• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Francija Zelenska vizītes laikā sola Ukrainai jaunu militāro palīdzību

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 07:02, 15.05.2023


Francija apsolījusi Ukrainai jaunu militāro palīdzību, kas ietver vieglos tankus, bruņutransportierus, karavīru apmācības un citu palīdzību, kas nepieciešama, Ukrainai gatavojoties pretuzbrukumam Krievijas spēkiem, liecina Elizejas pils izplatīts Ukrainas un Francijas kopīgs paziņojums.


twitter.com/EmmanuelMacron
Foto: twitter

Paziņojums izplatīts pēc tam, kad svētdienas vakarā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ieradās Parīzē uz sarunām ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu.

Makrona birojā apliecināja, ka Ukrainai gatavojoties pretuzbrukumā, kura mērķis būtu atbrīvot Krievijas okupētās teritorijas, Ukrainai "tuvāko nedēļu laikā" tiks piegādāti vairāki desmiti vieglo tanku un bruņutransportieru. Precīzi piegāžu apjomi gan netiek publiskoti. Tāpat tiek solītas papildu pretgaisa aizsardzības sistēmas, bet detalizēta informācija par to netiek sniegta.

Parīze Francijā šogad palīdzēs sagatavot kaujām ap 2000 ukraiņu karavīru, un vēl gandrīz 4000 karavīru apmācības notiks Polijā, kur apmācībās iesaistītas vairākas Eiropas valstis, informēja Elizejas pils.

Pēc trīs stundu ilgām Zelenska un Makrona darba vakariņām tika paziņots, ka jaunas militārās palīdzības piegādes tiks sagatavotas, lai palīdzētu Ukrainas aizsardzībai visnepieciešamākajos un steidzamākajos aspektos.

Parīze solīja turpināt palīdzēt Kijivai tās aizsardzības spējās, "koncentrējoties uz centieniem atbalstīt Ukrainas pretgaisa aizsardzības spējas, lai aizsargātu tās iedzīvotājus pret Krievijas triecieniem.

Francija savu atbalstu Ukrainas neatkarībai, suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai raksturoja kā "nerimstošu" un solīja politiski, ekonomiski, humāni un militāri Kijivu atbalstīt "tik ilgi, cik tas būs nepieciešams".

Militārajā lidlaukā Parīzes pievārtē Zelenski sagaidīja Francijas premjerministre Elizabete Borna un ārlietu ministre Katrīna Kolonna.

Svētdienas vakarā tika paziņots, ka Francija nosūtījusi lidmašīnu uz Vāciju, lai no turienes nogādātu Zelenski Parīzē, kur viņam paredzētas vakariņas ar Makronu.

Tikšanās laikā Makrons "atkārtoti apliecinās Francijas un Eiropas nelokāmo atbalstu, lai atjaunotu Ukrainas likumīgās tiesības un aizstāvētu tās fundamentālās intereses", pavēstīja Elizejas pils.

Savukārt Zelenskis izteica apņēmību "pārrunāt visnozīmīgākos divpusējo attiecību punktus", uzsverot, ka "ar katru vizīti Uktainas aizsardzības un uzbrukuma spējas paplašinās".

Tā bija Ukrainas prezidenta otrā vizīte Parīzē, kopš Krievija pērn februārī sāka atkārtoto iebrukumu kaimiņvalstī. Pirmā vizīte bija šogad februārī, kad Zelenskis Parīzē tikās ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu un Makronu.

Līdz šim Francija ir piegādājusi Ukrainai dažādu bruņojumu, arī pretgaisa aizsardzības sistēmas, vieglos tankus, haubices, citu bruņojumu un aprīkojumu, kā arī degvielu.

Jau ziņots, ka Zelenskis svētdien pēc vizītes Itālijā ieradās Vācijā, kura iepriekšējā dienā bija apsolījusi Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 2,7 miljardu eiro apmērā, kas ietver tankus, pretgaisa aizsardzību un munīciju. Berlīnē viņš tikās ar Vācijas prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru un kancleru Šolcu.

Vēlāk Zelenskis kopā ar Šolcu Vācijas valdības lidmašīnā devās uz Āheni, kur saņēma Kārļa Lielā balvu, kas šogad piešķirta viņam un Ukrainas tautai par ieguldījumu Eiropas vienotībā. Balvas pasniegšanā piedalījās arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena un Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

Savukārt sestdien Romā Zelenskis tikās ar Itālijas premjerministri Džordžu Meloni un pāvestu Francisku.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule Cīņā ar masu tūrismu Venēcija ievieš dienas biļetes

Cīnoties ar masu tūrismu, Venēcijā no ceturtdienas ieviestas dienas biļetes.

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.

Pasaule Krievija uzliek veto ANO rezolūcijai pret bruņošanās sacensību kosmosā

ASV un Japānas ierosināta ANO rezolūcija pret bruņošanās sacensību kosmosā trešdien tika noraidīta ANO Drošības padomē Krievijas uzlikta veto dēļ.

Pasaule Baidens paraksta likumprojektu par militāro palīdzību Ukrainai

ASV prezidents Džo Baidens trešdien paziņoja, ka parakstījis likumprojektu paketi, kas ietver militāro palīdzību Ukrainai 61 miljarda ASV dolāru apmērā.

Lasiet arī

Pasaule Zelenskis: Trieciens Harkivas TV tornim bija iebiedēšana

Krievijas raķetes trieciens Harkivas televīzijas tornim bija nepārprotama iebiedēšana, paziņoja Ukrainas prezidents Volodomirs Zelenskis.

Pasaule Braže: Ukrainai veltītā palīdzība nedrīkst mazināties

Ukrainai veltītā palīdzība nedrīkst mazināties, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže, pirmdien piedaloties Eiropas Savienības (ES) Ārlietu padomē Luksemburgā.

Pasaule Ukrainas izlūkdienesta vadītājs prognozē grūtus laikus, bet ne Armagedonu

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes (HUR) priekšnieks Kirillo Budanovs intervijā BBC Ukrainas dienestam prognozēja sarežģītu situāciju valstī maija vidū un jūnija sākumā.

Pasaule ASV atbalsta Ukrainas palīdzības likumprojekta nodošanu izskatīšanai

ASV Pārstāvju palāta piektdien nolēma nodot izskatīšanai likumprojektu par ilgi aizkavētās palīdzības piešķiršanu Ukrainai.