• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Igaunija bloķējusi lēmumu par EP vietu pārdali

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 09:45, 21.07.2023


Igaunija bloķējusi lēmumu par vietu pārdali Eiropas Parlamentā (EP), kas cita starpā paredz vienas papildvietas piešķiršanu arī Latvijai.



Visas ES dalībvalstis, izņemot Igauniju, vienojušās par kompromisu, piešķirot papildu vietas arī Francijai, Beļģijai un Polijai, kā arī līdz turpmākajam atliekot starpvalstu sarakstu ieviešanu.

Igaunija noraidīja kompromisu, jo tai nepieciešami paskaidrojumi par to, kā pašreizējā Eiropas Savienības (ES) prezidējošā valsts Spānija, kas sagatavojusi kompromisa priekšlikumu, aprēķinājusi piedāvāto papildvietu skaitu, tīmekļa izdevumam "EURACTIV" atklājis kāds ES diplomāts.

EP sākotnēji ierosināja piešķirt divas papildvietas Spānijai un Nīderlandei, bet pa vienai - Austrijai, Dānijai, Somijai, Slovākijai, Īrijai, Slovēnijai, un Latvijai, lai tādējādi nodrošinātu ES līgumos noteikto pakāpeniskās proporcionalitātes principu pareizu piemērošanu.

Taču izrādījās, ka panākt šajā jautājumā nepieciešamo vienprātību starp dalībvalstīm nav tik vienkārši.

Kamēr Francija un Beļģija pieprasīja attiecīgi četras un divas papildu vietas, kas EP priekšlikumā nebija paredzēts, Nīderlande un Vācija vispār iebilda pret deputātu skaita palielināšanu un tā vietā ierosināja vai nu pārdalīt esošās vietas, vai to skaitu samazināt, lai saglabātu pakāpeniskās proporcionalitātes principu.

Kompromisa variantā, par kuru galu galā vienojušās dalībvalstis, iekļauti ne tikai EP sākotnējie priekšlikumi, bet to pieprasītās papildvietas piešķirtas arī Francijai un Beļģijai, bet viena papildvieta tikusi arī Polijai.

Dalībvalstis arī vienojušās, ka vismaz vēl 2024. gada EP vēlēšanās nebūs ļauts izmantot starpvalstu sarakstus, un EP dots laiks līdz 2027.gadam, lai sagatavotu jaunu attiecīgu priekšlikumu.

Bija paredzēts, ka šis jautājums tiks galīgi atrisināts jau trešdien, taču Igaunija šo ieceri izjaukusi, izsaucot pārējo dalībvalstu neapmierinātību, atzinis kāds cits ES diplomāts.

Tallina apsolījusi iepazīties ar Spānijas paskaidrojumiem un savu galīgo lēmumu paziņot līdz 26.jūlijam, kas ir pēdējais brīdis, kad iespējams mainīt EP vietu sadalījumu pirms nākamgad maijā paredzētajām vēlēšanām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Krievu triecienā Harkivā nogalināts viens cilvēks, 42 ievainoti

Krievijas armijas triecienā Harkivā svētdien nopietni postījumi nodarīti 12 stāvu dzīvojamam namam, dzīvību zaudējis viens cilvēks, 42 ievainoti, pavēstīja pilsētas mērs Ihors Terehevs.

Pasaule Netanjahu draud atriebties hutiešiem

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu svētdien draudējis atriebties Jemenas hutiešu nemierniekiem, kuru izšautā raķete šorīt piezemējās Izraēlas vidienē.

Pasaule Venecuēlā aizturēti seši ārvalstu pilsoņi par Maduro slepkavības plānošanu

Venecuēlā sestdien aizturēti seši ārvalstu pilsoņi, kas apsūdzēti par prezidenta Nikolasa Maduro slepkavības plānošanu.

Pasaule Ukraiņi notriekuši desmit Krievijas dronus un raķeti H-59

Ukrainas pretgaisa aizsardzības vienības notriekušas vienu vadāmo raķeti H-59 un desmit no 14 trieciendroniem "Shahed", ko Krievijas karaspēks naktī uz svētdienu raidīja uz Ukrainu, pavēstīja Ukrainas Gaisa spēki.

Lasiet arī

Sabiedrība Daugavpils izpilddirektore Šņepste negrasās strādāt Saeimā Krištopana vietā

Daugavpils pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste (LPV) negrasās strādāt Saeimā Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētā Viļa Krištopana (LPV) vietā.

Pasaule No Lietuvas ievēlēto Gražuli neuzņem EP Konservatīvo un reformistu grupā

Bijušais Lietuvas Seima deputāts Petrs Gražulis, kurš šomēnes tika ievēlēts Eiropas Parlamentā (EP), nav uzņemts Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Pasaule Mišels: Vienošanās par ES vadošajiem amatiem nav panākta

Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem pirmdienas vakarā nav izdevies panākt vienošanos par bloka augstāko amatu sadalījumu, pēc valstu un valdību vadītāju vakariņām Briselē paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.

Ekonomika Zināms, cik mēnesī saņems Latviju pārstāvošie deputāti Eiropas Parlamentā

Latviju pārstāvošie deputāti Eiropas Parlamentā (EP) mēnesī saņems 10 377 eiro pirms nodokļu nomaksas un dažādas piemaksas, liecina informācija EP tīmekļvietnē.