura visas uzņēmuma kapitāldaļas pārvaldīs AM.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Katalonijā pirmstermiņa vēlēšanās uzvar sociālisti

Svētdien notikušajās Katalonijas pirmstermiņa vēlēšanās uzvarējuši Spānijas premjerministra Pedro Sančesa pārstāvētie sociālisti.

Pasaule Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā sacentīsies Nausēda un Šimonīte

Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām sacentīsies pašreizējais valsts galva Gitans Nausēda un premjerministre Ingrīda Šimonīte no valdošajā koalīcijā ietilpstošās konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", liecina svētdien notikušās pirmās kārtas provizoriskie rezultāti.

Pasaule Avena advokāts par sankciju atcelšanu: «Spriedums ir pilnīgi iznīcinošs»

Lai arī Latvija iesniegusi lūgumu Eiropas Savienības (ES) Juridiskajam dienestam iesniegt apelāciju par ES sankciju atcelšanu miljardieriem Pjotram Avenam un Mihailam Fridmanam, Avena pārstāvis advokāts Jānis Kārkliņš uzskata, ka apelācijas nebūs.

Pasaule Ukrainas droni uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai Volgogradā

Ukrainas droni naktī uz svētdienu Krievijā uzbrukuši naftas pārstrādes rūpnīcai, naftas bāzei un metalurģijas kombinātam, aģentūrai UNN pavētstīja avots Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenajā izlūkošanas pārvaldē (HUR).

Lasiet arī

Sabiedrība Sprūds apšauba nepieciešamību veidot vienotu ES armiju

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) apšauva nepieciešamību veidot vienotu Eiropas Savienības (ES) armiju.

Pasaule Sprūds: ASV noteikti turpinās atbalstīt Ukrainas un Latvijas drošību

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) nesaredz nekādus stratēģiskus riskus, ka ASV varētu pārtraukt sniegt atbalstu Ukrainas un arī Latvijas drošībai.

Sabiedrība Sprūds: hibrīdkarš notiek jau šobrīd

Baltijas valstīm jābūt gatavām pilnīgi visiem scenārijiem, atzina Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).

Sabiedrība Reālie tēriņi aizsardzībai būs vēl lielāki par budžeta projektos iezīmētajiem

Reālie valsts tēriņi aizsardzībai nākamajos gados būs lielāki par budžeta projektos iezīmētajiem skaitļiem, šorīt LTV "Rīta panorāmā" atzīmēja aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P).