• Benita,
  • Everita,
  • Verita
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Dailes teātra izrāde tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas teātra skatuves

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 12:21, 01.07.2024


Šonedēļ uz Kijivu dosies Dailes teātra dāvinājums - iestudējuma "Kaukāziešu krīta aplis" kostīmi un dekorācijas 60 000 eiro apmērā.


Foto: LETA

Dailes teātra izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" tiks pilnībā pārnesta uz Kijivas Drāmas un komēdijas teātra skatuves. Izrādes scenogrāfija, kostīmi un visi rekvizīti šī mēneša laikā tiks nodoti dāvinājumā Ukrainas kolēģiem, tāpēc tagad teātrī notiek dekorāciju un kostīmu sagatavošana transportēšanai. Visus mākslinieciskos izdevumus un dekorāciju pārvešanu sedz uzņēmums "Stiga RM". Kopīgā dāvinājuma vērtība sasniegs gandrīz 60 000 eiro.

Dailes teātra direktors Juris Žagars norāda, ka sadarbība ar Kijivas teātri aizsākās kara sākumā. Savukārt uzņēmums "Stiga RM" ir Dailes teātra partneris otro gadu. Uzņēmums katru mēnesi atbalsta cīnītājus Ukrainā ar speciālu ekipējumu, transportu un citām nepieciešamām lietām, un kopā radās ideja arī par šādu dāvinājumu ukraiņu tautai.

"Mūsu darbnīcās gatavotās dekorācijas un kostīmi, to transportēšana, pats iestudējums, mākslinieku iesaiste - tas viss tiks kopīgi nodrošināts no mūsu puses. Tas ir projekts, kas patlaban Ukrainas teātriem pašu spēkiem ir grūti īstenojams, jo prioritāte, protams, ir fronte. [..] Taču cilvēkiem arī kara laikā ir vajadzīga māksla, īpaši teātris un sevišķi tāds teātris, kas runā par šodien Ukrainā aktuālām tēmām," atzīmē Žagars.

Kijivas Drāmas un komēdijas teātra galvenā režisore Tamāra Trunova uzsver, ka Bertolta Brehta lugas "Kaukāziešu krīta aplis" notikumi risinās Otrā pasaules kara laikā. Viņa akcentē, ka režisora Data Tavadzes iestudējums Ukrainā taps laikā, kad Krievija izvērš genocīdu pret Ukrainas tautu.

"Patlaban ar sāpēm un cerību vērojam Gruzijas iedzīvotāju patriotisko un vienoto pretestību, reaģējot uz politiskām varas izpausmēm, ko ukraiņi var viegli atpazīt kā to pašu "miera nesēju" rokrakstu, kas jau vienpadsmito gadu iznīcina Ukrainu," pauž Trunova.

Izrāde "Kaukāziešu krīta aplis" bija viens no kritiķu augstāk novērtētajiem iestudējumiem Dailes teātrī aizvadīto sezonu laikā. Tā bija nominēta vairākām 2022./2023.gada "Spēlmaņu nakts" balvām - izrāde nominēta kā gada lielās formas izrāde, Tavadze bija nominēts kategorijā "Gada režisors", savukārt Milēna Miškēviča tika izvirzīta nominācijai "Gada jaunais skatuves mākslinieks".

Dailes teātrim ar Kijivas Drāmas un komēdijas teātri cieša sadarbība ir izveidojusies no Krievijas uzsāktā kara sākuma 2022.gadā. Kijivas teātra mākslinieki Dailes teātrī 2022.gada vasarā ar Londonas Vestenda teātra kompānijas "Mischief Theatre" atbalstu iestudēja komēdijas "Izrāde, kas saiet sviestā" Dailes teātra versiju ar ukraiņu aktieriem ukraiņu valodā. Iestudējums tika vairākkārt rādīts Dailes teātri Ukrainas bēgļiem labdarības izrādēs, bet pēc tam tika pārcelts uz Kijivu, kur to izrāda joprojām. Tāpat Dailes teātris organizēja vairākas Ukrainas teātra viesizrādes Rīgā, kas tika izrādītas Ukrainas cilvēkiem Latvijā bez maksas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Krievijas producente: Kanje Vests ieradies Maskavā

ASV reperis Kanje Vests ieradies Maskavā, atsaucoties uz pazīstamu Krievijas producenti, svētdien ziņoja vietējie plašsaziņas līdzekļi.

Kultūra Mūziķis Armands Rutkovskis: «Man ir ļoti daudz dziesmu idejas» (+VIDEO)

"Reizēm mēs cenšamies savas sajūtas maskēt ar rūpīgi izvēlētiem vārdiem", pauž autors.

Kultūra Jaunā kultūras ministre pirmajā ārvalstu darba vizītē dosies uz Kanādu

Kultūras ministre Agnese Lāce (P) no svētdienas, 30.jūnija, līdz pirmdienai, 8.jūlijam, darba vizītē apmeklēs Kanādu, aģentūru LETA informēja ministres padomniece Rita Plūme.

Lasiet arī

Kultūra Dailes teātra aktieris Andžāns kļuvis arī par teātra izpilddirektoru

Šosezon aktieris Gints Andžāns kļuvis arī par Dailes teātra izpilddirektoru un iecelts par prokūristu, aģentūra LETA noskaidroja teātrī.

Ekonomika Dailes teātris izsolīs kafejnīcas telpas

Dailes teātris izsolīs kafejnīcas telpas, kuru kopējā platība ir 249 kvadrātmetri, liecina informācija teātra tīmekļvietnē.

Kultūra Šodien Dailes teātrī pasniegs ikgadējās «Spēlmaņu nakts» balvas

Skatuves mākslas reformatora un Dailes teātra līdzdibinātāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā, šodien, 23.novembrī, Dailes teātrī plkst.19 notiks ikgadējā "Spēlmaņu nakts" ceremonija, kurā apbalvos iepriekšējās teātra sezonas labākos māksliniekus.

Sabiedrība Skaisti! Latvijas Arhitektūras gada balvu saņem Dailes teātra priekšlaukums

Piektdien svinīgā apbalvošanas ceremonijā "Latvijas Arhitektūras gada balvas 2023" Lielo gada balvu jeb "Grand Prix" saņēma Dailes teātra priekšlaukums, informēja Latvijas Arhitektu savienībā.