• Gundega,
  • Terēze
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aktīvisti: Latvijai ir nopietni jāizvērtē lauku finansējuma sadalījums (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:49, 07.02.2024


Visas saimnieku prasības ir Zemkopības ministrijas dienas kārtībā un tiek risinātas.


Ziema Latvijas laukos.

Biedrība "Latvijas Zemnieku federācija" (LZF) neatlaidīgi atgādina, ka mazām un vidējām ģimenes saimniecībām ir nepieciešams mērķtiecīgāks atbalsts, un to var panākt, ieviešot obligātu lielāku atbalsta likmi mazām saimniecībām, turklāt lielākām saimniecībām atbalsts būtu jāsamazina.

LZF ir sašutusi par lielo saimniecību pārstāvošo lauksaimnieku organizāciju attieksmi un izteikumiem, kas izrādīja necieņu nesen notikušajās kopīgās sarunās, kurās Zemkopības ministrija tikās ar lauksaimnieku organizācijām, lai pārrunātu organizāciju iesniegtos priekšlikumus, kas 2024.gadā un arī nākotnē būtu jāuzlabo Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas stratēģiskajā plānā 2023-2027.gadam.

LZF vēlas, lai Eiropas Savienības (ES) ilgtspēju sekmējošais pārdalošais ienākumu papildatbalsts (jeb pārdalošais ienākumu atbalsts) būtu virzīts mērķim, kam tas ir paredzēts. Tas ir, lai šis atbalsts veicinātu atbalsta sadalīšanu par labu mazākām un vidēji lielām saimniecībām, jo atbilstoši ES regulās noteiktajam dalībvalstij ir jānodrošina tiešo maksājumu pārdalīšana no lielākām uz mazākām vai vidēji lielām saimniecībām.

Diemžēl šobrīd Latvija ir izvēlējusies ceļu, kas būtībā ir viltus jeb neīsta atbalsta finansējuma pārdale, kas rada ilūziju, ka ES atbalsts tiek pārdalīts par labu mazajām vai vidējām saimniecībām, jo atbilstoši Latvijas KLP stratēģiskajam plānam 2023.-2027.gadam un nacionālajiem tiesību aktiem pārdalošais ienākuma atbalsts par platībām no pirmajiem 3.1 hektāriem līdz 100 ha tiek papildus maksāts visām Latvijas saimniecībām, tai skaitā arī ļoti lielām saimniecībām, kas ir pat 1000 un vairāk hektāru.

LZF uzskata, ka Latvijai ir nopietni jāizvērtē finansējuma sadalījums un tas jāplāno atbilstoši kopējās lauksaimniecības politikas paredzētajam pārdalošā ienākuma atbalsta mērķim, stiprinot mazo un vidējo saimniecību dzīvotspēju, kas ir tik vitāli svarīgas Latvijas lauku reģionu attīstībā.

LZF valdes priekšsēdētāja Agita Hauka: "Lai gan augstāk minētais ir nopietns iemesls, biedrība "Latvijas Zemnieku federācija" šobrīd neaicina lauksaimniekus uz streiku, vienlaikus atbalsta Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) viedokli - lai rīkotu protestus, ir nepieciešams skaidrs mērķis un iemesls. Uzskatām, ka daudzas lietas var risināt konstruktīvās sarunās, jo visas lauksaimnieku prasības ir zemkopības ministrijas dienas kārtībā un tiek risinātas. Latvijā lauksaimnieki ir ļoti, ļoti dažādi un katrs savu vēlmi piepildīt nevarēs. Vienam iegūstot visu, parējie tiks izmesti no " laivas"."


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Ekonomika Lauksaimniecības produktu cenu līmenis pērn Latvijā samazinājies par 18,9%

Latvijā pagājušajā gadā kopējais lauksaimniecības cenu indekss samazinājies par 18,9% salīdzinājumā ar 2022.gadu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.

Ekonomika Lauksaimniekiem noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai

Turpmāk mazajām lauku saimniecībām noteiks labvēlīgākus nosacījumus atbalsta saņemšanai no Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika Palielinās valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā

Valsts atbalstu lauksaimniekiem īstermiņa aizdevuma veidā palielinās no līdzšinējiem 40 eiro līdz 60 eiro par ilgtspēju sekmējošam ienākumu pamatatbalstam pieteikto hektāru, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi.

Ekonomika LKLC inženieri sagatavojusi tipveida projektu būvprojektu govju fermai (+VIDEO)

Latvijā ir vairāk nekā 2000 nelielu saimniecību, kuras plāno paplašināšanos.