• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Čehija atceļ līgumus, kas ļāva Krievijai bez maksas lietot zemi

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 03:57, 18.05.2023


Čehijas valdība trešdien atcēla komunistu varas laikā noslēgtus līgumus, kas ļāva Krievijai bez maksas lietot zemi un nekustamos īpašumus Prāgā un dažās citās pilsētās.



Čehoslovākija nodeva Padomju Savienībai zemi un nekustamos īpašumus izmantošanai diplomātiskiem mērķiem bez maksas 20.gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, kad Prāgā valdīja Maskavas kontrolēti komunisti.

Kad 1991.gadā sabruka Padomju Savienība, Krievija no tās pārņēma šo īpašumu bezmaksas lietošanu. Čehija uzstāj, ka Krievija izmanto šo zemi un īpašumus ne tikai diplomātiskiem, bet arī komerciāliem un citiem mērķiem.

"Valdība atcēla komunistu laikmeta līgumus, uz kuru pamata Krievijas valdība lietoja bez maksas desmitiem zemesgabalu Čehijas Republikā," tviterī paziņoja ārlietu ministrs Jans Lipavskis.

"Bezmaksas lietošana tiks aizstāta ar lietošanu uz nomas līgumu pamata, lai novērstu neattaisnojamu iedzīvošanos bagātībā," piebilda ministrs.

Čehijas ziņu aģentūra ČTK informēja, ka šis valdības lēmums attiecas uz 59 zemesgabaliem un nekustamajiem īpašumiem, tai skaitā dzīvokļu namiem pie Krievijas vēstniecības Prāgā, bet ne uz pašu vēstniecību.

Valdības lēmums skar arī nekustamos īpašumus Brno pilsētā un kūrortpilsētā Karlovi Varos, kas bija populārs mērķis Krievijas nekustamo īpašumu investoriem, līdz sākās karš Ukrainā.

Prāgas un Maskavas attiecības pasliktinājās 2021.gadā, kad Čehijas izlūkdienests paziņoja, ka Kremlis organizējis sprādzienu Čehijas munīcijas noliktavā, kurā 2014.gadā gāja bojā divi vietējie darbinieki.

Abas valstis tādēļ izraidīja desmitiem diplomātu. Prāgā ir palikuši seši Krievijas diplomāti, bet 2021.gada sākumā tādu bija apmēram 150.

Čehoslovākijā valdīja Komunistiskā partija no 1948. līdz 1989.gadam, kad totalitārais režīms tika gāzts mierīgā Samta revolūcijā. 1993.gadā Čehoslovākija sadalījās divās valstīs - Čehijā un Slovākijā.

Čehija ir sniegusi Ukrainai būtisku humāno un militāro palīdzību, kā arī uzņēmusi gandrīz pusmiljonu ukraiņu kara bēgļu kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā sākuma 2022.gada februārī.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Indijā sākas parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas

Indijā piektdien sākās parlamenta vēlēšanas, kas ilgs sešas nedēļas, un ir gaidāms, ka pēc tām savu amatu saglabās premjerministrs Narendra Modi.

Pasaule Nīderlandes premjers gatavs Ukrainas vajadzībām pirkt «Patriot» no citām valstīm

Nīderlandes premjerministrs Marks Rite piedāvājis iegādāties no sabiedrotajiem pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot", lai tās pēc tam nodotu Ukrainai, vēsta laikraksts "The Guardian".

Pasaule Polijas prezidents Duda neformāli ticies ar Trampu Ņujorkā

Polijas prezidents Andžejs Duda trešdienas vakarā Ņujorkā "privātā vizītē" tikās ar bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Pasaule Francijā konfiscēta Ludmilas Putinas vīra villa

Francijas varas iestādes ir konfiscējušas villu, kas pieder Vladimira Putina bijušās sievas Ludmilas Putinas tagadējam vīram - Krievijas uzņēmējam Artūram Očeretnijam, ziņoja Francijas preses izdevums "Challenges".

Lasiet arī

Sabiedrība Čehijā sēru diena saistībā ar apšaudi Prāgā

Čehijas sestdien izsludināta oficiāla sēru diena, pieminot Prāgā Kārļa universitātē notikušās apšaudes upurus.

Pasaule LU studenti apšaudē Prāgā nav cietuši un ir drošībā

Latvijas Universitātes (LU) studenti ceturtdien notikušajā apšaudē universitātes ēkā Prāgas centrā nav cietuši un ir drošībā, vēsta LU.

Sabiedrība Prāgā tūkstošiem protestējuši pret atbalstu Ukrainai

Tūkstošiem prokrieviski noskaņotās Čehijas opozīcijas partijas atbalstītāju sestdien Prāgā protestējuši pret valsts centriski labējo valdību, kritizējot tās ekonomisko politiku un militāro atbalstu Ukrainai.

Pasaule Toyota pēc gandrīz mēnesi ilga pārtraukuma atjaunos ražošanu Čehijā

Japānas autobūves uzņēmuma "Toyota Motor Corp." Čehijas struktūrvienība piektdien paziņoja, ka atjaunos ražošanu valstī, kas bijusi apturēta gandrīz mēnesi saistībā ar ugunsgrēku plastmasas detaļu piegādātāja ražotnē.