• Mareks,
  • Tālivaldis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Akciju cenas pasaules biržās krītas, naftas cenas pieaug

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:47, 06.09.2023


Akciju cenas pasaules biržās otrdien pārsvarā kritās, bet naftas cenas pieauga pēc Saūda Arābijas un Krievijas paziņojuma, ka tās pagarina naftas ieguves un eksporta apmēra samazinājumu līdz gada beigām. ASV dolāra vērtība pieauga.


Foto: pixabay

"Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā pārsniedza 90 ASV dolārus par barelu, kas šogad notika pirmoreiz.

Saūda Arābijas ieguves apmēra samazinājums par vienu miljonu barelu naftas dienā, kas ir spēkā kopš jūlija sākuma un kam bija jābeidzas septembra beigās, būs spēkā līdz decembra beigam, pavēstīja Saūda Arābijas Enerģētikas ministrija. Arī Krievijas naftas eksporta apmēra samazinājums par 300 000 bareliem dienā pagarināts līdz gada beigām, norādīja Krievijas vicepremjers Aleksandrs Novaks.

Augstākas naftas cenas veicināja ar naftu saistīto ASV uzņēmumu "Chevron" un "Devon Energy" akciju cenu palielināšanos, tomēr vairumā rūpniecības nozaru akciju cenas samazinājās un Volstrītas indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,4%.

Naftas cenu palielināšanās ir izraisījušas bažas, ka tā varētu kaitēt pieprasījumam, sevišķi augstu procentlikmju apstākļos.

Tirgus analītiķis Maikls Hjūsons atzīmēja, ka augstākas naftas cenas sarežģīs centrālo banku centienus pazemināt inflāciju.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" otrdien kritās par 0,6% līdz 34 641,97 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" saruka par 0,4% līdz 4496,83 punktiem, savukārt "Nasdaq Composite" samazinājās par 0,1% līdz 14 020,95 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 otrdien kritās par 0,2% līdz 7437,93 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX saruka par 0,3% līdz 15 771,71 punktam, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 samazinājās par 0,3% līdz 7254,72 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien pieauga par 1,3% līdz 86,69 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā palielinājās par 1,2% līdz 90,04 dolāriem par barelu.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena otrdien pieauga par 2,6% līdz 34,45 eiro par megavatstundu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru otrdien kritās no 1,0796 līdz 1,0726 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2625 līdz 1,2565 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 146,47 līdz 147,68 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 85,50 līdz 85,34 pensiem par eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «Latvenergo» vadītājs pērn algā saņēmis 201 000 eiro

AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste pagājušajā gadā algā saņēmis 201 007 eiro, kas ir par 32,4% vairāk nekā 2022.gadā, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Nākamgad FM prognozētā fiskālā telpa ir mīnus 279,5 miljoni eiro

Nākamajā gadā Latvijas Stabilitātes programmā 2024.-2028.gadam prognozēta negatīva fiskālā telpa mīnus 279,5 miljonu eiro apmērā jeb 0,6% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Finanšu ministrijas (FM) informācija.

Ekonomika Zināms, cik pērn algā saņēmis CSDD valdes priekšsēdētājs Aksenoks

Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) valdes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks pagājušajā gadā algā saņēmis 111 393 eiro, liecina viņa iesniegtā amatpersonas deklarācija par 2023.gadu.

Ekonomika Neatkarīgie aldari: Covid-19 krīze Vecrīgā joprojām turpinās

Uz vietējiem iedzīvotājiem orientētam viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas (HoReCa) segmentam klājas salīdzinoši labi, bet Vecrīgā krogiem un bāriem Covid-19 krīze turpinās, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš.

Lasiet arī

Ekonomika Naftas noplūde no Būtiņģes termināļa Latvijai nodarījusi 9000 eiro zaudējumus

Šā gada februārī notikusī noplūde no Būtiņģes naftas termināļa Latvijas videi nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 9000 eiro apmērā, liecina Valsts vides dienesta (VVD) veiktie aprēķini.

Ekonomika Naftas cenas pieaug pēc saspīlējuma Sarkanajā jūrā

Akciju cenas pasaules biržās piektdien mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenas pieauga pēc ASV un Lielbritānijas triecieniem Jemenas hutiešu nemierniekiem, kas pastiprināja saspīlējumu Sarkanajā jūrā.

Ekonomika «Lukoil» apsver iespēju pārdot Bulgārijas naftas pārstrādes rūpnīcu

Krievijas naftas uzņēmums "Lukoil" otrdien paziņoja, ka apsver iespēju pārdot naftas pārstrādes rūpnīcu Bulgārijā, ņemot vērā valdības ieceri pārtraukt Krievijas jēlnaftas importu.

Ekonomika Aizdomās par Krievijas naftas sankciju pārkāpšanu ASV pārbauda 100 kuģus

SV Finanšu ministrija nosūtījusi informācijas pieprasījumus kuģniecībām par 100 kuģiem, kas tiek turēti aizdomās par naftas tirdzniecības jomā Krievijai noteikto sankciju pārkāpšanu, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem valdībā.