• Daina,
  • Dainida,
  • Dainis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas Parlaments apstiprina 35 miljardu eiro aizdevumu Ukrainai

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 22:53, 22.10.2024


Eiropas Parlaments (EP) otrdien apstiprinājis 35 miljardu eiro aizdevumu Ukrainai, kas tiks nodrošināts ar ieņēmumiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem.



Eiropas Savienība (ES), ASV, Japāna un Kanāda pēc Maskavas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gadā iesaldēja Krievijas centrālās bankas aktīvus aptuveni 300 miljardu ASV dolāru apmērā. Aptuveni 200 miljardi dolāru no šiem līdzekļiem atrodas Eiropas finanšu iestādēs, galvenokārt Beļģijas klīringa iestādē "Euroclear".

G7 valstis - Lielbritānija, ASV, Kanāda, Japāna, Francija, Vācija un Itālija - kopā ar ES jūnijā vienojās nodrošināt Ukrainai aptuveni 50 miljardus dolāru lielu finansējumu aizdevuma veidā, ko nodrošinās un atmaksās ar ieņēmumiem no iesaldētajiem Krievijas aktīviem.

ES tieslietu komisārs Didjē Rendērs sacīja, ka G7 valstis par savu ieguldījuma apjomu varētu paziņot piektdien sanāksmē Vašingtonā.

ES amatpersonas skaidroja, ka bloka aizdevuma apmērs ir līdz 35 miljardiem eiro, bet tas varētu samazināties atkarībā no tā, cik lielu summu piedāvās citas valstis.

Šis Ukrainas finansēšanas plāns aizstās esošo ES shēmu, kuras ietvaros jūlijā Kijivai tika piešķirti 1,7 miljardi dolāru.

Taču plāna īstenošana ir aizkavējusies, jo Savienotās Valstis pieprasīja no ES garantijas, ka Krievijas aktīvi paliks iesaldēti. Pašlaik ES dalībvalstīm ik pēc sešiem mēnešiem ir jāvienojas par aktīvu iesaldēšanas pagarināšanu, un Ungārija noraidīja priekšlikumu pagarināt šo periodu līdz 36 mēnešiem, apgalvojot, ka tā vēlas nogaidīt līdz ASV prezidenta vēlēšanām novembrī.

Neskaitot minēto plānu par finansējumu aizdevuma veidā, kopš Krievijas atkārtotā iebrukuma sākuma ES un tās dalībvalstis sniegušas Kijivai atbalstu aptuveni 120 miljardu eiro apmērā.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Mediji: Dienvidkoreja apsver militārpersonu sūtīšanu uz Ukrainu

Reaģējot uz Ziemeļkorejas karavīru iesaisti Krievijas pusē karā pret Ukrainu, Dienvidkoreja apsver militārpersonu un izlūkdienestu aģentu sūtīšanu uz Ukrainu, pirmdien vēstīja Dienvidkorejas mediji.

Pasaule ASV: Putins ir upurējis Krievijas nākotni un tās vietu modernajā ekonomikā

Maskavas īstenotais karš Ukrainā un tam sekojošā Krievijas izspiešana no tās visienesīgākajiem tirgiem nebeigsies ar kaut ko labu šai valstij, intervijā aģentūrai LETA izteicās ASV valsts sekretāra vietnieks Eiropas un Eirāzijas lietās Džeimss O’Braiens.

Pasaule Izraēla devusi triecienus 300 «Hizbollah» mērķiem Libānā

Izraēla pirmdien paziņoja, ka tās armija devusi triecienus apmēram 300 šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" mērķiem Libānā 24 stundu laikā, pastiprinot ofensīvu pret šī grupējuma finanšu līdzekļiem.

Pasaule Itālija pieņem dekrētu, lai pārvarētu šķēršļus migrantu sūtīšanai uz Albāniju

Itālijas valdība pirmdien pieņēma jaunu dekrētu, kura mērķis ir pārvarēt tiesu liktos šķēršļus nelegālo imigrantu sūtīšanai uz Albāniju.

Lasiet arī

Sabiedrība Krištopans apstiprināja pievienošanos Orbāna EP grupai «Patrioti Eiropai»

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Vilis Krištopans (LPV) otrdien apstiprināja pievienošanos Ungārijas premjera iniciētajai EP grupai "Patrioti Eiropai".

Sabiedrība Daugavpils izpilddirektore Šņepste negrasās strādāt Saeimā Krištopana vietā

Daugavpils pašvaldības izpilddirektore Sabīne Šņepste (LPV) negrasās strādāt Saeimā Eiropas Parlamentā (EP) ievēlētā Viļa Krištopana (LPV) vietā.

Pasaule No Lietuvas ievēlēto Gražuli neuzņem EP Konservatīvo un reformistu grupā

Bijušais Lietuvas Seima deputāts Petrs Gražulis, kurš šomēnes tika ievēlēts Eiropas Parlamentā (EP), nav uzņemts Eiropas Konservatīvo un reformistu grupā, vēsta Lietuvas sabiedriskā raidorganizācija LRT.

Pasaule Mišels: Vienošanās par ES vadošajiem amatiem nav panākta

Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem pirmdienas vakarā nav izdevies panākt vienošanos par bloka augstāko amatu sadalījumu, pēc valstu un valdību vadītāju vakariņām Briselē paziņoja Eiropadomes prezidents Šarls Mišels.