• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


VDD atkārtoti aicina iedzīvotājus neapmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 13:19, 25.03.2024


Valsts drošības dienests (VDD) aicina Latvijas iedzīvotājus gaidāmajās Lieldienu brīvdienās neceļot uz Krieviju vai Baltkrieviju un atgādina par augstajiem izlūkošanas un vervēšanas riskiem šo valstu teritorijā.


Foto: LETA

Krievija turpina sākto karu Ukrainā, pastrādājot tur smagus kara noziegumus un apdraudot visas Eiropas drošību. Šajos apstākļos nav mazinājušies riski arī Latvijas nacionālajai drošībai. Agresorvalsts Krievija un tās tuvākā sabiedrotā Baltkrievija ir demonstrējušas centienus izvērst dažāda veida hibrīduzbrukumus pret mūsu valsti, tostarp organizēt kaitnieciskas darbības pret dažādiem objektiem Latvijā.

Krievijas un Baltkrievijas izlūkdienestu aktivitātes ir kļuvušas agresīvākas. Šo valstu specdienesti mēģina izmantot jebkuru veidu, lai iegūtu izlūkinformāciju par NATO un Eiropas Savienības dalībvalstīm, tajā skaitā Latviju.

Patreizējos apstākļos Krievijas un Baltkrievijas specdienestu darbinieku iespējas iegūt izlūkziņas Latvijas teritorijā ir ierobežotas. Tāpēc abu agresorvalstu specdienesti regulāri mēģina savervēt Latvijas valstspiederīgos, kuri ir ieceļojuši šo valstu teritorijā.

VDD brīdina, ka Krievijas un Baltkrievijas specdienestu darbinieki savas valsts teritorijā nevilcināsies izmantot draudus, šantāžu un citas prettiesiskas metodes, lai mēģinātu piespiest ar tiem sadarboties.

VDD atgādināja, ka pirmais uzrunāšanas mēģinājums bieži notiek robežkontroles punktā, specdienestu pārstāvjiem uzdodoties par robežsargiem vai izmantojot citus piesegus - kā tiesībaizsardzības iestāžu, tā jebkuras citas Krievijas vai Baltkrievijas iestādes. Turklāt tiem nozīmīgu informāciju Krievijas un Baltkrievijas specdienestu pārstāvji var iegūt arī vienkāršas sarunas laikā.

Ņemot vērā minēto, dienests Latvijas iedzīvotājiem stingri rekomendē gaidāmajās brīvdienās neceļot uz Krieviju un Baltkrieviju. Ja tomēr jādodas uz šīm agresorvalstīm, dienests iesaka neņemt līdzi savu mobilo telefonu, jo īpaši, ja tajā ir ar darbu saistīta vai sensitīva rakstura informācija.

Robežkontroles punktā no mobilā tālruņa var tikt iegūti dati, kā arī tas var tikt inficēts ar spiegprogrammatūru. Drošāka izvēle būs mobilais telefons ar priekšapmaksas karti, no kuriem pēc ceļojuma var atbrīvoties. Tāpat nevajadzētu ņemt līdzi datoru, zibatmiņas un citus datu nesējus.

VDD aicina ņemt vērā pazīmes, kas var liecināt par saskarsmi ar Krievijas vai Baltkrievijas specdienesta pārstāvi robežšķērsošanas laikā.

Šādas pazīmes ir neierasti pastiprinātas pārbaudes un izjautāšanas, persona uzdod jautājumus, kas neattiecas uz robežsardzes kompetenci, piemēram, par situāciju Latvijas valstī, attieksmi pret notikumiem Ukrainā, Latvijā ieceļojušajiem kara bēgļiem, mūsu valsts sniegto atbalstu Ukrainai.

Tāpat šādas pazīmes ir privātu jautājumu uzdošana par darbavietu, veicamajiem pienākumiem, finansiālo situāciju.

Aizdomu gadījumā par kontaktu ar Krievijas vai Baltkrievijas specdienesta pārstāvi VDD aicina sniegt par to informāciju, zvanot uz dienesta diennakts tālruni 67208964 vai rakstot uz e-pasta adresi info@vdd.gov.lv. VDD garantē informācijas sniedzēja konfidencialitāti.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Par virtuālās realitātes ekspertiem varēs kļūt Rīgas bērni (+VIDEO)

Datorvidē apgūtās prasmes atvieglos darba atrašanu.

Sabiedrība Eiropietis iemācījās latviešu valodu, bet Liepājā ar viņu atteicās runāt

"Tas bija tukšs un nekas nebija rakstīts pie durvīm", - pauž Šveices vēsturnieks.

Sabiedrība Rail Baltica izmeklēšanas komisija pauž izbrīnu par projekta kvalitāti

Dzelzceļa projekta "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijas locekļi ceturtdien sēdē pauda izbrīnu par to, ka auditorkompānija SIA "Ernst&Young Baltic" 2017.gadā "Rail Baltica" ieguvumu un ieņēmumu analīzē izmaksu aplēsēs balstījās uz inženieru sniegto informāciju, nepārbaudot to kvalitāti.

Sabiedrība Rīgas zinātnieki pēta dzīvi Kurzemes Kazdangā (+VIDEO)

Kopiena ir visai sašķelta, kas neļauj tālāk virzīties uz konkrētu mērķi, jo katrs "rušina" savu ceļu.

Lasiet arī

Pasaule Laikraksts: Vīne kļuvusi par Krievijas spiegu centru Eiropā

Vīne ir kļuvusi par vienu no Krievijas izlūkdienestu spiegošanas un operatīvās darbības centriem Eiropā, ziņo laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem Austrijas izlūkdienestos un rietumvalstu amatpersonām.

Sabiedrība Starptautiskā Krimināltiesa izdod Sergeja Šoigu aresta orderi

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Krievijas ģenerālštāba priekšnieka Valērija Gerasimova un bijušā aizsardzības ministra Sergeja Šoigu aresta orderus, otrdien pavēstīja SKT.

Pasaule Igaunija uz divām dienām slēdz Narvas robežkontroles punktu

Igaunijas Policijas un robežsardzes departaments sestdien un svētdien slēgs Narvas robežšķērsošanas punktu cilvēku plūsmai virzienā uz Krieviju, jo Krievijas robežsargu palēninātā darba dēļ izveidojušās garas rindas.

Pasaule Kima-Putina pakts paredz tūlītēju militāro palīdzību kara gadījumā

Jaunais līgums starp Ziemeļkoreju un Krieviju paredz, ka kara gadījumā katra no pusēm izmantos visus līdzekļus, lai sniegtu nekavējošu militāro palīdzību otrai pusei, ceturtdien vēsta Phenjanas režīma kontrolētie mediji.