• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Šmits dodas uz ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes sanāksmi

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 04:27, 26.06.2023


Šodien zemkopības ministrs Didzis Šmits (AS) piedalīsies Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības padomes sanāksmē Luksemburgā, kurā diskutēs par Eiropas Komisijas (EK) sagatavoto augu aizsardzības līdzekļu (AAL) ilgtspējīgas lietošanas jauno regulu un stāvokli zivsaimniecībā un iespējamajām nozvejas kvotām 2024.gadā, aģentūrai LETA pavēstīja Zemkopības ministrijā (ZM).


Foto: LETA

Lai palīdzētu lauksaimniekiem, kuru darbu un ieņēmumus negatīvi ietekmēs kopš pavasara Latviju piemeklējušais stiprais sausums un karstums kopš vasaras sākuma, Šmits padomē aicinās EK atļaut vairākus izņēmuma pasākumus Latvijas Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskajā plānā 2023.-2027.gadam.

ZM norāda, ka nepieciešams veikt tūlītējus ES līmeņa atbalsta pasākumus, piemēram, atkāpes no ES prasībām attiecībā uz neražojošām platībām, pieļaujot lauksaimniekiem savu pieejamo aramzemi elastīgāk izmantot, lai mazinātu nelabvēlīgo laikapstākļu negatīvo ietekmi uz lauksaimnieka ieņēmumiem un dzīvotspēju.

Savukārt diskusijā par EK mērķi līdz 2030.gadam ES samazināt AAL izmantošanu par ne mazāk kā 50% Latvija norādīs, ka šā mērķa sasniegšanas termiņš ir neadekvāti īss. Alternatīvu AAL trūkums negatīvi ietekmēs kultūraugu ražošanas apjomu un kvalitāti.

ZM norāda, ka saskaņā ar ES Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādes analīzi Latvija ir ES līderos pārtikas drošuma ziņā - Latvijas izcelsmes pārtika ir bez pesticīdu atliekām. Latvijas lauksaimniecībā joprojām tiek izmantots salīdzinoši krietni mazāk AAL nekā daudzās citās ES dalībvalstīs.

Jautājumā par kopējās zivsaimniecības stāvokli Latvija atbalsta savlaicīgu diskusijas sākšanu par zvejas iespējām 2024.gadā, uzskatot, ka diskusijas par šo jautājumu nepieciešamas gan ar nozares ekspertiem, gan arī Baltijas jūras reģionālajā forumā "Baltfish".


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.