Restorānu biedrība aicina nekavēties ar finansiālā atbalsta izmaksu

Ekonomika
LETA 11:21, 27.10.2021 0

Ņemot vērā, ka rit otrā īpaši stingro ierobežojumu nedēļa, Latvijas Restorānu biedrība (LRB) aicina atbildīgās institūcijas nekavēties ar finansiālā atbalsta izmaksu ēdināšanas uzņēmumiem un to darbiniekiem, kas palikuši bez iztikas līdzekļiem.

 
Foto: LETA

LRB arī aicina Veselības ministriju iepazīties ar citu Eiropas valstu pieredzi un pārskatīt epidemioloģiskās drošības prasības ēdināšanas uzņēmumiem, lai pēc 15.novembra nozare varētu atsākt darbību "zaļajā režīmā" pilnā apmērā, ļaujot ēdinātājus apmeklēt personām ar pārslimošanas vai vakcinācijas Covid-19 ssertifikātu.

LRB prezidents Jānis Jenzins atzīmē, ka biedrība jau jūlijā aicināja Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju savlaicīgi sagatavot viesmīlības nozares darbības plānu rudens un ziemas sezonai, paredzot skaidrus nozares darbības nosacījumus dažādas epidemioloģiskās situācijas un vakcinācijas aptveres apstākļos, vienlaikus ar ierobežojumiem lemjot arī par atbalsta pasākumu tūlītēju sniegšanu.

"Diemžēl tas netika izdarīts, un, neraugoties uz teju 90% darbinieku vakcināciju, Latvijas ēdināšanas nozare atkal ir dīkstāvē un cer iespējami ātri saņemt atbalstu, kamēr lielākajā daļā Eiropas valstu kafejnīcas un restorāni jau strādā bez jebkādiem ierobežojumiem," paziņojumā medijiem norāda Jenzis.

LRB uzskata, ka atbildīgajām ministrijām, ņemot vērā jaunākos zinātniskos pētījumus un epidemioloģisko situāciju Latvijā un Eiropas valstu praksi, ir nekavējoties jāizstrādā jauns ēdināšanas nozares darbības plāns vismaz tuvākajiem sešiem mēnešiem. Biedrība pauž gatavību iesaistīties plāna tapšanā, lai pēc 15.novembra ēdināšanas nozare varētu atsākt normālu saimniecisko darbību.

Biedrība apzinājusi citu Eiropas valstu pieredzi un secinājusi, ka Latvija ir vienīgā valsts, kas ēdināšanas uzņēmumiem pat "zaļajā režīmā" izvirza teju neizpildāmas vai izmaksu ietilpīgas prasības, kuru zinātniskais pamatojums ir stipri apšaubāms.

"Piemēram, trīs metru attālums starp galdiņiem vai starpsienas, cilvēku skaits pie viena galdiņa, telpu kvadrātmetri uz cilvēku u.c. Tā rezultātā ēdināšanas uzņēmumi var strādāt tikai ar 30 -50% jaudu, bet fiksētās izmaksas, piemēram, par telpām un komunālajiem maksājumiem, ir jāsedz par visiem 100%," uzsver LRB viceprezidents Lauris Aleksejevs.

LETA jau vēstīja, ka no 21.oktobra līdz 15.novembrim ēdināšanas vietās ēdienu atļauts izsniegt tikai līdzņemšanai vai ar piegādi.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aviokompānija «airBaltic» emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā

Latvijas nacionālā aviokompānija "airBaltic" emitējusi obligācijas 340 miljonu eiro vērtībā, otrdienas vakarā tviterī paziņojis satiksmes ministrs Kaspars Briškens (P).

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Lasiet arī

Sabiedrība Saeima atbalsta alkohola tirgošanu līdz plkst.20

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, kas paredz ieviest jaunus alkohola tirdzniecības laika ierobežojumus - no pirmdienas līdz sestdienai to varēs tirgot no plkst.10 līdz 20, bet svētdienās - no plkst.10 līdz 18.

Ekonomika Eksperts: privātmājas būvniecība Latvijā vidēji izmaksā 200 000 eiro (+VIDEO)

Svarīgi ir ne tikai zemi iegādāties, bet arī pārliecināties par tās atļauto lietošanu.

Sabiedrība Saeima noraidīja alkohola iegādāšanās vecuma palielināšanu līdz 20 gadiem

Saeima šodien, otrajā lasījumā skatot grozījumus Alkoholisko dzērienu aprites likumā, noraidīja priekšlikumu, kas būtu paredzējis alkoholiskos dzērienus aizliegt pārdot personām, kuras jaunākas par 20 gadiem.

Sabiedrība Kiberuzbrukuma dēļ «Balticom» TV kanālos parādīja 9.maija parādi Maskavā

Kiberuzbrukuma dēļ komunikāciju operatora "Balticom" translētajos televīzijas kanālos uz laiku nonācis Kremļa propagandas saturs.