• Ilga
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Latvijas valsts var izveidot savu komercbanku, taču ir virkne problēmu (VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 15:34, 26.11.2023


Ja "Altum" kā banka saglabātu arī līdzšinējās funkcijas, veidotos interešu konflikts, jo, sniedzot garantijas, "Altum" redzētu citu banku komercpiedāvājumus.


Veidojot jaunu finanšu struktūru, iespējamas sistēmiskas problēmas.

Latvijas kreditēšanas līmenis ir aptuveni divas reizes zemāks nekā citur Eiropā, ziņoja Finanšu ministrija. Kāpēc finanšu institūcija "Altum" nespēlē savu pozitīvo lomu?

"Altum" 40% akciju turētāji ir Finanšu ministrija (FM), 30% – Ekonomikas ministrija (EM) un 30% – Zemkopības ministrija (ZM).

Latvijas Bankas viceprezidente Sanita Purgaile pieļāva, ka Latvijai varētu būt sava valsts banka. Tomēr ir vairākas problēmas, kas ir jārisina.

-Pirms "Altum" pārveidot par banku, ir jāveic ilgs izpētes un ECB licencēšanas process.

-Pastāv jautājums, no kurienes rast finansējumu jaunas bankas izveidei.

-Nav skaidrs, vai "Altum" kā banka turpinātu sniegt arī līdzšinējos pakalpojumus.

-Pirms lēmuma pieņemšanas būtu jāveic izvērtējums, kurā no tirgus sektoriem trūkst piedāvājuma.

"Kreditēšanu var veicināt arī ar privātu komercbanku rokām", - tā Purgaile.

Tam, ka jaunas bankas izveide ir dārgs un laikietilpīgs process, piekrita arī Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Ploka, norādot, ka sākumā ir jānodefinē jomas, kurās konstatējamas tirgus nepilnības. Tam būtu nepieciešami vismaz pāris mēneši vai pusgads.

Tālāk būtu jārisina jautājumi par kapitāla pietiekamību un to, no kurienes rast finansējumu. Bankas licences saņemšana būtu pēdējais posms, norādīja Ploka.

Tas, vai līdz ar "Altum" pārtapšanu par banku tā varētu turpināt uzņemties arī līdzšinējās saistības, būtu jāizvērtē Eiropas Komisijai.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Volvo atsakās no plāna līdz 2030.gadam pāriet tikai uz elektroauto ražošanu

Zviedrijas autobūves uzņēmums "Volvo Cars", kas pieder Ķīnas autoražotājam "Zhejiang Geely Holding Group", trešdien paziņoja, ka atsakās no plāna līdz 2030.gadam pakāpeniski pāriet tikai uz pilnībā elektrisku automobiļu ražošanu.

Ekonomika Kredītu procentu likmes Latvijā ir starp augstākajām eirozonā

Gada laikā kreditēšanas jomā ir vērojami atsevišķi uzlabojumi, tomēr kopumā vēl ir daudz iespēju progresam, teikts Latvijas Bankas sagatavotajā "Finanšu pieejamības pārskatā 2024".

Ekonomika Ir novērojama kreditēšanas izaugsme gan mājsaimniecību, gan uzņēmumu kreditēšanā

Ceturtdien, 5. septembrī, notika Finanšu sektora attīstības padomes sēde, kuru vadīja Ministru prezidente Evika Siliņa.

Ekonomika LDDK uzstās uz sākotnējo nodokļu reformas mērķu izpildi

LDDK ieskatā, ir nepieciešams noteikt konkrētu minimālo robežu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu kopējo tēriņu samazinājumam (LDDK piedāvā to noteikt 5% apmērā).

Lasiet arī

Ekonomika Asociācija: ceļot nodokļus banku nozarei, ekonomikas attīstību nevar sasniegt

Ceļot vai nosakot arvien jaunus nodokļus un nodevas banku nozarei, nav iespējams veicināt tālāku finanšu nozares un visas ekonomikas attīstību, pavēstīja Finanšu nozares asociācijas (FNA) valdes loceklis Jānis Brazovskis,

Ekonomika Latvijas finanšu iestāžu peļņa pirmajā pusgadā - 286 miljoni eiro

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, šogad pirmajos sešos mēnešos strādāja peļņu 286 miljonu eiro apmērā, kas ir par 14,9% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Kriminālziņas Latvijas finanšu iestāžu peļņa piecos mēnešos - 250,4 miljoni eiro

Latvijas monetārās finanšu iestādes (MFI), galvenokārt bankas, šogad pirmajos piecos mēnešos strādāja ar 250,4 miljonu eiro peļņu, kas ir par 7,1% mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina Latvijas Bankas publiskotā informācija.

Ekonomika Pētījums: Latvijas bankām ir samazināta motivācija riskēt un pelnīt

Latvijā samazinoties konkurencei banku sektorā, ir sarukusi banku riska apetīte, ceturtdien Ekonomistu apvienības rīkotajā konferencē par banku sektora konkurētspēju sacīja Latvijas Universitātes (LU) Biznesa, vadības un ekonomikas fakultāte dekāns Jānis Priede, iepazīstinot ar Ekonomistu apvienības un LU pētījumu par banku sektora transformācijas Eiropas Savienībā (ES) un Ziemeļeiropā ietekmi uz konkurenci Baltijas valstīs un Latvijas banku sektora situāciju.