• Dita,
  • Marta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kijivā demontēts piemineklis komandierim Nikolajam Ščoram

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 19:05, 09.12.2023


Sestdien Kijivā demontēts piemineklis pilsoņkara komandierim Nikolajam Ščoram, kas ilgu laiku tika uzskatīts par vienu no Ukrainas galvaspilsētas slavenākajiem pieminekļiem.


Avots: strana.ua

Gandrīz 14 metrus augstais bronzas zirga un jātnieka piemineklis atradās Simona Petļura ielas un Tarasa Ševčenko bulvāra krustojumā.

Kultūras ministrijas ekspertu padome 2022.gada 12.novembrī ieteica demontēt pieminekli Ščoram. 2023.gada martā Ukrainas kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko ierosināja noņemt tikai daļu no pieminekļa - pašu sarkanā komandiera figūru, kurš sēž uz zirga. "Šo zirgu visi mākslas vēsturnieki atzīst par izcilu māksliniecisku zirgu," toreiz sacīja Tkačenko.

Piemineklis Ščoram Kijevā tika uzstādīts 1954.gadā. To veidoja ukraiņu tēlnieki un arhitekti, un tam kā students pozēja pirmais Ukrainas prezidents Leonīds Kravčuks.

2023.gada aprīlī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis parakstīja likumu "Par Krievijas impēriskās politikas propagandas nosodīšanu un aizliegšanu un toponīmu dekolonizāciju". Maija sākumā Ukrainas parlaments pieņēma likumu, kas vienkāršo pieminekļu nojaukšanu. Pēc mediju ziņām, no jūlija Kijivā vien ir nojaukti vairāk nekā 60 pieminekļi, kas saistīti ar Krievijas un PSRS vēsturi un kultūru.

Pēc 1917.gada boļševiku apvērsuma Nikolajs Ščors pilsoņkara laikā kļuva par Sarkanās armijas divīzijas komandieri, komandējot Ukrainas nemiernieku formējumus, kas cīnījās boļševiku pusē. Viņš gāja bojā 1919.gadā 24 gadu vecumā kaujās pret Ukrainas Tautas Republikas Galīcijas armiju.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Pasaulslavenais Joss Stellings nākammēnes Rīgā prezentēs jaunu filmu (+VIDEO)

Tas ir jauna vīrieša un nobriedušas sievietes, bijušās balerīnas ar neizdevušos dzīvi, sarežģīto savstarpējo attiecību stāsts.

Kultūra Augusta sākumā notiks Vecrīgas zaļumballe

Šogad 2.augustā no plkst.19 līdz 23 Māzās Jaunielas laukumā notiks Vecrīgas zaļumballe.

Kultūra Dailes teātrī top mistisks «Vārnas» iestudējums (+VIDEO)

"Liekas, ka šīs izrādes esmu gaidījis visu savu mūžu".

Kultūra Straupē šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki

Straupes Zirgu pastā šodien notiks septītie Latvijas vīndaru svētki, aģentūru LETA informē "Straupes tirdziņa" pārstāvji. Vīndaru svētki norisināsies no plkst.11 līdz 15.

Lasiet arī

Pasaule Krievija ar droniem un raķetēm uzbrukusi Kijivai, Krivijrihai un Ļvivai

Krievijas karaspēks naktī uz piektdienu no ziemeļu un dienvidaustrumu virzieniem uzbrucis Ukrainai ar trieciendroniem "Shahed" un no Melnās jūras ar spārnotajām raķetēm "Kaļibr", pavēstīja Ukrainas armijas Gaisa spēki.

Pasaule Stoltenbergs apstiprina, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt mērķiem Krievijā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs intervijā Ukrainas televīzijas maratonam apstiprinājis, ka Ukrainai ir tiesības uzbrukt militāriem mērķiem Krievijas teritorijā.

Pasaule Jaunais Eiropas Parlaments apliecinās atbalstu Ukrainai

Jaunais Eiropas Parlaments (EP) nākamnedēļ gaidāmajā plenārsēdē apliecinās atbalstu Ukrainai, informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Pasaule Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu

Ukrainas varasiestādes aizturējušas sazvērnieku grupu, kas plānoja provokācijas un parlamenta ieņemšanu, pirmdien paziņojis Ukrainas drošības dienests un prokuratūra.