• Vanda,
  • Veneranda,
  • Venija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Latvijā 18% cilvēku ir nesen sākuši biznesu vai plāno to sākt

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 22:38, 22.09.2024


Ideja par biznesa sākšanu vai jau nodibināts uzņēmums ir vairāk nekā 8% Latvijas iedzīvotāju, bet vēl 10% cilvēku grib sākt biznesu, taču vēl atrodas īstās idejas meklējumos, informē "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz veiktās aptaujas datiem.



Abos gadījumos situācija ir līdzīga arī Lietuvā, kur 8% cilvēku ir nesen nodibinājuši uzņēmumu vai drīzumā grasās to darīt, bet par īsto biznesa ideju prāto vēl 11%, savukārt Igaunijā 13% ir vai nu jau izveidojuši uzņēmumu vai drīzumā grasās to izdarīt, bet biznesa idejas meklējumos ir 10% cilvēku.

Šogad uzņēmumu ir izveidojuši un sākuši darbu, vai arī drīzumā plāno biznesa startu 3% aptaujāto Latvijā, 3% Lietuvā un 6% Igaunijā. Pie biznesa idejas attīstības strādā, taču uzņēmumu vēl nav nodibinājuši 5% respondentu Latvijā un Lietuvā, bet Igaunijā to ir mazliet vairāk - 7%.

Aptuveni desmitā daļa no aptaujātajiem katrā Baltijas valstī domā par biznesu, bet vēl meklē īsto ideju. Īpaši augsts šis rādītājs ir jauniešu vidū - Latvijā 22% jauniešu 18 līdz 29 gadu vecumā prāto par uzņēmuma veidošanu.

Runājot par galvenajiem šķēršļiem, kas kavē sākt biznesu, Latvijā dominē divi - administratīvie šķēršļi (birokrātija, nodokļi), kas attur 24% respondentu, kā arī bažas par finansiālo stabilitāti, kas rada bažas vēl 24% cilvēku.

Abi minētie apstākļi ir izteiktāki Latvijā, bet visās Baltijas valstīs šķērslis ir sākotnējā kapitāla trūkums - 23% Latvijā, 24% Lietuvā un 25% Igaunijā. Igaunijā cilvēkus no biznesa sākšanas attur arī bažas par situāciju valsts ekonomikā (25%), bet Lietuvā cilvēkiem pietrūkst pārliecības par biznesa ideju (21%).

Finansiāls atbalsts un labvēlīgi finansēšanas nosacījumi ir galvenais, ko cilvēki sagaida, lai sāktu biznesu - to minējuši aptuveni 40% respondentu visās Baltijas valstīs. Īpaši aktuāli tas ir jauniešu auditorijā, kur finansiālu atbalstu vēlētos saņemt 58% respondentu.

Latvijā cilvēki akcentē arī nepieciešamību iegūt papildu zināšanas un prasmes (23%), vēlas saņemt praktisku atbalstu administratīvajos un birokrātiskajos procesos, piemēram, uzņēmuma reģistrēšanā (22%), kā arī dzirdēt padomus no pieredzējuša mentora, kurš ir izveidojis uzņēmumu (22%).

Puse no visiem aptaujātajiem ir teikuši, ka tuvākajā laikā par uzņēmējiem kļūt nevēlas, bet jauniešu auditorijā šis rādītājs ir krietni zemāks - 30%. Vairāk nekā ceturtā daļa cilvēku jeb 27% par šo jautājumu nav domājuši.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ēku Brīvības ielā par 4 mil eiro iegādājusies Belēvičam piederošā kompānija

Vēsturisko ēku Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī Rīgā, kurā atrodas "Saules aptieka", par 4,19 miljoniem eiro izsolē iegādājies aptiekas īpašniekam Artūram Belēvičam piederošais uzņēmums SIA "Contract Pharma".

Ekonomika Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu varētu turpināties vēl dažus gadus

Problēmas ar lidmašīnu dzinēju trūkumu un ar to saistītajiem jautājumiem varētu turpināties vēl vienu līdz divus gadus, intervijā aģentūrai LETA sacīja "airBaltic" prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Ekonomika Ēka Brīvības un Ģertrūdes ielu stūrī izsolīta par 4,19 miljoniem eiro

Vēsturiskais nekustamais īpašums Brīvības ielā 68, Rīgā, nosolīts par 4,19 miljoniem eiro, kas ir par 1,49 miljoniem eiro vairāk nekā noteiktā izsoles sākumcena 2,7 miljonu eiro apmērā, informē VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Lasiet arī

Ekonomika Gulbe: Latvijā pārtikas ražotājiem un tirgotājiem nav vienlīdzīgs tirgus spēks

Latvijā pārtikas ražotājiem un tirgotājiem nav vienlīdzīgs tirgus spēks, trešdien intervijā Latvijas Radio sacīja Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja, vadošā pētniece Ingūna Gulbe, komentējot Konkurences padomes (KP) konstatēto, ka Latvijā ražotām pārtikas precēm tirgotāji piemēro lielāku uzcenojumu.

Ekonomika Valdība aicina uzņēmējus pārorientēt biznesu no Krievijas uz citām valstīm

Valdība ir gatava palīdzēt uzņēmējiem pārorientēt biznesu no Krievijas un Baltkrievijas uz citām valstīm, tā šodien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču apgalvoja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Ekonomika Ekspluatācijā nodots biznesa centrs «Novira Plaza» Rīgas centrā

Ekspluatācijā nodots biznesa centrs "Novira Plaza" Rīgas centrā, kurā investēti vairāk nekā 60 miljoni eiro, aģentūru LETA informēja ēkas attīstītāja pārstāvji.

Ekonomika LTRK: Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms

Latvijas kopējā uzņēmēju noskaņojumā atgriezies pesimisms, liecina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) un pētījumu kompānijas "SKDS" veiktā uzņēmēju vadītāju aptauja 2023.gada novembrī-decembrī.