• Iza,
  • Izabella
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas uzņēmēji mācās izmantot kosmosa datus (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 11:47, 17.08.2024


Rīgas dome aicina izstrādāt digitālus risinājumus viedās pilsētas koncepcijas attīstīšanai.


Eiropas Savienībai ir sava neatkarīga satelītu programma.

Šī gada 13. līdz 15.septembrī Rīgā norisināsies 7. CASSINI hakatons, kas veltīts satelītdatu izmantošanai ilgtspējīgas attīstības biznesa ideju realizēšanai. Kosmosa nozares pasākumā, kas notiks Rīgas Tehniskās universitātes Zinātnes un inovāciju centrā, var piedalīties visi interesenti - no tehnoloģiju un vides speciālistiem līdz uzņēmējiem, komunikācijas ekspertiem, studentiem un entuziastiem. Dalībnieki savā starpā sacentīsies par vērtīgām naudas balvām un ceļazīmi uz Eiropas līmeņa konkursu. Tiešsaistes reģistrācija hakatonam ir atvērta līdz š.g. 5.septembrim.

Satelītdati kalpos par atbalstu inovācijām - hakatona dalībniekiem tiks nodrošināts ekspertu atbalsts satelītdatu analīzē, uzņēmējdarbībā un komunikācijā, kā arī iespēja iegūt vērtīgas balvas. Jauno tehnoloģiju izmantošanas iespēju izpētes pasākuma dalībniekiem būs pieejami brīvpieejas dati no ES Kosmosa programmas, tostarp Zemes novērošanas programma "Copernicus" un satelītnavigācijas programmas "Galileo" un "EGNOS". Latvijas partneris "Airbus" papildus sniegs pieeju komerciāliem augstās izšķirtspējas Zemes novērošanas datiem, paplašinot iespējas attīstīt inovatīvus risinājumus.

Ikvienam dalībniekam būs iespēja pieteikt savu ideju vai pievienoties citu komandu projektos, kas saistīti ar ilgtspējīgu attīstību un satelītdatiem. Trīs labākie Latvijas projekti saņems balvas - 1. vietai piešķirti 1000 eiro, 2. vietai - 700 eiro, bet 3. vietai - 400 eiro. Uzvarētājkomanda turpinās sacensties ar citu valstu hakatona uzvarētājiem par iespēju iegūt 9 000 EUR balvu fondu un 100 mentoringa stundas.

Trīs dienu pasākuma ietvaros piedāvāto izaicinājumu klāsts ir plašs. Sadarbības partneri ir izvirzījuši konkrētus uzdevumus un arī piešķirs papildus balvas. Piemēram, Rīgas dome aicina izstrādāt digitālus risinājumus viedās pilsētas koncepcijas attīstīšanai, turpretim Latvijas Nacionālā kūdras biedrība meklē idejas kūdras un purvu novērošanai un siltumnīcefekta gāzu emisiju aprēķiniem, "Privātais mežs" aicina izstrādāt ilgtspējīgus risinājumus mežu nozares uzņēmējdarbībai, savukārt "Gravity Team" aicina izmantot blokķēdes tehnoloģijas darbā ar satelītdatiem un piedāvā tehnisko atbalstu šajā jomā.

Pasākumu rīko Latvijas Kosmosa industrijas asociācija sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministrijas veidoto zinātnes komunikācijas platformu researchLatvia. Kosmosa nozares hakatons notiks vienlaikus 10 valstīs, tostarp Latvijā, Spānijā, Rumānijā, Polijā, Norvēģijā, Itālijā, Grieķijā, Čehijā, Horvātijā un Albānijā. Dalība hakatonā ir bezmaksas. Darba valodas - latviešu un angļu.

Eiropas līmeņa konkurss norisināsies tiešsaistē š.g. 18.septembrī, un tā laikā Latvijas uzvarētājkomanda sacentīsies ar citu valstu komandām. Demo dienas laikā varēs iepazīties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras atbalsta instrumentiem un ES Kosmosa programmas piedāvātajām iespējām zinātniekiem un uzņēmējiem. Demo diena notiks Latvijas zinātņietilpīgās uzņēmējdarbības ekosistēmas pasākuma ietvaros, kurš tiks organizēts sadarbībā ar EIT Community Officer.

CASSINI ir kosmosa nozares uzņēmējdarbības atbalsta programma un daļa no ES Kosmosa programmas. CASSINI hakatons ir lieliska iespēja ikvienam, kurš vēlas izmantot kosmosa tehnoloģijas, lai radītu ilgtspējīgas attīstības risinājumus ar komerciālu potenciālu. Neatkarīgi no pieredzes līmeņa, šis pasākums ir atvērts visiem, kas vēlas piedalīties un attīstīt jaunas idejas.

Par CASSINI un ES Kosmosa programmu

ES Kosmosa programmai ir vairāki elementi, tostarp programmas, kas nodrošina datu pieejamību no ES satelītiem - Zemes novērošanas programma "Copernicus", kā arī satelītnavigācijas programmas "Galileo" un "EGNOS". Programmām ir globālais pārklājums un to dati ir brīvi pieejami gan zinātniskiem, gan komerciāliem pielietojumiem. "Galileo" dati ir precīzāki nekā GPS un "Copernicus" dati tiek regulāri atjaunoti. Šādus satelītdatus aktīvi izmanto digitalizācijas risinājumos ne tikai kosmosa datu analīzes profesionāļi, bet arī uzņēmēji un plaša sabiedrība.

Informāciju no satelītiem var lietot analīzei, monitoringam un informatīvajam atbalstam lēmumu pieņemšanā šādās jomās: gaisa kvalitāte un atmosfēras ķīmiskais sastāvs; mežu, jūru, upju, ezeru, purvu un lauku novērošana un apsaimniekošana; klimata pārmaiņas un laika prognozes; enerģētika, aizsardzība un kritisko infrastruktūru drošība; kultūras mantojuma atklāšana un aizsardzība; viedā lauksaimniecība, zemkopības un lopkopības aktivitātes; Zemes svārstību un tās bīstamības noteikšana; ārkārtas situāciju reaģēšanas plānošana ārkārtas un avārijas dienestu ātrai darbībai; ceļu, jūras un gaisa transports; viedās loģistikas un viedo pilsētu risinājumi, infrastruktūras attīstības plānošana; drošība un aizsardzība un citi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Nākamnedēļ atklās Kokneses saules elektrostaciju

Nākamnedēļ atklās Latvijas investīciju uzņēmuma "Merito Partners" un atjaunojamās enerģijas projektu attīstītāja "Saules Energy" izveidoto Kokneses saules elektrostaciju (SES).

Ekonomika Darbaspēka nodokļu izmaiņas pašvaldībām radīs negatīvu fiskālu ietekmi

Plānotās darbaspēka nodokļu izmaiņas vistiešākajā veidā radīs negatīvu fiskālu ietekmi uz pašvaldību budžetiem, vērtē Rīgas un Pierīgas pašvaldību apvienība "Rīgas metropole".

Ekonomika Zāļu ražotāju asociācija: «Valdība, šķiet, īpaši galvu nelauza»‎ (+VIDEO)

Ministra iecerē jāziedo būs gan valsts kapitālsabiedrībām, gan privātajiem uzņēmumiem, nosakot konkrētu peļņas procentus, kas jāiemaksā.

Ekonomika Inčukalna pazemes gāzes krātuvi varēs izmantot arī Lietuva, Igaunija un Somija

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz iespēju Inčukalna pazemes gāzes krātuvi savu valstu stratēģisko rezervju uzglabāšanai nepieciešamības gadījumā izmantot arī Lietuvai, Igaunijai un Somijai.

Lasiet arī

Interesanti fakti Pirmā nolaišanās uz komētas: kādus noslēpumus atklāja zinātnieki (+FOTO)

Pirms 10 gadiem kosmosa kuģis "Rosetta" pirmo reizi vēsturē iegāja komētas orbītā un no tās virsmas palaida nosēšanās aparātu.

Interesanti fakti Zinātnieki ir izstrādājuši jaunu metodi, kā Marsu padarīt apdzīvojamu

Pētījuma autori uzskata, ka Marsu padarīt viesmīlīgāku ir vieglāk, nekā varētu šķist, raksta Focus.

Interesanti fakti NASA atliek astronautu došanos uz SKS

ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA) otrdien atlikusi plānoto astronautu došanos uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS), jo vēl nav atrisinātas problēmas ar kompānijas "Boeing" kosmosa kuģi "Starliner".

Interesanti fakti 16 Saules uzliesmojumi: Kad gaidāma ģeomagnētiskā vētra?

NASA kosmosa kuģis ir pieredzējis ārkārtēju saules aktivitāti.