• Amālija
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Akciju un naftas cenas pasaules biržās pārsvarā pieaug

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 10:23, 05.10.2024


Pasaules naftas cenas piektdien turpināja pieaugt bažās par to, ka Izraēla varētu uzbrukt Irānas naftas rūpniecībai.



Akciju cenas pasaules biržās piektdien pārsvarā pieauga, ko vecināja jaunas pazīmes par ASV ekonomikas stiprumu.

Bezdarbs ASV septembrī samazinājās līdz 4,1% salīdzinājumā ar 4,2% augustā, un ASV ekonomikā septembrī tika radīti 254 000 darbavietu salīdzinājumā ar 159 000 augustā.

Visi trīs galvenie ASV biržu indeksi pieauga. Eiropā Londonas biržas indeksam bija niecīgs kritums, bet Parīzes un Frankfurtes biržu indeksi palielinājās.

Pozitīvais ASV nodarbinātības ziņojums mazināja bažas par darbaspēka tirgus palēnināšanos, bet tas neatturēs ASV Federālo rezervju sistēmu (FRS) no tālākas procentlikmju samazināšanas, jo inflācija kļūst kontrolējama, atzina analītiķi.

"Ienākošajiem datiem esot spēcīgākiem, nekā bija gaidīts, ir paredzams, ka FRS turpinās samazināt procentlikmes lēnā un stabilā tempā, un ticamākais iznākums ir samazinājums par 25 bāzes punktiem novembra sanāksmē," sacīja ADSS analītiķis Mahmuds Alkudsi.

Pēc šī ziņojuma pieauga ASV dolāra vērtība, padarot maz ticamu jaunu procentlikmju samazinājumu par 50 bāzes punktiem, sacīja "City Index" un "FOREX.com" analītiķis Favads Razakzada.

Laba ziņa ASV ekonomikai bija arī trīs dienas ilgušā dokeru streika izbeigšana piektdien.

ASV biržu indekss "Dow Jones Industrial Average" piektdien pieauga par 0,8% līdz 42 352,75 punktiem, indekss "Standard & Poor's 500" kāpa par 0,9% līdz 5751,07 punktiem, bet indekss "Nasdaq Composite" palielinājās par 1,2% līdz 18 137,84 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 piektdien kritās par mazāk nekā 0,1% līdz 8280,63 punktiem, Parīzes biržas indekss CAC 40 pieauga par 0,9% līdz 7541,36 punktiem, bet Frankfurtes biržas indekss DAX kāpa par 0,6% līdz 19 120,93 punktiem.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena piektdien pieauga par 0,9% līdz 74,38 ASV dolāriem par barelu. "Brent" markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 0,6% līdz 78,05 dolāriem par barelu.

Nīderlandes biržā "Title Transfer Facility" (TTF) dabasgāzes cena piektdien pieauga par 2,7% līdz 40,98 eiro par megavatstundu.

Eiro vērtība pret ASV dolāru piektdien kritās no 1,1029 līdz 1,0976 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru nemainījās un bija 1,3124 dolāri par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu palielinājās no 146,92 līdz 148,64 jenām par dolāru. Eiro vērtība pret britu mārciņu kritās no 84,03 līdz 83,62 pensiem par eiro.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvija kļūs par Starptautiskās enerģētikas aģentūras dalībvalsti

Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru apstiprina Latvijas dalību Starptautiskajā enerģētikas aģentūrā.

Ekonomika Ārvalstu uzņēmumi interesējas par iespēju licencēt kriptoaktīvu uzņēmumus

Pulcējot vairāk nekā 100 uzņēmumu pārstāvjus no dažādām pasaules valstīm, noslēdzies Latvijas Bankas organizētais vebinārs kriptoaktīvu pakalpojumu sniedzējiem, kuri izvērtē iespēju Latvijā saņemt MiCA licenci dalībai Eiropas Savienības kopējā tirgū.

Ekonomika Forumā Rīgā tiks runāts par 5G ekonomiku (+VIDEO)

Laikā, kad tehnoloģiju attīstība vairāk līdzinās lēcieniem, nevis vienmērīgam plūdumam, ir jābūt gataviem lēkt pirmajiem.

Ekonomika Biržās naftas cenu kāpums palēninās

Akciju cenas pasaules biržās trešdien mainījās dažādos virzienos, bet naftas cenu pieaugums palēninājās, mazinoties bažām par saspīlējumu Tuvajos Austrumos.

Lasiet arī

Ekonomika OPEC+ vienojas pagarināt naftas ieguves apmēra samazinājumu

Naftas ieguvējvalstu alianse OPEC+ svētdien vienojās pagarināt naftas ieguves apmēra samazinājumu, tādējādi cenšoties palielināt cenas saistībā ar ekonomiskajām un ģeopolitiskajām neskaidrībām.

Interesanti fakti Melnais zelts: cik daudz naftas ir palicis Zemes dzīlēs un kad tā beigsies?

Eksperti ir dalīti savos viedokļos par naftas rezervēm: vieni uzskata, ka nafta nekad nebeigsies, bet citi norāda, ka tās pietiks tikai vēl 50 gadus.

Ekonomika Naftas cenas krītas cerībā uz deeskalāciju Tuvajos Austrumos

Naftas cenas pasaulē pirmdien kritās, tirgus dalībniekiem cerot uz deeskalāciju Tuvajos Austrumos, neraugoties uz Irānas triecienu Izraēlai.

Ekonomika Naftas noplūde no Būtiņģes termināļa Latvijai nodarījusi 9000 eiro zaudējumus

Šā gada februārī notikusī noplūde no Būtiņģes naftas termināļa Latvijas videi nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 9000 eiro apmērā, liecina Valsts vides dienesta (VVD) veiktie aprēķini.