• Ginters,
  • Guntra,
  • Marianna
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Gada laikā Rīgā būtiski audzis mājokļu piedāvājums

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 11:21, 21.12.2022


Kāpjot mājokļu cenām un augot inflācijai, kā arī komunālajiem maksājumiem, šā gada laikā būtiski audzis dzīvokļu piedāvājums tirgū Rīgā un Pierīgā, informēja "Luminor Bank" pārstāvji.



Bankā norāda, ka lielākais piedāvājums ir divistabu dzīvokļiem sērijveida mājās, seko trīsistabu un vienistabas dzīvokļi. Plašs piedāvājums pieejams mājokļiem centrā un Purvciemā.

"Luminor Bank" privātpersonu kreditēšanas vadītājs Baltijā Kaspars Lukačovs informē, ka ekonomiskie apstākļi ir veicinājuši dzīvokļu piedāvājuma būtisku pieaugumu tirgū, kas ir pozitīva ziņa potenciālajiem pircējiem. Piemēram, tirdzniecībā piedāvāto divu istabu dzīvokļu skaits kopš gada sākuma pieaudzis par 83%, bet trīsistabu un vienistabas - par aptuveni 60%, kamēr mazāks pieaugums vērojams četristabu un lielākiem dzīvokļiem.

Lukačovs piebilst, ka lielais piedāvājums ir mazinājis arī cenu kāpumu, un pēdējos mēnešos dažviet nekustamajiem īpašumiem pat vērojama neliela cenu samazināšanās. Tomēr viennozīmīgas tendences par mājokļu cenu pieauguma samazināšanos vēl nav novērojamas.

Būtiskākais mājokļu piedāvājuma pieaugums kopš gada sākuma vērojams sērijveida mājās, krietni mazāks tas ir bijis specprojektos, jaunajos projektos un pirmskara mājās. Pēc bankas pārstāvja minētā, tas ir skaidrojams gan ar lielo sērijveida mājokļu skaitu, gan to fizisko un morālo novecošanos.

Rīgā sērijveida mājokļu joprojām ir ļoti daudz un attiecīgi piedāvājums šajā segmentā ir vislielākais, norāda Lukačovs. Tomēr "Luminor Bank" novērojusi, ka iedzīvotāji arvien vairāk vēlas šāda veida mājokļus aizstāt ar energoefektīvākiem, jo komunālo rēķinu pieaugums ir papildu stimuls dzīvesvietas maiņai. Tā kā sērijveida namos parasti ir daudz dzīvokļu, vienošanās par namu atjaunošanu ir ļoti smagnēja un ne vienmēr iespējama vai pat neiespējama. Tajā pašā laikā lielākais darījumu skaits arī notiek šajā segmentā, jo sērijveida dzīvokļi ir vispieejamākie un ne visi var atļauties mājokli jaunajos projektos, kuriem ierobežotā piedāvājuma dēļ cenas ir salīdzinoši augstas.

Pieprasītākās apkaimes šobrīd ir Purvciems un Ķengarags, informē Lukačovs.

Lai gan šā gada laikā augusi un, visticamāk, turpinās augt EURIBOR likme jeb procentu likmes mainīgā daļa, kas palielina ikmēneša kredīta maksājuma apmēru, "Luminor Bank" prognozē, ka pieprasījums pēc mājokļiem ziemas sezonā samazināsies un pavasarī atkal pieaugs.

Arī nākamā gada sākumā vēlme iegādāties augstas energoefektivitātes nelielus vai vidēja izmēra dzīvokļus vai privātmājas par tirgus situācijai atbilstošu cenu saglabāsies augsta, prognozē Lukačovs.

Šobrīd vidējā cena par kvadrātmetru sērijveida dzīvokļiem vidēji ir 1050 eiro, bet privātmāju cena ir vidēji ap 230 000 eiro. Lukačovs piebilst, ka laba nekustamā īpašuma vērtība, visticamāk, ilgtermiņā augs.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Būvniekiem jārēķinās, ka Rīgā 80% teritoriju ir dažādi apgrūtinājumi (+VIDEO)

Vērtības transformējas, kā to šobrīd lieliski var vērot Latgales priekšpilsētā.

Ekonomika VNĪ nav izdevies izsolīt Maskavas namu

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) pirmajā izsolē par Maskavas kultūras un biznesa centru Rīgā, Marijas ielā 7, kas plašāk pazīstama kā Maskavas nams, nav izdevies piesaistīt potenciālo investoru interesi.

Ekonomika Eksperts: elektromobiļiem ir jāizmanto zemie enerģijas tarifi (+VIDEO)

Plānojot un optimizējot uzlādes laiku un sekojot līdzi biržas cenām, jums ir iespējams būtiski ietaupīt.

Lasiet arī

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Ekonomika LVM ražošanas kompleksu eksperti atzinīgi novērtēja (+VIDEO)

No koka būvētās ēkas gadu desmitiem sevī droši noglabā klimatam nevēlamo CO2.

Sabiedrība Piektdien Latvijā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +18..+23 grādiem

Piektdien naktī un no rīta daudzviet Latvijā veidosies migla un apmāksies debesis, prognozē sinoptiķi.

Ekonomika RB Rail: Rail Baltica pamattrases izbūvi varētu sākt līdz šī gada beigām

Latvijā turpinās sagatavošanās darbi, lai līdz šī gada beigām sāktu dzelzceļa projekta "Rail Baltica" pamattrases izbūvi dienvidu posmā, informē AS "RB Rail" pārstāvji.