• Muntis,
  • Verners
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Levits: Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no ES veiksmes stāstiem

Teksta izmērs Aa Aa
Pasaule
LETA 15:02, 14.04.2023


Eiropas kultūras galvaspilsētas ir viens no Eiropas Savienības (ES) veiksmes stāstiem, viesojoties Portugālē, uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits.



Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciāliste Elīna Kresa, Levita vizītes laikā Portugālē šodien Evoras pilsētā parakstīts saprašanās memorands starp 2027.gada Eiropas kultūras galvaspilsētām - Evoru un Liepāju. Memorandu Latvijas prezidenta klātbūtnē parakstīja Evoras mērs Karlošs Pinto de Sa un Liepājas mērs Gunārs Ansiņš ("Liepājas partija").

Levits atzīmēja, ka Evoru un Liepāju šķir vairāki tūkstoši kilometru, bet 2027.gadā varēšot teikt, ka abas pilsētas virtuāli nešķir attālums, bet gan tās tuvina iedzīvotāju kontakti, savstarpējs kultūras dialogs par kopīgo Eiropas identitāti un par katras tautas atšķirīgo kultūras mantojumu un nākotnes plāniem.

Kā aģentūru LETA informēja Liepājas pilsētas pašvaldības administrācijas pārstāve Zita Lazdāne, abas pilsētas apņēmušās veicināt savstarpējo sadarbību projekta "Liepāja 2027" un "Evora 2027" īstenošanā, realizējot dažādu nozaru projektus.

Ansiņš uzsvēra, ka šāda starptautiska sadarbība ir neatsverama, jo jāapzinās, ka Eiropas kultūras galvaspilsēta nav stāsts tikai par kultūru - tie nav tikai pilsētas svētki vai koncerti un pasākumi. Plašā, daudzveidīgā programma runā par Liepājai un visai Eiropai svarīgām tēmām un problēmām, rosinot mainīt domāšanu no "viensētnieku" pozīcijām uz atvērtiem un uz sadarbību vērstiem cilvēkiem, kuriem rūp gan vide sev apkārt, gan arī notiekošais Eiropā un pasaulē.

Sadarbība paredzēta, lai stiprinātu kultūras organizāciju un kultūrizglītības iestāžu profesionālo kapacitāti un nodrošinātu profesionāļu un speciālistu apmaiņas programmas kultūras un izglītības jomās. Tāpat paredzēts kopīgi organizēt starpnozaru pasākumus kultūrā, īpaši digitalizācijas, izglītības, radošo industriju saistītajās nozarēs.

Nodibinājuma "Liepāja2027" vadītāja Inta Šoriņa norādīja, ka jau patlaban ar Evoru izveidota veiksmīga sadarbība un, lai gan pilsētas atrodas katra savā Eiropas galā, pilsētām ir daudz saskarsmes punkti, īpaši kapacitātes stiprināšanas, dažādu savstarpējo sadarbības projektu kontekstā un Eiropas dimensijas jautājumos.

"Simboliski esam kā mazie kuģi plašajā okeānā, kas veicina sadarbību un palīdz virzīties uz priekšu ne tikai reģiona un nacionālā līmeņa ūdeņos, bet arī starptautiskajā arēnā," atzina Šoriņa.

Memorands paredz, ka kopīgajai sadarbībai jāsniedz pienesums abu pilsētu sociālekonomiskajai izaugsmei, jāīsteno mārketinga un komunikācijas aktivitātes, kas piesaista Latvijas, Portugāles, Eiropas un starptautiskās sabiedrības un masu mediju uzmanību, jāveicina tūristu plūsmu starp abām pilsētām, jāstiprina lokālā identitāte.

Tāpat memorandā fiksēts, ka abām pilsētām jāīsteno sadarbības projekti ar publisko, privāto, nevalstisko sektoru un jāpiesaista finanšu resursi no dažādiem finanšu avotiem, tajā skaitā Eiropas Savienības fondiem un privātā sektora.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NYT: Libānā eksplodējušie «Hizbollah» peidžeri bija ražoti Taivānā

Libānas šiītu kaujinieku grupējuma "Hizbollah" izmantotie peidžeri, kas otrdien gandrīz vienlaicīgi eksplodēja, bija ražoti Taivānā, bet pirms nonākšanas Libānā bija aprīkoti ar sprāgstvielām, ziņoja ASV laikraksts "New York Times" (NYT).

Pasaule Pētījums: Kremlis dezinformācijā izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus

Kremlim tuvā Krievijas dezinformācijas struktūra "Sociālā dizaina aģentūra" (ASD) izmanto Ukrainas iekšējos saspīlējumus centienos destabilizēt valsti, konstatēts pētījumā, ko veicis "Radio Brīvība" ukraiņu redakcijas projekts "Shemi" kopā ar Eiropas kolēģiem.

Pasaule Eiropas Komisijā Dombrovskim plānota ekonomikas un ražīguma komisāra loma

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien iepazīstināja ar jauno EK sastāvu nākamajiem pieciem gadiem, un jaunajai EK darbu paredzēts sākt 1.novembrī.

Pasaule Izraēlas kara mērķis ir arī iedzīvotāju droša atgriešanās valsts ziemeļos

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu otrdien paziņoja par valsts kara mērķu paplašināšanu, ietverot starp tiem arī valsts ziemeļdaļas iedzīvotāju drošu atgriešanos mājās, kuras viņi atstājuši, glābjoties no pārrobežu apšaudes starp Izraēlas armiju un Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah".

Lasiet arī

Sabiedrība Noraida priekšlikumu kandidātu sarakstus iesniegt būtiski agrāk pirms vēlēšanām

Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputāti šodien noraidīja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšlikumu partiju deputātu kandidātu sarakstus prasīt iesniegt ne vēlāk kā 120 dienas jeb četrus mēnešus pirms vēlēšanām.

Sabiedrība VDD komentē «TikTok» un «Telegram» iespējamu bloķēšanu Latvijā

Lēmumam par sociālo tīklu "TikTok" un "Telegram" iespējamu bloķēšanu ir jābūt politiskam, turklāt, lai šāds risinājums būtu efektīvs, par ierobežošanu būtu jāvienojas vismaz visām trim Baltijas valstīm, šādu vērtējumu vēstulē Saeimai paudis Valsts drošības dienests (VDD).

Sabiedrība Uz vienotā Sabiedriskā medija valdes locekļu amatiem izvirzīts 21 kandidāts

Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) izsludinātajā konkursā uz pieciem topošās VSIA "Latvijas Sabiedriskais medijs" (LSM) valdes locekļu amatiem otrajai kārtai izvirzīts 21 pretendents.

Sabiedrība Galīgajā lasījumā skatīs grozījumus valsts valodas stiprināšanai darba tirgū

Plānots, ka ar grozījumiem tiks aizstāvētas darbinieku tiesības, veicot darba pienākumus, izmantot valsts valodu un netikt diskriminētiem ar nepamatotām prasībām pēc svešvalodas zināšanām.