• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valdība aicina uzņēmējus pārorientēt biznesu no Krievijas uz citām valstīm

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 16:35, 20.03.2024


Valdība ir gatava palīdzēt uzņēmējiem pārorientēt biznesu no Krievijas un Baltkrievijas uz citām valstīm, tā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču apgalvoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).



Politiķe aicināja uzņēmumus pašus iespējami drīz pārorientēt savu tirgu uz citām valstīm, jo tuvākajā laikā tirdzniecība ar Krieviju un Baltkrieviju nebūs nedz droša, nedz finansiāli izdevīga, nedz arī valsts varēs šādiem uzņēmumiem palīdzēt.

Vienlaikus Ministru prezidente pauda valdības gatavību palīdzēt uzņēmējiem pārorientēt savu biznesu. "Ekonomikas ministrija ir atvērta tam, lai meklētu jaunus investīciju projektus, jaunus tranzītu ceļus. Arī ostām ir jāpārorientē savi ceļi," sacīja Ministru prezidente.

Komentējot aktuālo diskusiju par militārajai rūpniecībai nepieciešamās mangāna rūdas plūsmu uz Krieviju, politiķe pauda neizpratni, kāpēc sabiedrībā virmo bažas par to, ka valdība neko šajā jautājumā nedara. Siliņa uzskata, ka Latvijas valdības reakcija bijusi ātra, paceļot jautājumu Eiropas Savienības (ES) līmenī. Siliņa uzskata, ka sabiedrībai par šo jautājumu neesot jāuztraucas, jo "rezultāts būs".

Arī Rinkēvičs medijiem atzina, ka ir guvis "pilnīgu pārliecību par to, ka valdība un valdības vadītāja pie šī jautājums ļoti nopietni strādā".

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka tranzīts ir jāskata plašākā kontekstā, proti, ņemot vēra arī pieaugošo eksportu uz tā saucamajām trešajām valstīm. Rinkēvičs uzskata, ka nav efektīvi domāt tikai par to, kā pārtraukt sakarus ar divām kaimiņvalstīm, bet kā panākt arī to, ka sankcijas netiek apietas.

"Kamēr mēs visi pieklājīgi un skaisti runāsim par tranzīta aizliegumu uz Krieviju, bet redzam, ka pēkšņi parādās [lieli tirdzniecības] skaitļi kādā citā virzienā, proti, uz valstīm, kuras nav pievienojušās ES sankciju politikai pret Krieviju, tad tā sankciju efektivitāte būs zema. Tas ir jautājums, kur es gribētu redzēt lielāku aktivitāti arī no ES institūcijām," sacīja Rinkēvičs, piebilstot, ka šāda plašāka jautājuma risināšanai ar lozungiem un uzsaukumiem nepietiks.

Taujāts, kāpēc tik liels fokuss tiek likts uz privātā biznesa pārorientāciju, neko neiebilstot par valsts uzņēmumu, piemēram, "LDz Cargo" sadarbību ar Krieviju, Rinkēvičs atzina, ka arī valstij piederošiem uzņēmumiem ekonomiskie sakari ar Krieviju un Baltkrieviju ir jāpārtrauc. Tomēr arī valsts uzņēmumu ekonomiskie sakari ir jāskata pieminētajā trešo valstu konteksta, uzskata Valsts prezidents.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Eksporta un inovāciju balvai izvirzīti 55 uzņēmumi

Šogad Eksporta un inovācijas balvai izvirzīti 55 uzņēmumi, aģentūru LETA informēja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvji.

Sabiedrība Sāk informatīvo kampaņu par cilvēktiesību ievērošanu biznesā

Lai pievērstu uzmanību jautājumiem par cilvēktiesību ievērošanu uzņēmumu darbībā, uzsākta informatīvā kampaņa "Bizness un cilvēktiesības - labs labu uzlabo", informē Tiesībsarga birojs.

Ekonomika Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi atguvuši optimismu par biznesa izaugsmi

Latvijas un Lietuvas lielākie uzņēmumi ir atguvuši zināmu optimismu par biznesa izaugsmi, aģentūru LETA informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veikto Baltijas lielo uzņēmumu finanšu direktoru aptauju.

Ekonomika «Stockmann» varētu mainīt grupas nosaukumu

Somijas mazumtirdzniecības grupas "Stockmann" direktoru padome nolēmusi sākt stratēģisku izvērtējumu, lai grupas darbības centrā izvirzītu zīmolu "Lindex" un, iespējams, mainītu grupas nosaukumu uz "Lindex Group", kā arī izpētītu "Stockmann" universālveikalu biznesa stratēģiskās alternatīvas, teikts "Stockmann" paziņojumā Helsinku biržai.