• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ekonomikas ministrija: valstī nepieciešams iesaistīt vietējo darbaspēku (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
VS.LV 17:04, 12.08.2023


Cilvēkkapitāla attīstības padome prezentēs visaptverošu ekspertīzi tautsaimniecībai.


Darba sanāksmes dalībnieki pārrunā ekonomikas attīstību.

“Ilgtspējīgai ekonomikas izaugsmei un konkurētspējas celšanai ir būtiski nodrošināt darbaspēku augošām un produktīvām nozarēm. No drošības, un arī no tautsaimniecības ilgtermiņa attīstības viedokļa svarīgi ir primāri izmantot tieši vietējo darbaspēku, kā arī iesaistīt darba tirgū bezdarbniekus un šobrīd darba tirgū neaktīvos iedzīvotājus darbspējas vecumā,” uzsver ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionāla Apvienība) Cilvēkkapitāla attīstības padomes otrā sēdē.

Sēdes laikā Cilvēkkapitāla attīstības stratēģijas izstrādes ekspertu darba grupu pārstāvji iepazīstināja ar līdz šim paveikto un turpmāko darbu gaitu. Kā ziņots iepriekš, lai definētu stratēģijas apakšmērķus un izstrādātu rīcības plānu stratēģisko mērķu sasniegšanai, Padome vienojās veidot septiņas tematiskās ekspertu grupas atbilstoši definētajām prioritātēm: Formālās izglītības jautājumiem; Darba tirgus paplašināšanai; Augsti kvalificētu darbinieku piesaistei; Pieaugušo izglītības mācību piedāvājuma, kvalitātes un prasmju pilnveidei; Atbalstam uzņēmēju uzņēmīgumam; Datos balstītu lēmumu sagatavošanai; Pārvaldības jautājumiem.

Ekspertu darba grupu kodolu veido attiecīgo ministriju pārstāvji, piesaistot arī papildu ekspertus no citām ministrijām, to padotības iestādēm un augstskolu padomēm, kā arī nevalstiskajām organizācijām. Plānots, ka Cilvēkkapitāla attīstības stratēģija, t.sk. konkrēts rīcības plāns tās mērķu sasniegšanai, tiks izstrādāts un virzīts apstiprināšanai Ministru kabinetā š.g. rudenī.

Deklarācijā par Latvijas valdības darbību ietverta apņemšanās uzlabot darbaspēka jautājumu pārvaldību, darbaspēka pieejamību, kā arī prasmju un mūžizglītības politiku. Paredzēts arī izstrādāt un īstenot datos balstītu Nacionālo cilvēkkapitāla attīstības stratēģiju, tostarp atbalstīt augsti kvalificēta un profesionāli sagatavota darbaspēka piesaisti, īpaši veicinot tautiešu remigrāciju, kā arī zināšanu pārnesi un pārkvalifikācijas programmas darba tirgū pieprasītajām prasmēm, lai nodrošinātu Latvijas uzņēmumu izaugsmi un eksportspēju.

Vienlaikus iecerēts sekmēt cilvēkresursu attīstību atbilstoši nākotnes pieprasījumam un tautsaimniecības transformācijai uz augstākas pievienotās vērtības radīšanu, izmantojot Latvijas augstskolu un profesionālās izglītības iestāžu absolventu, apmācību programmu dalībnieku monitoringu un pilnveidojot pārkvalifikācijas, profesionālās pilnveides un mūžizglītības sistēmu, līdzekļus novirzot apmācību finansēšanai, kas dod labumu Latvijas tautsaimniecībai un sabiedrībai kopumā.

Cilvēkkapitāla attīstības padome izveidota š.g. jūnija sākumā uz līdzšinējās Nodarbinātības padomes bāzes, precizējot tās funkcijas un veidojot ciešāku sasaisti ar šīs valdības deklarācijā dotajiem uzdevumiem darbaspēka jautājumu pārvaldības un cilvēkkapitāla attīstības jomā. Cilvēkkapitāla attīstības padome ir koleģiāla institūcija trīs ministru - ekonomikas, izglītības un zinātnes un labklājības - sastāvā, kas izveidota, lai īstenotu saskaņotu starpresoru sadarbību un pieņemtu lēmumus nepieciešamo darba tirgus pārkārtojumu plānošanā, izstrādē, ieviešanā un uzraudzībā, veicinot cilvēkresursu attīstību atbilstoši nākotnes darba tirgus pieprasījumam un tautsaimniecības strukturālām pārmaiņām uz augstākas pievienotās vērtības radīšanu, kas dotu labumu sabiedrībai kopumā. Padomes priekšsēdētājs ir ekonomikas ministrs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Sabiedrība Latvijā darbu dabūt joprojām ir grūtāk nekā Lietuvā un Igaunijā (+VIDEO)

Līdz ar Ukrainas kara bēgļu ienākošās plūsmas samazināšanos, arī šis plūsmas pozitīvais efekts uz darbaspēka piedāvājuma dinamiku pakāpeniski izsīkst.

Sabiedrība Aptauja: darba tirgus Latvijā ir ļoti nepievilcīgs (+VIDEO)

Tikai 1% respondentu norādījis, ka būtu gatavs mainīt profesiju, lai dotos strādāt uz ārzemem.

Ekonomika Sievietēm vidējā darba samaksa Latvijā par 17,1% mazāka nekā vīriešiem

Sievietēm vidējā bruto darba samaksa stundā 2022.gadā Latvijā bija par 17,1% mazāka nekā vīriešiem, ziņo Centrālā statistikas pārvalde, atsaucoties uz informatīvo apskatu "Dzimumu līdztiesība".