• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Sāksies laikmetīgās mākslas festivāls «Survival Kit»

Teksta izmērs Aa Aa
Kultūra
LETA 09:30, 07.09.2023


Rīgas Vidzemes tirgū no šodienas līdz 8.oktobrim norisināsies 14.ikgadējais laikmetīgās mākslas festivāls "Survival Kit", aģentūru LETA informēja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Krista Luīze Priedīte.


Foto: LETA

Šogad festivālam "Survival Kit" dots nosaukums "Attāluma draudzības" un tas sadarbosies ar 14.Kauņas biennāli Lietuvā un 35.Ļubļanas Grafiskās mākslas biennāli Slovēnijā.

Festivāla apmeklētāji aicināti ne vien aplūkot divas festivāla izstādes, bet arī piedalīties pasākumu programmā "Vistālākās draudzības ir tepat", kas top sadarbībā ar Gētes institūtu Rīgā.

Turpinot festivāla centrālās izstādes "Attāluma draudzības" ideju par laikā un telpā attālinātām attiecībām starp cilvēkiem, valstīm un kultūrām, pasākumu programma "Vistālākās draudzības ir tepat" šos jautājumus aplūkos lokālākā kontekstā, pievēršoties Latvijā dzīvojošo mazākumtautību kopienu un afrolatviešu kopienas ikdienai, identitātei un iespējām atrast kopīgu valodu.

Programma "Vistālākās draudzības ir tepat" ciešā sadarbībā un sarunās ar kopienu pārstāvjiem, pievērsīsies četru kopienu dzīvotajai pieredzei Latvijā, uzmanību vēršot uz pašai kopienai svarīgiem jautājumiem. Tā dos iespēju iepazīt un izprast dinamiku, kas veidojas starp indivīdu, kopienu un Latvijas sabiedrību. Pasākumu ciklā notiks sešas dažādas sarunas, kurās aicināti iesaistīties dažādu paaudžu afrolatviešu, ukraiņu, baltkrievu, kā arī krievu kopienu pārstāvji, sarunā iepazīstot kopienas.

Atsevišķa notikumu programma plānota arī mūsdienu kultūras foruma "Baltā nakts" laikā 9.septembrī no plkst.18 notiks pasākums "Nakts konference". Albāņu māksliniece Anna Ērenšteina diskutēs ar kopienu pārstāvjiem norisē "Mākslinieciskais saiets". Tāpat notiks rakstīšanas darbnīca par aktīvismu, sabiedrības segregāciju un protestiem.

Paredzēts, ka no plkst.18 līdz pusnaktij ik stundu notiks tūre izstādes mediatoru vadībā, savukārt plkst.20 un 22 notiks "Kuš!" komiksu darbnīca jauniešiem un pieaugušajiem. "Nakts konferences" laikā veco tirgus kiosku izgaismotajos logos būs redzamas Māras Brašmanes fotogrāfijas, kas stāstīs par tirgus vēsturi.

Pētot mākslinieku sadarbību ar auditoriju, kā arī tiecoties veicināt izpratni par mākslas radīšanas procesu plašākā sabiedrībā, 8.septembrī sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju notiks publiska performatīva akcija, ko veidos mākslinieki Klaus Šēnings Lams Jongs, Bernadeta Jobaka, Nele Hartmana un Līva Rutmane-Kalniņa.

Izstādē "Mākslinieks ir klātesošs", kas festivāla laikā notiks kioskos pie paviljona, būs apskatāmi seši mākslas darbi, kas ar dažādu laikmetīgās mākslas mediju starpniecību atklās jauniešiem Latvijas reģionos aktuālas tēmas. Izstādes līdzkuratori un mentori ir mākslinieku kolektīvs "Tenthaus" no Norvēģijas.

Izstādes atklāšana kopā ar bērniem un jauniešiem, kuri piedalījušies projektā, notiks 8.septembrī no plkst.15.00. Sestdienās "Mākslinieks ir klātesošs" izstādi būs iespējams aplūkot kopā ar māksliniekiem un tiem bērniem un jauniešiem, kuri piedalījušies darbu tapšanā.

Paredzēts, ka 9.septembrī mākslas mediatoru lomā iejutīsies jaunieši no Jelgavas, kuri darbojušies kopā ar mākslinieci Evu Vēveri, 16.septembrī par izstādē redzamajiem darbiem pastāstīs Maksims Šenteļevs un Artūrs Punte kopā ar bērniem no Strenčiem. 23.septembrī izstādes mediatori būs jaunieši no Bolderājas, kuri kopā ar mākslinieci Gundegu Eveloni pētījuši savu apkaimi, bet ciklu 30.septembrī noslēgs jaunieši no Aglonas kopā ar mākslinieci Viku Ekstu.

Festivālā plānotas divas dienas ģimenēm. 17.septembrī plkst.13 bērni varēs doties ekskursijā un radoši darboties "Spoku mežģīņu zīmēšanas darbnīcā" kopā ar kolektīva "Kuš!" komiksi pārstāvi Annu Malicku, bet 23.septembrī plkst.13 - Ingas Erdmanes vadībā veidot pašiem savas uzlīmes. Dalība abās darbnīcās ir bez maksas.

Seniori festivālā īpaši gaidīti 12.septembrī un 26.septembrī plkst.12, kad notiks "Atmiņu tirgus". Pasākuma laikā nesteidzīgi būs iespējams aplūkot izstādi, uzdot sevi interesējošus jautājumus un iedziļināties laikmetīgās mākslas norisēs Latvijā un pasaulē un pēc tam kopīgi pārrunāt redzēto.

Savukārt 30.septembrī plkst.12 ikviens gaidīts vēstuļu veidošanas darbnīcā "Rīga-Kauņa: draudzība bez robežām", kas organizēta sadarbībā ar "Survival Kit 14" sadraudzības pasākumu - Kauņas biennāli. Vēstules tiks adresētas Kauņas biennāles apmeklētājiem un pēc darbnīcas beigām nosūtītas turp, savukārt tajā pašā laikā Kauņā notiks vēstuļu rakstīšanas darbnīca, kurā radītās vēstules tiks sūtītas uz Rīgu. Festivāla "Survival Kit 14" noslēguma dienā 8.oktobrī darbnīcas dalībnieki varēs saņemt sev veltīto vēstuli no Kauņas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Kultūra Daugavpilī apskatāmi vēl divi Marka Rotko oriģināldarbi

Atzīmējot Rotko muzeja 11.dzimšanas dienu, šodien plkst.16 līdzās pasaulslavenā mākslinieka Marka Rotko oriģināldarbu ekspozīcijai tiks atklāti vēl divi viņa oriģināldarbi, aģentūru LETA informēja Rotko muzeja Mākslas departamenta speciāliste Inita Paegle.

Kultūra Rotko muzejs Daugavpilī aicina jauniešus (VIDEO)

"Iesaistīties, iekļauties un būt noderīgiem kultūras procesos".

Kultūra Kastaņolā, Šveicē vēl gadu būs izstāde par Raini un Aspaziju (+VIDEO)

Ekspozīcijā dzejnieku dzīves un darbības kontekstā iezīmēti Šveices un Latvijas sakaru būtiskākie punkti laika posmā no 1893. gada līdz mūsdienām.

Lasiet arī

Sabiedrība Kultūras ministre Logina saņēma pļauku sociālajā platformā (+VIDEO)

"Pārāk nacionālistiska pieskaņa, kas progresīvajiem jaunkomunistiem nepatīk?"

Sabiedrība Kultūras ministre Logina: «Valstī nevar būt divas informatīvās telpas» (+VIDEO)

33 gadus veca bijuša Rīgas domes deputāte iesaka izmantot Nīderlandes pieredzi cilvēkiem, kuri Latvijā nerunā latviešu valodā.

Kultūra «Ulbrokas pērle» palīdzējusi Dziesmu svētku norisei un aicina ciemos

Inovatīva celtniecība un entuziasti ienes kultūru Ropažu novadā.

Kultūra Latvijas Nacionālajā operā un baletā aizvadīta veiksmīga sezona

Ar Rīgas Operas festivāla Galā koncertu noslēgusies Latvijas Nacionālās operas un baleta sezona. Tās laikā tapuši pieci jauniestudējumi, notikuši 244 pasākumi un skatītāju vietu aizpildījums zālēs bijis 93%, ziņu portālu VS.lv informēja Latvijas Nacionālās operas un baleta sabiedrisko attiecību vadītāja Irbe Treile.