• Asja,
  • Asnate,
  • Dāgs,
  • Dārgs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Amerika atklāj latviešu kino (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
VS.LV 07:51, 17.11.2023


Konkurence kino pasaulē ir milzīga, un šādi apjomīgi projekti ir iespējami tikai tad, ja apvienojam trīs Baltijas valstu spēkus.


Filmas

Jau sestais Ņujorkas Baltijas filmu festivāls (NY BFF), piedāvājot jaunākās filmas no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas notiek gan klātienē, gan ASV teritorijā pieejamā tiešsaistes platformā līdz 19. novembrim.

Nacionālā Kino centra vadītāja Dita Rietuma komentē: „Ņujorkas Baltijas filmu festivāls ir vērtīga iniciatīva, kas aizsākās Latvijas Simtgades gadā un izaudzis par plašāko Baltijas filmu skati ASV, piedāvājot filmas gan klātienē, gan tiešsaistē. Būtiski, ka festivāls top, sadarbojoties gan Baltijas valstu diplomātiem, gan Baltijas valstu kino centriem – NKC, Lietuvas kino centram un Igaunijas filmu institūtam. Pateicoties Ņujorkas Skandināvu nama nesavtīgajam atbalstam, ik gadu šīs pasaules metropoles centrā ir iespēja piedāvāt Baltijas valstu filmu izlasi, rīkot tematiskas diskusijas, piesaistot daudzveidīgas auditorijas uzmanību. Konkurence kino pasaulē ir milzīga, un šādi apjomīgi projekti, īpaši ASV, ir iespējami tikai tad, ja apvienojam trīs Baltijas valstu spēkus. Priecājos, ka Baltijas Ņujorkas filmu festivāls nu jau kļuvis par stabilu tradīciju.”

Pirmais Latvijas kino, ar ko satiksies šāgada Ņujorkas Baltijas filmu festivāla skatītāji klātienē, bija īsfilmu antoloģija "Kolektīvs" (2023) – sešas ļoti atšķirīgas spēles īsfilmas par Dziesmu svētku tematiku (tās veidojuši režisori Aiks Karapetjans, Edgars Kaupers, Oskars Rupenheits, Papa Chi, Marta Elīna Martinsone un Mārtiņš Grauds).

Ziemeļamerikas pirmizrādi piedzīvos Ināras Kolmanes spēlfilma "Mātes piens" (2023) – starptautiski pazīstamajā Noras Ikstenas romānā balstītais mātes un meitas stāsts Latvijas vēstures griežos; tiešsaistē visā Amerikā.

Latvija kā kopražojuma partneris piedalījusies Igaunijas spēlfilmā "Aptiekārs Melhiors" (2022), kam uzņemti arī divi turpinājumi, klātienes seansā tiks demonstrēta filma "Aptiekārs Melhiors: Bendes meita" (2022), bet tiešsaistes seansos – visas trīs filmas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra AB dambī notiks festivāls «‎bez narkotikām un alkohola»‎ (+VIDEO)

"Мēs cenšamies rūpēties par naturālu un īstu pieredzi".

Kultūra Durbes pils pagalmā ar albuma prezentācijas koncertu debitē Afroedīte (+VIDEO)

Dziedātāja sevi jūlijā pieteica ar albumu "Mīlestības dziesmas iesācējiem".

Kultūra 13. septembrī Rotko centrā atklās ebreju mākslinieka no Krievijas (+VIDEO)

Starp Geršova nozīmīgākajiem darbiem jāmin sērijas “Mikelandželo” un “Atmiņas par Vitebsku”, cikli “Par Dmitrija Šostakoviča septīto simfoniju” un “Rekviēms”, kā arī Marka Šagāla un Pāvela Filonova portreti.

Kultūra Amerikāņu vokālie speciālisti meklē talantus Rīgā un Liepājā (+VIDEO)

Latvijas speciālistiem būs iespēja klausīties tieši viņiem pielāgotas lekcijas.

Lasiet arī

Kultūra Filmu festivāls «‎Baltijas pērle» seansus veltīs Alēna Delona piemiņai (+VIDEO)

Aktiera ierašanās Latvijā, viņa uzstāšanās un uzruna skatītājiem un kolēģiem kinematogrāfistiem - tas viss tagad ataust atmiņā kā sapnis.

Kultūra Lokarno kinofestivālā godalgas saņēmusi Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma

77. Lokarno starptautiskajā kinofestivālā divas konkursa godalgas piešķirtas Lietuvas un Latvijas kopražojuma filma "Sausi slīkstot" jeb "Seses", informē Nacionālais kino centrs.

Kultūra Nākammēnes Rotko muzejā Daugavpilī tiks atklāta unikāla izstāde (+VIDEO)

Tiks aptvertas visas radošās jomas, kurās Jans un Eva Švankmajeri darbojušies visā dzīves laikā.

Kultūra Animācijas filmu «Straume» Latvija nominēja «Oskaram» (+VIDEO)

Demonstrācija nacionālajos kinoteātros sāksies 29. augustā.