• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Jaunie nekustamie īpašumi Latvijā saskaras ar tirgus nesabalansētību (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:51, 07.03.2024


Euribor vairs nav galvenais faktors lēmumu pieņemšanas procesā - pircējus vairāk sākusi iespaidot trauslā ģeopolitiskā situācija.


Arvien vairāk kvalitatīvu mājokļu nevar atrast jaunus īpašniekus.

Latvijas galvaspilsētā ir vērojams kritums dzīvojamo nekustamo īpašumu sektorā - pārdošanas apjomi atgriezušies 2021. gada līmenī, norāda eksperti.

Jauno projektu pirmreizējā tirgū Rīgā iegādei bija pieejami 1374 dzīvokļi - par 3% vairāk nekā mēnesi iepriekš. Vidējās cenas iekštelpu platībām mājokļu jauno projektu mājokļu sludinājumos nemainīgi saglabājušās ap 2760 EUR par kvadrātmetru, savukārt faktiskajos darījumos samazinājušās par 2,5%, esot 2445 EUR/m². Veicinot ātrāku lēmumu pieņemšanu potenciālajiem pircējiem, jauno projektu attīstītāji arvien aktīvāk nāk klājā ar dažādiem īpašajiem piedāvājumiem.

Redzamākas cenu izmaiņas faktiskajos darījumos novērotas Rīgas jauno projektu otrreizējā tirgū - februārī vidējā cena darījumos ar iekštelpu platībām samazinājusies par 10%. Balstoties uz noslēgto darījumu datiem, kvadrātmetrs jauno projektu otrreizējā tirgū Rīgās apkaimēs vidēji maksā 1800 EUR, turpretī Centrā vidējā cena mēneša laikā palielinājusies par 8%, sasniedzot 2800 EUR/ m².

Rīgas apkaimju sērijveida ēkās vidējās cenas darījumos izmaiņas neuzrāda. Cena par kvadrāmetru darījumos joprojām pārsniedz 1000 EUR, savukārt dzīvokļi Centra apkaimē tika pārdoti vidēji par 1415 EUR/ m². Pircēju uzmanības centrā lielākoties ir divistabu dzīvokļi, tomēr arvien biežāk darījumu vadītāji novēro interesi par mājokļiem ar vairākām guļamistabām.

Inflācijai saglabājoties pozitīvai, iedzīvotāju maksātspēja nav būtiski uzlabojusies, kā arī gada griezumā nedaudz sarucis mājsaimniecību noguldījumu apjoms. "Lai gan pircēji kļūst redzami optimistiskāki par procentu likmēm, ir pāragri sacīt, ka mājokļu tirgus atgriežas līmenī, kādu varējām vērot pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Dzīve nenoliedzami kļuvusi dārgāka, ietekmējot iedzīvotāju pirktspēju, kas nesniedzas līdz vēlamajai nākotnes vīzijai. Šobrīd teiktu, ka Euribor vairs nav galvenais faktors lēmumu pieņemšanas procesā - pircējus vairāk sākusi iespaidot trauslā ģeopolitiskā situācija, par ko arvien biežāk tiek runāts medijos," pircēju noskaņojumu rezumē eksperte Sandra Rauza.

Par tirgus disbalansu, norādot uz sagrozītu pārdevēju izpratni par reālo tirgus situāciju, liecina vēl viena tendence. Jo ilgāku laiku īpašnieks pavadījis pārdevēja lomā, elastīgi izskatot potenciālo pircēju cenu piedāvājumus, jo labprātāk izskata cenas samazināšanas jautājumus, reaģējot uz reālo pirktspēju. Turpretī īpašnieki, kas tikai iejūtas pārdevēja lomā, joprojām cenšas startēt ar paaugstinātām cenām.

"Daļa pārdevēju, kas ilgu laiku mēģinājuši tirgū realizēt sev piederošo nekustamo īpašumu pašu spēkiem, un tikai tagad nonākuši pie lēmuma sadarboties ar nekustamā īpašuma profesionāļiem, uzskata, ka šādā veidā spēs pārdot īpašumu par 2021.gada cenām. Realitātē darījumi par šādām summām vairs nenotiek, un to apzinās arī pircēji, sekojot līdzi aktuālajām tirgus cenām. Ja īpašuma cena ir neadekvāti augsta tirgum, intereses nebūs, pārdošanā piesaistot pat vislabāko nekustamo īpašumu jomas speciālistu," secina eksperts Romāns Aleksandrovs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Latvenergo» vadītājs pērn algā saņēmis 201 000 eiro

AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste pagājušajā gadā algā saņēmis 201 007 eiro, kas ir par 32,4% vairāk nekā 2022.gadā, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Nākamgad FM prognozētā fiskālā telpa ir mīnus 279,5 miljoni eiro

Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

Ekonomika Zināms, cik pērn algā saņēmis CSDD valdes priekšsēdētājs Aksenoks

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks pagājušajā gadā algā saņēmis 111 393 eiro, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Covid-19 krīze Vecrīgā joprojām turpinās

Uz vietējiem iedzīvotājiem orientētam viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas (HoReCa) segmentam klājas salīdzinoši labi, bet Vecrīgā krogiem un bāriem Covid-19 krīze turpinās, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš.

Lasiet arī

Ekonomika VNĪ izdevās pārsniegt izvirzītos finanšu mērķus (+VIDEO)

Viens no izaicinājumiem ir degradēto būvju sakārtošana, kur biežākais risinājums ir šādu būvju pārdošana vai ēku demontāža.

Ekonomika Dzīvokļu piedāvājums Rīgā aprīlī samazinājies par 6%

Salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, aprīlī dzīvokļu pārdošanas piedāvājums Rīgā samazinājies par 6%, bet piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos samazinājās par 7%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Interesanti fakti Tiks izsolīta ekskluzīva sala Baltijas jūrā ar apbūves tiesībām (VIDEO)

Pirmdien, 20.maijā, sāksies izsole vienīgajai 100% privātīpašumā esošajai Baltijas jūras salai ar apbūves tiesībām. Tās sākumcena būs 480 000 eiro.

Ekonomika Kopš gada sākuma dzīvokļu cenas Rīgā kopumā saglabājas nemainīgas

Šī gada aprīlī Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās nav konstatētas izmaiņas, arī salīdzinot ar 2024.gada sākumu, dzīvokļu cenas kopumā saglabājās nemainīgas, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.