• Akvelīna,
  • Ernestīne,
  • Ingmārs
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Irklis: AST investīcijas pārsniedz 400 miljonus eiro (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 07:17, 16.02.2024


Valsts uzņēmums neplāno strauju elektroenerģijas tarifu pieaugumu sinhronizācijas ar Eiropu dēļ.


Esošais tarifs ir spēkā līdz 2025.gada beigām, un no 2026.gada mums ir jābūt jaunam tarifam.

"AST ir Latvijas energosistēmas mugurkauls, jo pārvades tīkliem ir pieslēgti gan lieli enerģijas patērētāji, gan sadales operators "Sadales tīkls", gan lielie elektrības ražotāji, kā arī mūsu atbildība ir pārvadīt enerģiju pāri robežām - gan importēt, kad tas ir nepieciešams, gan eksportēt, kad mums ražošanā ir pārpalikumi", - saka AS "Augstsprieguma tīkls" jaunais valdes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Šogad lielais AST darbs būs atslēgšanās no BRELL loka, kas Baltijas valstu energopārvades sistēmas savieno ar Krieviju un Baltkrieviju. "Infrastruktūras attīstībā šobrīd notiek aktīvi darbi, un lielākā daļa no tiem līdz 2025.gada februārim būs pabeigti. Vēsturiski jau realizēti ir tādi projekti kā "Kurzemes loks" un Latvijas-Igaunijas trešais starpsavienojums. Tie ir ļoti svarīgi, lai Baltijas valstis tagad varētu sinhronizēt savas elektroapgādes sistēmas ar pārējo Eiropu. Šobrīd jau ir pabeigta arī Valmieras-Tartu savienojuma rekonstrukcija un līdz gada vidum būs pabeigta savienojuma Valmiera-Tsirgulina rekonstrukcija. Līdz ar to būs trīs faktiski pilnībā jauni savienojumi ar Igauniju", - tā Irklis.

"Aktīvā stadijā pašlaik ir arī projekts par sinhronajiem kompensatoriem katrā no Baltijas valstīm - trīs būs Igaunijā, trīs Latvijā, trīs Lietuvā. Pirmo no tiem - Grobiņā - visdrīzāk mēs pabeigsim jau šī gada beigās, un nākamie divi - Ventspilī un Līksnā - būs 2025.gada laikā. Papildus tam būs arī elektroenerģiju uzkrājošo bateriju sistēmas, kuru iepirkums tagad noslēdzas. Paredzēts, ka bateriju projekts tiek realizēts līdz 2025.gada beigām, tādā veidā nodrošinot nepieciešamo infrastruktūru, lai stabilizētu tīklu un nodrošinātu tajā nepieciešamās balansējošās jaudas, kad būsim sinhronizējušies ar Eiropas tīkliem. Bateriju iepirkums nedaudz aizkavējās. Bija plānots, ka tas noslēgsies jau pagājušā gada vidū, bet toreiz bija tikai viens pretendents un ar salīdzinoši augstāku cenu, nekā bija plānots. Tādēļ iepirkums tika pārtraukts. Tagad var teikt, ka, lai arī mēs esam nedaudz pazaudējuši laiku, mēs noteikti esam ieguvuši finansiāli daudz izdevīgāku piedāvājumu".

"Pašā sinhronizācijas brīdī baterijas vēl nebūs gatavas. Te ir arī jāatceras, ka sākotnēji sinhronizācija bija plānota 2025.gada beigās 2026.gada sākumā, bet pagājušā gada vasarā Baltijas valstis vienojās, ka sinhronizācija ir jāveic paātrināti līdz 2025.gada februārim, ņemot vērā ģeopolitiskos riskus. Attiecīgi viss notiek ātrāk, un līdz februārim darba kārtībā būs ne visi sinhronie kompensatori un arī baterijas vēl nebūs gatavas darbam", - ziņoja AS "Augstsprieguma tīkls" jaunais valdes priekšsēdētājs.

"Investīcijaspārsniedz 400 miljonus eiro - gan līniju rekonstrukcijā, gan jaunajās iekārtās un IT sistēmās. Labā ziņa ir tāda, ka absolūti lielākā daļa no šīm investīcijām tiek segtas ar Eiropas Savienības līdzfinansējumu vai sastrēgumu vadības ieņēmumiem. Tikai 14% no visiem kapitālieguldījumiem AST finansēs no ieņēmumiem, kas tiek gūti tarifu veidā. Līdz ar to arī sinhronizācijas ietekme uz tarifu ir sagaidāma ļoti niecīga".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Kāda ir vidējā kredīta summa jaunajam mājoklim?

Kopumā 2024.gada kreditēšanas indekss ir audzis par 5 procentpunktiem, kas ir mazāka izaugsme nekā pērn, taču vērojama pozitīva tendence - bankas spēj kreditēt un vēlas to darīt.

Ekonomika Stacija Grobiņos nodrošinās energosistēmas atdalīšanu no Krievijas (+VIDEO)

Katras sinhronā kompensatora jauda būs 100 megavoltampēri.

Ekonomika Visbiežāk mājokļu īpašniekiem zaudējumus rada santehnikas un cauruļvadu plīsums

Visbiežāk mājokļu īpašniekiem zaudējumus rada santehnikas un cauruļvadu plīsums, liecina "Swedbank" apdrošināšanas dati par izmaksātajām atlīdzībām šī gada pirmajā ceturksnī.

Ekonomika Ar valsts kapitāla palīdzību Liepājā sākas zemas īres namu celtniecība (+VIDEO)

Valstspilsētai noteiktā kvota būvniecības programmā ir 120 dzīvokļi.

Lasiet arī

Ekonomika Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16%

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā samazinājās par 16% un bija 81,75 eiro par megavatstundu (MWh).

Sabiedrība No janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi

No 2024.gada 1.janvāra samazināsies elektroenerģijas sadales un pārvades tarifi, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Sabiedrība Valsts kompensēs energoresursu izmaksas mājsaimniecībām ar zemu ienākumu līmeni

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Energoapgādes izmaksu atbalsta likumā, kas paredz atbalstu energoresursu izmaksu kompensēšanai mājsaimniecībām ar zemu un vidēji zemu ienākumu līmeni.

Sabiedrība Uz diviem gadiem ierobežos elektroenerģijas sadales tarifu kāpumu

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, Enerģētikas likumā un likumā "Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem", uz diviem gadiem ierobežojot elektroenerģijas sadales tarifu kāpuma maksimālos apmērus.