• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Kā bērnam nenoslīkt apģērba kalnos - skaidro eksperte (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 16:12, 26.08.2024


5P jeb "pārveido", "pielieto vēlreiz", "pasaki nē", "pārstrādā" un "piedomā" ir pamatprincipi.


Šobrīd pieejamās tirgošanās platformas ļauj tiešsaistē iegādāties lietotus, kvalitatīvus bērnu apģērbus par zemāku cenu.

Augusts tuvojas izskaņai un vecāki uzsāk sprintu, lai sagatavotu savas atvases jaunajam mācību gadam. Līdz ar nepieciešamajām kancelejas precēm vecāki steidz iegādāties bērniem arī apģērbu, kas dažkārt var kļūt par lielāku vai mazāku izaicinājumu - veikalu un stilu dažādība, bērnu vēlmes, kā arī atšķirīga rocība. Tas var radīt zināmu jucekli garderobes plānošanā. "Latvijas Zaļais punkts" kopā ar Zero waste pionieri Latvijā Lauru Arnicāni sagatavojuši padomus, kā sagatavot bērna skapi jaunajam mācību gadam ilgtspējīgi, turklāt neatstājot ģimenes budžetā pamatīgu robu.

Rūpes par bērnu apģērbu izvēli ir nozīmīga daļa no ģimenes ikdienas, un arvien biežāk vecāki pievērš uzmanību ilgtspējai un kvalitātei, veidojot bērna garderobi. Tam lieti noder "kapsulas garderobes" princips, kas nozīmē, ka skapja saturu veido salīdzinoši maz apģērba, ko ir viegli kombinēt. Tomēr jautājums paliek: Vai bērnu "kapsulas garderobi" veidojam pēc tiem pašiem principiem kā pieaugušajiem? Un ko darīt ar to, kas kļuvis lieks?

"Kapsulas garderobes" trīs pamatprincipi

Laura atgādina, ka "kapsulas garderobes" izveides pamatā ir trīs nemainīgi pamatprincipi kā maziem, tā lieliem - kvalitāte pār kvantitāti, mazāk ir vairāk, kā arī izvēlamies savstarpēji kombinējamu apģērbu nebeidzamām variācijām. Kvalitāte vienmēr ir prioritāte, un šis princips attiecas gan uz pieaugušo, gan bērnu apģērbu. Tomēr jāņem vērā, ka bērni aug ļoti ātri, tādēļ uz kvalitatīvu apģērbu jāskatās kā uz investīciju.

"Kvalitatīvs ziemas kombinezons, noteikti būs dārgāks par ātrās modes piedāvātajiem vienas sezonas kombinezoniem, tomēr, ja to aplūkojam kā investīciju, kombinezons ziemas mēnešos varēs sildīt arī citus bērnus, kad atvase no tā jau būs izaugusi. Turklāt šobrīd pieejamās tirgošanās platformas ļauj tiešsaistē iegādāties lietotus, kvalitatīvus bērnu apģērbus par zemāku cenu. Vēl viens garderobes veidošanas pamatprincips ir "mazāk ir vairāk" - tā ir pieeja, kas palīdz samazināt nevajadzīgus izdevumus un vides ietekmi, kā arī veicina bērna apzinīgu attieksmi pret mantām. Izvēlēties mazāk, bet savstarpēji kombinējamas lietas palīdzēs ikdienā veidot vairākas savstarpēji saderīgas apģērbu komplektu variācijas," stāsta Laura Arnicāne, Zero Waste dzīvesveida principu pamatlicēja Latvijā.

Mīļākie apģērbi - daļa no ikdienas "kapsulas"

Katram bērnam ir savs stils un individuālas vajadzības, tāpēc vienotas formulas bērna "kapsulas garderobei" nav. Visa pamatā ir saruna ar bērnu - ko viņam patīk vilkt. Kādas krāsas un apģērba stili viņam patīk? Ir svarīgi iesaistīt bērnu šajā procesā, lai viņš varētu izpaust savu personību un justies komfortabli savā apģērbā. Liela daļa bērnu garderobes bieži vien ir piepildīta ar apģērbiem, kurus rotā mīļākie multfilmu varoņi, piemēram, Elza un Anna no "Ledus sirds," "Ķepu patruļa," "Bārbija" vai "Tutas lietas". Laurai ir padoms, kā šos apģērbus integrēt ikdienas garderobē.

"Man ir svarīgi, ka bērns caur apģērbu var izpaust savu personību un vilkt to, kas viņam tiešām patīk, pat ja tas nozīmē "Ķepu patruļas" krekliņu ar dinozauru biksēm, tomēr, tas nenozīmē, ka ar šādiem apģērbiem nevar veidot "kapsulas garderobi". Šādos gadījumos es ieteiktu visus raibos apģērba gabalus iegādāties vienā apģērbu kategorijā. Proti, multfilmu varoņi dzīvo bērna garderobē uz t-kreklu dizainiem, bet pārējās apģērbu kategorijas (bikses, jakas, džemperus) iegādājamies pēc "kapsulas" principa - vienkrāsainos, savstarpēji kombinējamos toņos pēc patikas. Pēc šī paša principa varam vadīties arī izvēloties kleitas mazajām dāmām - kleitas izvēlamies pēc bērna sirds patikas, tomēr tās kombinējam ar universālām jaciņām, kas garderobē ievieš zināmu skaidrību un kārtību," skaidro Laura.

Veido garderobi videi draudzīgi

Bērna garderobes veidošana nav tikai par apģērbu - tā ir par vērtībām, sarunu un uzticēšanos bērna gaumei. Veicot skapja ģenerāltīrīšanu "Latvijas Zaļā punkta" direktors Kaspars Zakulis iesaka pieturēties pie 5P principiem.

"Kad pārskatām esošos resursus, vai tas būtu tekstils vai citas mājsaimniecībā pieejamās lietas, iesakām pieturēties pie "Latvijas Zaļā punkta" izstrādātajiem 5P principiem. 5P jeb "pārveido", "pielieto vēlreiz", "pasaki nē", "pārstrādā" un "piedomā" ir pamatprincipi, kas ļauj samazināt atkritumu daudzumu un saskatīt vērtību šķietami nevajadzīgām lietām. Jaunas garderobes izveidošanas kontekstā būtu jāizvērtē jau esošie apģērba gabali - paturēt to, kas vēl patiešām noderēs, savukārt par to, kas nav ilgi valkāts vai ir apnicis, vērts padomāt - varbūt tas noderēs vēl kādam citam un to iespējams nodot lietošanā paziņām, nodot tekstilam paredzētajos šķirošanas konteineros vai pārdot citiem vecākiem. Tik pat labi nevajadzīgo tekstilu var izmantot radošām ģimenes aktivitātēm," tā Kaspars Zakulis.

Arī Laura ikdienā izvēlās bērniem lietotu apģērbu: "Ja bērniem ir normāla un aktīva bērnība, tad ir tikai loģiski, ka apģērbs mēdz saplīst un sasmērēties. Katru reizi pirkt augstas kvalitātes apģērbu veikalos ir pamatīgs robs ģimenes budžetā, tāpēc es labprāt izvēlos bērniem lietotu apģērbu, piemēram, iegādātu "Andelē mandelē", labprāt pieņemu arī no draudzenēm, ja viņu bērni no kāda kvalitatīva apģērba gabala izauguši." Lieko apģērbu nodod speciālajos šķirošanas konteineros!


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Interesanti fakti Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta Dabas muzeja sēņu izstāde

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta šonedēļ plānotā Dabas muzeja sēņu izstāde, informē pasākuma rīkotāji.

Interesanti fakti Uzņēmējus aicina kļūt par krustvecākiem īpaši aizsargājamajām teritorijām

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina Latvijas uzņēmumus iesaistīties akcijā "Samīļo Latviju", kļūstot par "krustvecāku" kādai no īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas iekļautas "Natura 2000" dabas teritoriju tīklā.

Interesanti fakti Dabas muzejs aicina uz sēņu parādi (+VIDEO)

Visiem interesentiem būs iespēja saņemt konsultācijas par dažādām sugām.

Lasiet arī

Sabiedrība Privātajā bērnudārzā prombūtni līdz piecām dienām varēs attaisnot vecāks

Bērna prombūtni veselības stāvokļa dēļ līdz piecām dienām privātā pirmsskolas izglītības iestādē varēs apliecināt arī bērna likumiskie pārstāvji, paredz šodien valdības pieņemtie noteikumi par Bērnu pieskatīšanas pakalpojumu.

Sabiedrība Ārste: bērni un viņu vecāki turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres

Bērni joprojām turpina pārkāpt likumu, nelietojot aizsargķiveres, savukārt vecāki drošības neizpratnes dēļ pēc būtības pārkāpj bērna tiesības uz veselību, norāda Bērnu klīniskās universitātes (BKUS) virsārste Renāte Snipe.

Sabiedrība Trešdaļa vecāku plāno atvēlēt bērnu sagatavošanai skolai no 100 līdz 200 eiro

Trešdaļa jeb 33% vecāku, kuriem ir bērni vecumā no septiņiem līdz 17 gadiem, plāno atvēlēt no 100 līdz 200 eiro, lai sagatavotu bērnus skolai, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veikto aptauju.

Veselība Mutes higiēnas neievērošana var izraisīt nopietnas slimības (+VIDEO)

Farmaceite iesaka bērniem skolā lietot arī košļājamo gumiju.