• Airita,
  • Arita,
  • Sofija,
  • Taiga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kijivā demontēts piemineklis komandierim Nikolajam Ščoram

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 19:05, 09.12.2023


Sestdien Kijivā demontēts piemineklis pilsoņkara komandierim Nikolajam Ščoram, kas ilgu laiku tika uzskatīts par vienu no Ukrainas galvaspilsētas slavenākajiem pieminekļiem.


Avots: strana.ua

Gandrīz 14 metrus augstais bronzas zirga un jātnieka piemineklis atradās Simona Petļura ielas un Tarasa Ševčenko bulvāra krustojumā.

Kultūras ministrijas ekspertu padome 2022.gada 12.novembrī ieteica demontēt pieminekli Ščoram. 2023.gada martā Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko ierosināja noņemt tikai daļu no pieminekļa - pašu sarkanā komandiera figūru, kurš sēž uz zirga. "Šo zirgu visi mākslas vēsturnieki atzīst par izcilu māksliniecisku zirgu," toreiz sacīja Tkačenko.

Piemineklis Ščoram Kijevā tika uzstādīts 1954.gadā. To veidoja ukraiņu tēlnieki un arhitekti, un tam kā students pozēja pirmais Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks.

2023.gada aprīlī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja likumu "Par Krievijas impēriskās politikas propagandas nosodīšanu un aizliegšanu un toponīmu dekolonizāciju". Maija sākumā Ukrainas parlaments pieņēma likumu, kas vienkāršo pieminekļu nojaukšanu. Pēc mediju ziņām, no jūlija Kijivā vien ir nojaukti vairāk nekā 60 pieminekļi, kas saistīti ar Krievijas un PSRS vēsturi un kultūru.

Pēc 1917.gada boļševiku apvērsuma Nikolajs Ščors pilsoņkara laikā kļuva par Sarkanās armijas divīzijas komandieri, komandējot Ukrainas nemiernieku formējumus, kas cīnījās boļševiku pusē. Viņš gāja bojā 1919.gadā 24 gadu vecumā kaujās pret Ukrainas Tautas Republikas Galīcijas armiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Jūrmala ir sagatavojusi plašu piedāvājumu uz Muzeju nakti (+VIDEO)

Nākamsestdien ieeja visās ikoniskajās vietās būs bez maksas.

Kultūra Latviešu dziedātājs Kanters ar draugu palīdzību gatavo jaunu albumu (+VIDEO)

"Mēs savā ikdienā skrienam un reizēm piemirstam, ko no dzīves vēlamies".

Kultūra Eirovīzijā uzvar Šveice; Dons - 16.vietā

Latvijas pārstāvis dziedātājs Dons ar dziesmu "Hollow" ("Neīsts") starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā ierindojās 16.vietā, bet Zviedrijas pilsētā Malme sestdien notikušajā konkursā uzvarēja Šveici pārstāvošais dziedātājs Nemo (pilnā vārdā Nemo Metlers) ar dziesmu "The Code" ("Kods"), kopā iegūstot 591 punktu.

Kultūra Dziedātājs Dons pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā

Dziedātājs Dons šovakar pārstāvēs Latviju Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā, uzstājoties ar 11.kārtas numuru, informēja projekta "Eirovīzijas dziesmu konkurss 2024" komunikācijas vadītājs Edgars Bāliņš.

Lasiet arī

Pasaule Braže: Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments

Ukrainas plāns ir stratēģiski svarīgs instruments, lai Ukraina veiktu reformas un saņemtu Eiropas Savienības (ES) finansējumu 50 miljardu eiro apmērā no 2024. līdz 2027.gadam, uzsvēra ārlietu ministre Baiba Braže.

Pasaule Ukrainu pirmo reizi kopš lielā kara sākuma apmeklē britu karaļnama pārstāve

Vizītē Ukrainā ieradusies Edinburgas hercogiene Sofija, kļūstot par pirmo britu karaļnama pārstāvi, kas apmeklē Ukrainu kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma 2022.gada februārī.

Sabiedrība Visiem Ukrainas bēgļu bērniem turpmāk būs jāmācās arī Latvijas skolās

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) plāno noteikt obligātu prasību no nākamā mācību gada visiem Ukrainas bēgļu bērniem apmeklēt Latvijas izglītības iestādes, informēja IZM.

Pasaule Ukraina pārtrauc pasu izsniegšanu iesaukuma vecuma vīriešiem ārvalstīs

Ukraina ir pārtraukusi jaunu pasu izsniegšanu ārvalstīs iesaukuma vecuma vīriešiem, rīkojoties saskaņā ar trešdien publicētu likumdošanas aktu, lai pamudinātu viņus atgriezties dzimtenē.