• Lita,
  • Sibilla,
  • Teika
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Elektroenerģijas cenas Ziemeļvalstīs un Baltijā ir stabilizējušās

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 12:51, 10.01.2024


Salīdzinot ar aizvadītās nedēļas ceturtdienu, 4.janvāri, un piektdienu, 5.janvāri, šonedēļ Somijā ir būtiski stabilizējies elektroenerģijas patēriņš un palielinājusies elektroenerģijas ražošana, informē Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).



Arī citos Ziemeļvalstu apgabalos un Baltijā kopumā elektroenerģijas ražošana, tās patēriņš un elektroenerģijas cenas ir stabilizējušās.

Atskatoties uz 5.janvāri, Latvijā elektroenerģijas kopējais saražotais apjoms bija lielāks nekā valstī patērētais. Latvijas importa un eksporta bilance bija pozitīva visās diennakts stundās.

KEM pārstāvji norāda, ka 5.janvārī Latvijā tika patērētas 22 679 megavatstundas (MWh) elektroenerģijas. Savukārt tika saražotas 29 185 MWh.

Salīdzinot ar 5.janvāri, otrajā janvāra nedēļā Latvijas energoapgādes situācija nav būtiski mainījusies - Latvija saražo lielāko daļu no patērētās elektroenerģijas, piemēram, 9.janvārī, tika saražota elektroenerģija 75% apmērā no valstī patērētā apjoma.

Savukārt vidējā elektroenerģijas biržas cena Latvijā no 5.janvāra, kad tā bija 670,83 eiro par MWh, līdz 10.janvārim ir noslīdējusi uz 109,02 eiro par MWh.

KEM Enerģijas tirgus departamenta direktors Gunārs Valdmanis norāda, ka, salīdzinot ar janvāra pirmo nedēļu, šajā janvāra nedēļā ir samazinājusies ūdens pietece Daugavā, kā rezultātā ir samazinājusies Daugavas hidroelektrostacijas (HES) ražošana.

Savukārt no 15.janvāra ir plānots pabeigt plānveida remontdarbus vienā no Rīgas 2. termoelektrostacijas energoblokiem ar uzstādīto jaudu 420 megavati (MW). Rezultātā - saglabājoties līdzīgiem laikapstākļiem un tirgus cenām, Latvijas elektroenerģijas ražošanas apjoms, visticamāk, pārsniegs Latvijas pieprasījumu un ļaus daļu saražotās elektroenerģijas eksportēt, norāda Valdmanis.

KEM Valsts sekretāres vietniece enerģētikas politikas jautājumos Līga Rozentāle atzīmē, ka "jo lētāku elektroenerģiju spēsim saražot pašmājās jo biežāk būsim pasargāti no šādiem ekstremāliem un negaidītiem elektroenerģijas cenu kāpumiem".

Tādēļ arī enerģētikas ilgtermiņa politikā, kas ir daļa no Nacionālā enerģētikas un klimata plāna projekta, uzsvars likts uz atjaunīgo elektroenerģijas ražošanu, attīstot sauszemes un atkrastes vēja parkus, saules parkus, kā arī, īstenojot kombinēto enerģijas avotu elektrostaciju būvniecību Latvijā tuvā nākotnē, tādējādi virzoties uz atjaunīgo enerģijas īpatsvara palielināšanu gala patēriņā līdz pat 57%" norāda Rozentāle.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Augsto tehnoloģiju nozares Latvijā ar valsts atbalstu kāpina peļņu (+VIDEO)

"Ir jāpaceļas augstāk par ikdienas situāciju, nepieciešams gudrot kaut ko savu, jaunu".

Ekonomika Gren investēs 200 miljonus eiro reģenerācijas stacijas izveidē Aconē

Enerģētikas uzņēmuma "Gren" grupa līdz 2029.gadam Latvijā plāno investēt 200 miljonus eiro, tostarp reģenerācijas stacijas izveidē Aconē, piektdien preses konferencē sacīja "Gren" grupas biznesa vadītājs Latvijā Andris Vanags.

Ekonomika Saražotās elektroenerģijas daudzums četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5%

Saražotās elektroenerģijas daudzums šogad četros mēnešos Latvijā sarucis par 3,5% salīdzinājumā ar 2023.gada attiecīgo periodu, sasniedzot 3337 gigavatstundu (GWh), liecina pārvaldes sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) sagatavotais Latvijas elektroenerģijas tirgus apskats.

Lasiet arī

Ekonomika Būtiski mainīti principi, pēc kādiem mājsaimniecības nodod elektrību tīklā

Atbilstoši grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā ar maiju sāks darboties neto norēķinu sistēma, kas paredz mājsaimniecību ar saules paneļiem savstarpējos norēķinus naudas izteiksmē.

Ekonomika Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums

Latvijā pēc 2030.gada sagaidāms straujāks elektroenerģijas patēriņa pieaugums, un no 2030. līdz 2035.gadam patēriņa pieaugums var sasniegt līdz pat 100%, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) uzdevumā veiktā starptautiskās auditoru kompānijas "KPMG" pētījuma rezultāti par patēriņa attīstības tendencēm Baltijas valstīs un Ziemeļvalstīs.

Ekonomika SPRK: Latvija sedz vairāk nekā 3/4 no elektroenerģijas vajadzībām (+VIDEO)

Liela daļa mājsaimniecību, kuras līgumus slēgušas laikā, kad cenas bija augstas, ir nofiksējušas šo cenu līmeni ilgākam periodam.

Kriminālziņas Rīgā bez elektrības palikuši aptuveni 2100 Sadales tīkla klientu

Šovakar Rīgā bez elektrības palikuši aptuveni 2100 "Sadales tīkla" klientu, informēja uzņēmumā.