• Alīna,
  • Rūsiņš,
  • Sandris
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Latvijā 22% iedzīvotāju prognozē ienākumu samazināšanos šajā gadā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 14:15, 09.01.2023


Latvijā 20% iedzīvotāju prognozē ienākumu pieaugumu šajā gadā, turklāt puse paredz ienākumu palielināšos par vairāk nekā 10%, aģentūrai LETA pavēstīja "SEB bankas" pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.


Foto: pixabay

Vienlaikus 22% aptaujāto šogad sagaida personīgo ienākumu samazināšanos.

Ienākumu pieaugumu visbiežāk sagaida iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 29 (31%) un iedzīvotāji vecumā no 30 līdz 39 (28%) gadiem.

Savukārt personīgo ienākumu samazināšos biežāk prognozē respondenti vecumā no 50 līdz 59 (25%) un iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 (28%) gadiem.

No pesimistiskāk noskaņotajiem respondentiem vairāk nekā puse paredz, ka viņu ienākumi samazināsies par vairāk nekā 10%, savukārt pārējie prognozē ienākumu samazināšos par mazāk nekā desmito daļu.

Vienlaikus trešā daļa jeb 32% respondentu šajā gadā izmaiņas savu personīgo ienākumu apmērā nesagaida.

Pēc aptaujas datiem, vērojama arī negatīva tendence iedzīvotāju finanšu stāvokļa pašvērtējumā, proti, 37% aptaujāto norāda, ka viņu ģimenes finansiālā situācija pēdējo 12 mēnešu laikā ir pasliktinājusies, savukārt 41% respondentu tā nav mainījusies.

Tajā pašā laikā 15% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņu ģimenes finanšu stāvoklis pēdējā gada laikā ir uzlabojies. Visbiežāk tā norāda respondenti vecumā no 30 līdz 39 gadiem (24%), bet visretāk - iedzīvotāji vecumā no 60 līdz 74 gadiem (6%) un iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem (10%).

"SEB bankas" makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis skaidro, lai arī šogad ekonomikas izaugsme varētu izpalikt, lielas turbulences darba tirgū gaidītas netiek. Arī darba samaksas kāpums turpināsies. Tomēr piektdaļa prognozē ienākuma kritumu, kas ir pesimistisks vērtējums.

Gašpuitis prognozē, ka, visdrīzāk, ienākumu kritums tik lielai iedzīvotāju daļai piedzīvots netiks, bet noskaņojumu ietekmē augstā inflācija, kas daudziem būtiski ir iedragājis pirktspēju. Raksturīgi, ka pesimistiskāki ir vecāka gadagājuma iedzīvotāji, kamēr jaunāki iedzīvotāji uz situāciju raugās optimistiskāk.

Iedzīvotāju aptauju, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, 2022.gada novembrī veica uzņēmums "Norstat Latvija". Tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika «ByteDance» noraida ASV prasību pārdot «TikTok»

Ķīnas uzņēmums "ByteDance" noraidījis ASV prasību pārdot videoplatformu "TikTok" un solījis apstrīdēt tiesā Kongresa pieņemto likumu, kas paredz aizliegt "TikTok" Savienotajās Valstīs, ja "ByteDance" to nepārdos.

Ekonomika Latvijā ieguldījumi attīstībā vairākkārt atpaliek no ES valstu vidējā līmeņa

Latvijā ieguldījumi pētniecībā un attīstībā vairākkārt atpaliek no pasaules attīstīto valstu un Eiropas Savienības (ES) valstu vidējā līmeņa, vietnē "Makroekonomika.lv" raksta Latvijas Bankas ekonomiste Linda Oliņa.

Ekonomika Latvijas Bankas «Maksājumu radars» novērojis mobilo darījumu pieaugumu (+VIDEO)

Pensijas vecuma cilvēku atturība ir saistīta ar viņu īpašumā esošajiem viedtālruņiem.

Ekonomika Nākamnedēļ atklās aviokompānijas «Norwegian» bāzi Rīgā

Nākamnedēļ, 30.aprīlī, plkst.10.30 atklās aviokompānijas "Norwegian" pastāvīgo bāzi Rīgā.

Lasiet arī

Ekonomika Bitcoin kurss pārsniedz 72 000 dolāru

Kriptovalūtas "Bitcoin" kurss pirmdien atkal uzstādījis jaunu rekordu, pirmo reizi pārsniedzot 72 000 ASV dolāru robežu.

Ekonomika Vienojas pārdalīt 663 miljonus eiro no ES fondiem

Eiropas Savienības (ES) fondu tematiskās komiteja atbalstījusi rosināto finanšu investīciju pārdali 662,8 miljonu eiro apmērā, saglabājot katras ministrijas kopējā investīciju portfeļa apjomu, tādējādi novēršot iepriekš izskanējušos fondu finansējuma riskus, informē Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji.

Sabiedrība Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri finansiāli atbalsta tuviniekus

Latvijā 32% iedzīvotāju regulāri sniedz finansiālu palīdzību ģimenes locekļiem, draugiem vai paziņām, taču salīdzinājumā ar gadu iepriekš ir pieaudzis to cilvēku īpatsvars, kuri vairs nevar sniegt atbalstu līdzšinējā apmērā, informē bankas "Citadele" pārstāvji, atsaucoties uz 2023. un 2024.gada janvārī veiktajām Baltijas iedzīvotāju aptaujām.

Ekonomika Vidējā bruto darba alga pērn Latvijā pieaugusi par 11,9%

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto darba samaksa jeb darba samaksa pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu bija 1537 eiro, kas ir par 11,9% jeb 164 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.