• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Liepājas Pētertirgus kļūs par modernās dejas vietu (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Interesanti fakti
VS.LV 09:39, 23.08.2024


"Mēs darām kaut ko savādāk, kaut ko īpašu".


Tirgus jau sen ir liepājnieku iemīļots.

Liepājas Pētertirgus ir vieta, kur ik dienas liepājnieki dodas iegādāties svaigu pārtiku, taču 28. un 29.septembrī performancē "Aizņemtā ainava" festivāla "Liepājas Mākslas forums" ietvaros tirgus apmeklētājus uz šo vietu ar citām acīm aicinās paskatīties laikmetīgās dejas mākslinieki no Beļģijas un Latvijas.

Beļģijā strādājošie horeogrāfi Haine Avdāls un Jukiko Šinozaki (Japāna) laikmetīgās dejas izrādi "Aizņemtā ainava" (Borrowed landscape) veidos sadarbībā ar Latvijas mākslinieku apvienību "IevaKrish", Kristīni Brīniņu un citiem pašmāju dejotājiem.

Skatoties senākā vēsturē, tirgus bija vieta, kur notika teātra izrādes. Līdz ar to šis notikums vēsturisko tradīciju atgriež mūsdienās. Dejotāji aicinās ikvienu kļūt par daļu no šīs izrādes ainavas un vienlaikus pieredzēt to.

"Man šķiet, tas nosaukums "Aizņemtā ainava" ir ļoti precīzs un precīzi iztulkots. Mēs izrādē "aizņemamies" cilvēku ierasto vidi, viņu ainavu - vietu, kur viņi nāk ikdienā, un radām viņiem jaunas atmiņas. Mēs darām kaut ko savādāk, kaut ko īpašu - tai video varbūt ne līdz galam piemērotu, bet arī ne pārāk izaicinošu, ar izrādes ideju dalās apvienības "IevaKrish" līdzdibinātāja Ieva Gaurličikaite-Sants.

Katra "Aizņemtā ainava" tiek adaptēta izrādes norises vietai. Pirmā performance notikusi 2011.gadā Jokohamā, Japānā, kur dejotāji atveidoja brīžiem īstas, brīžiem absurdas ikdienas ainas demo mājā. Izrādes notikušas arī iepirkšanās centrā, teātra foajē un citviet. Horeogrāfu mērķis ir savienot dejas māksliniekus un apkārtni vienā veselumā. Līdz ar to dejotāju uzdevums ir pārņemt konkrētās vietas ieradumus un paradumus un nedaudz tos izkropļot, liekot skatītājam izzināt šo vidi rūpīgāk, pārdomāt savus paradumus un ikdienas izvēles.

Izrāde organiski iekļausies Liepājas Pētertirgus ikdienā. Apmeklētāji varēs netraucēti turpināt iepirkties un sev vēlamā brīdī skatīties izrādi. Dejotāji, izmantojot atjautīgas un humoristiskas intervences, palielinātas kustības, absurdas un teatrālas darbības, izrādē pievērsīsies mūsu neapzinātai rutīnas uzvedībai. Kustībās viņi attēlos spriedzi un kontrastu starp ķermeni un priekšmetiem, ķermeni un prātu, taustāmo un neredzamo, organisko un mākslīgo.

Pilnīgai izrādes pieredzei interesentiem ir iespēja iznomāt austiņas, kurās izrādes laikā tiks atskaņoti pārdomu vedinoši jautājumi par apkārtni, iekšējām sajūtām un neizzināti fakti par šo vietu. Izrāde ir cikliska. Divu stundu laikā - no plkst.11.00 līdz 13.00 - apmeklētājiem ir iespēja piedzīvot kādu no sešiem 20 minūšu cikliem. Starp tiem nav paužu, dejotāji pabeidz vienu ciklu un uzreiz uzsāk nākamo.


Tirgus pagājušā gadsimta sākumā.
Tirgus pagājušā gadsimta sākumā.

Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Interesanti fakti Latvijas ūdenstilpēs pārņem bīstamais rotāns, ihtiologi ceļ trauksmi (+VIDEO)

Šī asarveidīgo kārtas suga nāk no Ķīnas ziemeļaustrumiem.

Interesanti fakti Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta Dabas muzeja sēņu izstāde

Sēņu augšanai nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ atlikta šonedēļ plānotā Dabas muzeja sēņu izstāde, informē pasākuma rīkotāji.

Interesanti fakti Uzņēmējus aicina kļūt par krustvecākiem īpaši aizsargājamajām teritorijām

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) aicina Latvijas uzņēmumus iesaistīties akcijā "Samīļo Latviju", kļūstot par "krustvecāku" kādai no īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas iekļautas "Natura 2000" dabas teritoriju tīklā.

Interesanti fakti Dabas muzejs aicina uz sēņu parādi (+VIDEO)

Visiem interesentiem būs iespēja saņemt konsultācijas par dažādām sugām.

Lasiet arī

Veselība Psiholoģe: «Pārmērīgi spēlējot datorspēles, sekas var būt nopietnas» (+VIDEO)

Mūsdienās gados jauni cilvēki biežāk dod priekšroku īsāka formāta saturam.

Pasaule Streiko tūkstošiem Boeing darbinieku

Tūkstošiem ASV aviobūves uzņēmuma "Boeing" darbinieku rūpnīcās netālu no Sietlas piektdien sākuši streiku pēc tam, kad arodbiedrības locekļi balsojumā pārliecinoši atbalstīja šādu rīcību un noraidīja vadības piedāvāto algu palielinājumu.

Ekonomika No svētdienas vairs nenotiks Bonus-malus klašu pārrēķins

No svētdienas, 15.septembra, vairs nenotiks Transportlīdzekļu īpašnieku obligātās civiltiesiskās atbildības (OCTA) apdrošināšanas risku izvērtēšanas sistēmas "Bonus-malus" klašu pārrēķins, informēja Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojā (LTAB).

Sabiedrība Atbalsta Puškinam veltītu piemiņas objektu demontāžu Rīgā

Puškina piemiņas zīmes demontāžu rosināja biedrība "Publiskās atmiņas centrs".