Tehnisku problēmu dēļ aptur elektroenerģijas ražošanu Astravjecas AES

Pasaule
LETA 17:54, 10.11.2020 1

Baltkrievijas Astravjecas atomelektrostacija (AES) tehnisku problēmu dēļ uz laiku apturējusi elektroenerģijas ražošanu, aģentūrai "Interfax" apstiprinājis AES preses dienests.

 
Foto:

Baltkrievijas Enerģētikas ministrija pirmdienas vakarā paziņoja, ka elektroenerģijas ražošanas atsākšanai nepieciešams nomainīt "zināmu aparatūru", taču iemeslus neatklāja.

AES preses dienests nevarēja nosaukt laiku, kad paredzēts atsākt elektroenerģijas ražošanu.

Tikmēr baltkrievu mediji ziņo, ka svētdien nācies apturēt AES pirmā energobloka turbīnu, jo sabojājušies transformatori vienā no agregātiem.

Tiek uzsvērts, ka incidents nav radījis radioaktivitātes noplūdes draudus.

Kā ziņots, Baltkrievija jaunuzcelto Astravjecas AES iedarbināja pagājušajā otrdienā, bet to oficiāli sestdien atklāja līdzšinējais prezidents Aleksandrs Lukašenko.

AES būvējis Krievijas uzņēmums "Rosatom" un tās finansēšanai Maskava piešķīrusi 10 miljardus dolāru lielu aizņēmumu.

Pret tās būvniecību īpaši aktīvi iestājusies Lietuva, kuras galvaspilsētas Viļņa no jaunās AES atrodas tikai 50 kilometru attālumā.

Uz tās iedarbināšanu Viļņa reaģēja, apturot komerciālu elektroenerģijas apmaiņu starp Baltkrieviju un Lietuvu.

Jaunā AES pretrunīgi tiek vērtēta arī pašā Baltkrievijā, kas savulaik cieta no Černobiļas AES 1986.gada katastrofas.

Viens no baltkrievu opozīcijas līderiem Andrejs Saņņikovs tviterī norādījis, ka Astravjecas AES ir "ģeopolitisks ierocis" Lukašenko un Kremļa rokās pret Eiropas Savienību (ES) un "radioaktīvs drauds Baltkrievijai un Eiropai".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Pasaule NATO kiberaizsardzības mācībās Igaunijā uzvar Latvija

Šonedēļ Igaunijā notikušajās NATO kiberaizsardzības mācības "Locked Shields 2024" uzvarējusi Latvija kopā ar NATO vienību komandu, paziņoja alianses Apvienotais kiberaizsardzības izcilības centrs (CCDCOE).

Pasaule Andora nosaka katalāņu valodas zināšanu prasību tur dzīvojošiem ārzemniekiem

Nelielā Pireneju valsts Andora ceturtdien pieņēma likumu, kas nosaka valstī dzīvojošajiem ārzemniekiem prasību zināt katalāņu valodu vismaz minimālā līmenī.

Pasaule Zelenskis aicina investēt Ukrainas aizsardzibas rūpniecībā

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien savā vakara videouzrunā paziņoja, ka vēlas Ukrainas aizsardzības rūpniecības paplašināšanu ar Rietumu investīciju palīdzību.

Pasaule Makrons: «Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt»

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis Eiropu stāties pretī problēmām mainīgajā pasaulē un brīdinājis, ka "mūsu Eiropa šodien ir mirstīga un tā var nomirt".

Lasiet arī

Sabiedrība VDD atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un atgādina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā.

Pasaule Baltkrievija ievieš ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu

Baltkrievijas valdība ceturtdien nolēma ieviest ekonomiskas sankcijas pret Lietuvu, atbildot uz Lietuvas lēmumu slēgt divus robežas šķērsošanas punktus, ziņoja "Ukrainska Pravda", atsaucoties uz Baltkrievijas propagandas aģentūru BELTA.

Sabiedrība Vāc parakstus par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par nodokļu konvencijas izbeigšanu ar Baltkrieviju.

Sabiedrība Saeimā vērtēs ieceri liegt Latvijā atrasties Baltkrievijas transportlīdzekļiem

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās opozīcijā esošās Nacionālās apvienības (NA) sagatavotos grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas paredz liegt Latvijā atrasties Baltkrievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem.