• Mirta,
  • Ziedīte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Valsts vizītē Izraēlā Levitu pavada uzņēmēju delegācija 55 cilvēku sastāvā

Teksta izmērs Aa Aa
Ekonomika
LETA 07:30, 28.11.2022


Valsts vizītē Izraēlā Valsts prezidentu Egilu Levitu pavada uzņēmēju delegācija 55 cilvēku sastāvā, aģentūrai LETA pavēstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūrā (LIAA).



Aģentūrā norāda, ka valsts vizītē Izraēlā uzņēmēji apmeklēs dažādas nozaru asociācijas tiksies ar līdzšinējiem un potenciālajiem biznesa partneriem, kā arī piedalīsies Izraēlas un Latvijas Biznesa forumā. Vizītes laikā plānots oficiāli atklāt arī LIAA pārstāvniecību Izraēlā.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (NA) atzīmē, ka attīstīts eksports un starptautiskā sadarbība ir plaukstošas ekonomikas pamatā.

"Latvijai un Izraēlai, neskatoties uz attālumu abu valstu starpā, ir daudz kopīgā gan vēsturiskās pieredzes ziņā, gan iedzīvotāju raksturā. Radošums, inovatīva pieeja un mentālā izturība vieno gan Latvijas, gan Izraēlas iedzīvotājus. Tas ir lielisks pamats sadarbības pilnveidei. Vizītes mērķis ir atvest uz Latviju jaunu sadarbības partneru kontaktus mūsu uzņēmējiem un investīciju iespējas valstij," pauž ministre.

Plānots, ka vizītes pirmajā dienā, pirmdien, uzņēmējiem būs iespēja viesoties Izraēlas "Silīcija ielejā", apmeklēt kompānijas "Google" mītni Telavivā, Eiropas inovāciju un tehnoloģiju institūtu ("EIT Hub Israel") un Izraēlas ražotāju asociāciju.

Savukārt otrdien, 29.novembrī, notiks Latvijas un Izraēlas Biznesa forums, kuru atklās Levits un Izraēlas Tūrisma ministrs Joels Razvozovs.

Biznesa foruma laikā tiks parakstīti sadarbības līgumi starp "Sheba" medicīnas centru un Rīgas Stradiņa universitāti, starp "Schneider" Bērnu medicīnas centru un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcu, starp "Share Zedek" medicīnas centru un Latvijas Universitāti, bet akadēmiskās sadarbības līgums tiks parakstīts Telavivas "Sourasky" medicīnas centru un Latvijas Universitāti.

Tāpat biznesa forumā tiks prezentēts valstu piedāvājums un aizvadītas divas paneļdiskusijas. Par precīzās medicīnas datu infrastruktūras izveidi Latvijā un Izraēlā kā arī abpusēji izdevīgu sadarbības modeļu izveidi tehnoloģiju pārneses projektiem.

"Izraēlu pasaulē atpazīst kā jaunuzņēmumu nāciju. Viņiem ir sava "Silīcija ieleja", kas ir viens no pasaulē nozīmīgākajiem progresīvo tehnoloģiju centriem. Te ir pārstāvētas lielākā daļa pasaules vadošo tehnoloģiju kompāniju, kuras pārpērk perspektīvākos jaunuzņēmumus. Tirgus ir pārsātināts, tādēļ redzam iespēju veiksmīgai partnerībai gan investīciju piesaistē gan sadarbībai starp zinātniskajām institūcijām," min LIAA direktors Kaspars Rožkalns.

Prezidenta vizītes laikā oficiāli tiks atklāta arī LIAA pārstāvniecība Izraēlā. Pārstāvniecību vadīs Irina Rubinčika.

"Galvenā prioritāte, vadot pārstāvniecību būs stiprināt Latvijas un Izraēlas uzņēmēju saiknes, attīstot kopīgus investīciju, eksporta un pētniecības projektus," norāda Rubinčika, piebilstot, ka lielāko sadarbības potenciālu saskata tehnoloģiju pārnesē tādās jomās kā biotehnoloģijas, medicīna un finanšu tehnoloģijas.

Jau vēstīts, ka pirmdien un otrdien, 29.novembrī, Levits būs valsts vizītē Izraēlā.

Valsts vizītes laikā Levits pirmdien tiksies ar Izraēlas prezidentu Isāku Hercogu, Izraēlas premjerministru un ārlietu ministru Jairu Lapidu un ar nozīmēto Izraēlas valdības vadītāju Benjaminu Netanjahu.

Īpašā piemiņas ceremonijā Levits noliks vainagu Izraēlas nacionālajā kapsētā, apmeklēs Holokausta piemiņas muzeju un izpētes centru "Yad Vashem", iestādīs koku Izraēlas nacionālajā parkā "Nation Forest", kā arī apmeklēs Izraēlas parlamentu - Knesetu.

Savukārt otrdien, 29.novembrī, Levits atklās Latvijas un Izraēlas Biznesa forumu, tiksies ar latviešu kultūras biedrības pārstāvjiem un Pasludināšanas bazilikā Nācaretē atklās Aglonas Dievmātes mozaīku.

Levitu vizītē Izraēlā pavadīs prezidenta kundze Andra Levite, Indriksone un Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

2021.gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Izraēlu bija 79,4 miljoni eiro, bet kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Izraēlu bija 54,5 miljoni eiro.

Savukārt 2022.gada deviņos mēnešos Latvijas preču eksports uz Izraēlu bija 60 miljoni eiro, kas ir par 74% vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Nozīmīgākas eksporta preces ir koksne (29%) un tās izstrādājumi, pārtika (15%) kā arī optiskās ierīces un aparāti (13%).

Savukārt pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Izraēla ierindojas 21. vietā ar kopējo investīciju apjomu 39,9 miljoni eiro un 275 aktīviem uzņēmumiem.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Ventspils brīvosta ir atbrīvota no piesārņojuma (+VIDEO)

Pārstrādei tika nogādāts 171 kubikmetrs šķidro bīstamo atkritumu.

Ekonomika Daļai dzīvokļu īpašnieku varētu pieaugt maksājums par zemes lietošanu

Saeima šodien konceptuāli atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz, ka maksājums par sev nepiederošas zemes lietošanu no 2025.gada pakāpeniski pieaugtu tai daļai dzīvokļu īpašnieku, kuru zemei būs noteikta lielāka kadastrālā vērtība.

Ekonomika «Lux Express» autobusa biļete no Liepājas līdz Rīgai maksās vismaz desmit eiro

Starptautiskā pasažieru pārvadātāja "Lux Express" autobusa biļete no Liepājas uz Rīgai maksās, sākot no desmit eiro, informēj uzņēmums.

Ekonomika Latvijā 39% uzņēmumu nav ieviesuši darbinieku labbūtības aktivitātes

Latvijā 39% uzņēmumu nav ieviesuši darbinieku labbūtības aktivitātes, liecina AS "Eco Baltia" un sabiedriskās domas pētījumu centra "Norstat" veiktā uzņēmēju aptauja.

Lasiet arī

Sabiedrība Levits pēdējās darba dienās: Jūtos padarījis nozīmīgu un ne vieglu darbu

Valsts prezidents Egils Levits savas prezidentūras laikā jūtas padarījis nozīmīgu un ne vieglu darbu.

Sabiedrība Levits pieļauj izmaiņas valdībā

Valsts prezidents Egils Levits LTV raidījumā "Rīta panorāma" pieļāva izmaiņas valdībā.

Sabiedrība Levits cildina Zvejnieku ģimenes stipendiju fonda ieguldījumu jauniešu izglītībā

Valsts prezidents Egils Levits piešķīris Cildinājuma rakstu ASV dzīvojošajam ķirurgam Pēterim Zvejniekam, kurš turpina tēva Andreja Zvejnieka aizsākto Zvejnieku ģimenes stipendiju fondu, informēja Mediju centra vadītāja Valsts prezidenta kanceleja Justīne Deičmane.

Sabiedrība Prezidents piešķīris cildinājuma rakstus Hānbergam un Dumpei

Trešdien Valsts prezidents Egils Levits Rīgas pilī piešķīris Cildinājuma rakstus rakstniekam Ērikam Hānbergam un tēlniecei Artai Dumpei, informēja Valsts prezidenta kancelejā.