• Fanija,
  • Vēsma
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Finanšu izlūkošanas dienests: Eiropā sankciju kontrole ir sadrumstalota

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:11, 28.02.2023


Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ieviestās plašās sankcijas Krievijai un Baltkrievijai pašlaik ir izgaismojušas to, ka Eiropas Savienībā (ES) sankciju kontrole ir sadrumstalota, intervijā aģentūrai LETA atzina Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieka pienākumu izpildītājs Toms Platacis.


Foto: LETA

Viņš stāstīja, ka, piemēram, ASV ir atsevišķa institūcija - ASV Finanšu ministrijas Ārvalstu aktīvu kontroles birojs (OFAC) -, kura gan sankcijas nosaka, gan pēc tam piemēro, un tas ir visvienkāršākais un labākais modelis.

"ES tā nav, proti, ES nosaka sankcijas politiskā līmenī, bet nav vienas institūcijas, kas sekotu to piemērošanai. Vēl vairāk - arī valstu līmenī nav vienas institūcijas, kura tam sekotu. Rezultātā pilnīgi visās ES valstīs šis process ir sadrumstalots," teica Platacis, piebilstot, ka tādēļ turpmāk konceptuāli varētu domāt, kā šo procesu uzlabot.

Vienlaikus, pēc viņa teiktā, Latvija pašlaik ir viena no līderēm cīņā pret sankciju apiešanu un pārkāpumiem.

"Mums no pirmās dienas ir izcila koordinācija starp visām uzraudzības iestādēm - ir daudz platformu, kurās mēs ļoti ātri un veiksmīgi savstarpēji apmaināmies ar informāciju. Tādēļ, protams, ir ko uzlabot, bet mēs galīgi nevaram teikt, ka mēs šajā ziņā būtu sliktāki par citiem," uzsvēra FID vadītājs.

"Salīdzinot ar daudziem citiem, mums ir daudz darba. Mums ir sauszemes robeža ar Krieviju un Baltkrieviju, un tādēļ ir lielāka bīstamība, ka, izmantojot Latvijas jurisdikciju, būs lielāka vēlēšanās šķērsot robežu ar sankcijām pakļautām precēm. Vienlaikus ir jāsaka, ka muita un Nodokļu un muitas policijas pārvalde līdz šim ar to ļoti labi tiek galā. Darba apjoms gan viņiem pašlaik ir vienkārši milzīgs. Arī mums un citiem tas uz sankciju rēķina ir pieaudzis," sacīja Platacis.

Jau ziņots, ka FID pagājušā gadā ir saņēmis 281 aizdomīgu darījumu ziņojumu par ES ieviesto sankciju apiešanu.

No ES Krievijas uzņēmumiem un personām ir aizliegts pārdot vai piegādāt preces un tehnoloģijas, kuras ir saistītas ar gāzes un naftas industriju, aviācijas un kosmosa industriju, transportu un telekomunikācijām, militāro un aizsardzības sektoru, ķimikālijas, ko var izmantot ķīmisko ieroču izgatavošanai, preces ar divējādu pielietojumu, ko var izmantot arī militārām vajadzībām un citas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijā 39% uzņēmumu nav ieviesuši darbinieku labbūtības aktivitātes

Latvijā 39% uzņēmumu nav ieviesuši darbinieku labbūtības aktivitātes, liecina AS "Eco Baltia" un sabiedriskās domas pētījumu centra "Norstat" veiktā uzņēmēju aptauja.

Ekonomika Lietotas prēces un lēta pārtika: Latvijā ir slikti patēriņa paradumi (+VIDEO)

Palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri ikdienā izvēlas plastmasas iepakojumus.

Ekonomika Auto speciālisti: Latvijā parādās arvien vairāk prestižu elektromobiļu (+VIDEO)

"Tirgus attīstība vidējās klases zīmoliem paver durvis".

Ekonomika Nekustamajiem īpašumiem uz laiku rēķinās divas kadastrālās vērtības

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzītos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz nekustamajiem īpašumiem uz laiku aprēķināt divas kadastrālās vērtības - fiskālo un universālo.

Lasiet arī

Ekonomika Nosauc lielākus Latvijas eksportētājus uz Krieviju

Latvijā lielākie eksportētāji uz Krieviju pēdējos divos gados ir loģistikas uzņēmums SIA "Wellman Logistics", kā arī zāļu ražotāji AS "Olainfarm" un AS "Kalceks", vēsta Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica", atsaucoties uz tā rīcībā esošajiem Krievijas muitas deklarāciju datiem.

Ekonomika ES valstīs caur Poliju joprojām nonāk Baltkrievijas kokmateriāli

Neskatoties uz Rietumvalstu sankcijām, kokmateriāli no Baltkrievijas joprojām nonāk Lietuvā un citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, liecina Baltkrievijas Pētniecības centra sadarbībā ar Polijas laikrakstu "Gazeta Wyborcza" veiktā analīze.

Sabiedrība VDD nekonstatē pārkāpšanu saistībā ar Avena un Šeflera helikoptera pārdošanu

Valsts drošības dienests (VDD) marta beigās izbeidzis kriminālprocesu par iespējamu pret miljardieri Pjotru Avenu noteikto Eiropas Savienības (ES) sankciju pārkāpšanas mēģinājumu saistībā ar viņa un "Amber Latvijas balzams" īpašnieka, miljardiera Jurija Šeflera uzņēmumam piederošā helikoptera "Bell 429" pārdošanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošais lēmums.

Pasaule Britu izlūki: Krievija par sankcijām pakļautām precēm pārmaksā 60%

Trešās valstis par dažu sankcijām pakļautu preču eksportu uz Krieviju nosaka pat vairāk nekā 60% uzcenojumu, tādējādi izjaucot Krievijas ieroču eksporta piedāvājuma un pieprasījuma līdzsvaru un sarežģījot maksājumu mehānismus, kā rezultātā ievērojami samazinās Krievijas ieroču eksports, liecina Lielbritānijas Aizsardzības ministrijas jaunākais ziņojums.