Veiktas kratīšanas vairākās vietās, tostarp arī bankā. Kas noticis? (+VIDEO)

Ekonomika
LETA 17:45, 16.12.2021 0

Šā gada decembrī Valsts policija (VP) piedalījusies kratīšanās vairākās adresēs Latvijā, tostarp kādā bankā, aģentūru LETA informēja VP.

 
Foto: Valsts policija

Kratīšanas laikā tika atrasta un izņemta dokumentācija, kā arī vairāki datu nesēji, kuri, iespējams, satur izmeklēšanai svarīgu informāciju un tiks izmantoti kā pierādījumi Čehijas tiesībsargājošo iestāžu izmeklētā kriminālprocesā.

Šā gada 8.novembrī VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvalde no Čehijas Augstākās prokuratūras Prāgā saņēma 19.oktobra Eiropas izmeklēšanas rīkojumu (EIR) kriminālprocesā, kurā tiek veikta pirmstiesas izmeklēšana par starptautisko sankciju pārkāpšanu un noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizēšanu. VP pieņēma lēmumu par Čehijas EIR izpildi.

No iesniegtā EIR materiāliem izriet, ka Čehijas tiesībaizsardzības iestādes - Nacionālā centrālā organizētās noziedzības apkarošanas biroja - izmeklēšanā atrodas kriminālprocess par starptautisko sankciju iespējamu pārkāpšanu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Minēto noziedzīgo nodarījumu, iespējams, izdarījis kāds Krievijas pilsonis, kurš uzturas Čehijā, un citas personas, kuras vismaz no 2015.gada marta līdz pat šim brīdim, veicot banku operācijas no dažādām vietām Čehijā, apzināti pārkāpa Eiropas Savienības (ES) starptautiskās sankcijas, kas ir noteiktas ar ES Padomes lēmumu programmā "Ukraina".

Čehijas likumsargiem ir aizdomas, ka, veicot banku operācijas dažādu Arkādija Rotenberga, pret kuru ir noteiktas starptautiskās sankcijas, kontrolētu uzņēmumu vārdā, minētās personas pārskaitījušas viņam līdzekļus uz ES valstīm, kā arī uz citām valstīm.

Tajā skaitā šīs personas tiek turētas aizdomās par izvairīšanos no nodokļu nomaksas par ienākumiem no uzņēmējdarbības, darījumiem ar nekustamo īpašumu un citiem peļņas gūšanas veidiem. Šīs nelikumīgās darbības izdarītas uzņēmumos, kas, cita starpā, dibināti Britu Virdžīnu salu teritorijā.

Veicot EIR izpildi, 2021.gada 8.decembrī VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Starptautiskās sadarbības pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes likumsargiem, piedaloties arī Čehijas tiesībaizsardzības iestāžu pārstāvjiem, veica piecas kratīšanas Latvijas teritorijā ar noziedzīgo nodarījumu saistīto personu dzīvesvietās, kā arī bankā.

VP informē, ka bankas pārstāvji sadarbojās ar policiju un sniedza atbalstu kratīšanas laikā. Tika atrasta un izņemta dokumentācija elektroniskā un papīra formātā, kā arī vairāki datu nesēji, kuri, iespējams, satur izmeklēšanai svarīgu informāciju un tiks izmantoti kā pierādījumi Čehijas izmeklējamā kriminālprocesā.

Kā ziņots, Latvijas tiesībsargājošās iestādes divu Latvijas banku klientu kontos konfiscējušas aptuveni četrus miljonus eiro ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina draugu, sankciju sarakstā esošo miljardieri Rotenbergu saistītām firmām, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Nauda konfiscēta ar tiesas lēmumu Valsts drošības dienesta (VDD) izmeklētos kriminālprocesos, kas sākti 2019.gadā par iespējamu ES sankciju pārkāpumu. Tiesībsargājošo iestāžu uzmanību piesaistījušas trīs ārvalstu kompānijas. Raidījumam neoficiāli zināms, ka divas no tām bijušas "ABLV bankas" klientes, bet trešā - "Industra" bankas kliente. Drošības dienestam bijušas aizdomas, ka konti izmantoti Rotenberga interesēs. Viņš pats kompāniju reģistros nav rādījies, bet tajās bijuši ar viņu saistīti cilvēki.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Kultūra Leģendārais Dīters Bolens savā 70. jubilejas tūrē iekļāva Jūrmalu (+VIDEO)

Tieši pateicoties fanu lūgumiem Instagramā, viņš pēc 16 gadu pārtraukuma atgriezās uz skatuves.

Pasaule Tbilisi 20 000 protestē pret «ārvalstu aģentu» likumprojektu

Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi svētdien aptuveni 20 000 cilvēku piedalījās "Gājienā par Eiropu", pieprasot valdībai atteikties no pretrunīgā "ārvalstu aģentu" likumprojekta, kas, kā brīdina Eiropas Savienība (ES), var kaitēt Gruzijas centieniem pievienoties blokam.

Sabiedrība Pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem

Latvijā pirmdien gaiss iesils līdz +22 grādiem, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā.

Sabiedrība Pretplūdu pasākumiem 11 pašvaldībām būs pieejams aptuveni 41 miljons eiro

Valdība otrdien, 30.aprīlī, plāno skatīt jautājumu par pretplūdu pasākumu otrās atlases kārtas noteikumiem, kas paredz 11 pašvaldībām piešķirt 40 986 358 eiro.