• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Peldošā laboratorija pēta Liepājas ezera stāvokli (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
VS.LV 14:06, 09.05.2024


Skolēni varēs ievākt reālvidē ūdens un tajā esošo organismu – zooplanktonu, fitoplanktonu, bentosa – paraugus.


Līdz ar Peldlīdzekļa "AkvaLab Liepāja" atklāšanu noslēdzas arī EEZ/N grantu programmas "Pētniecība un izglītība" projekts "Inovāciju centra attīstība Liepājas pilsētā". Kopējās projekta izmaksas ir 1 025 341,78 eiro.

Nu vairs ne tikai katamarāni, laivotāji, smaiļotāji, supotāji būs sastopami, šķeļot Liepājas ezera ūdeņus, bet arī peldlīdzeklis ”AkvaLab Liepāja”. Tas ir viens no nozīmīgākajiem objektiem, kas papildinājis Dabas māju un tās iespējas, ūdens pasaules izzināšanā.

”AkvaLab Liepāja” izgatavots Lietuvā, un ikviens bija gaidīts iepazīties ar neparasto peldlīdzekli un gūt priekšstatu par to, ko nozīmē ūdens laboratorija. Interese bija liela, – ”izmest aplīti” pa ezeru vēlējās daudzi, tādēļ nācās apbruņoties ar pacietību, gaidot rindā. Bija tā vērts, jau pēcāk, atgriežoties krastā, atzina “kuģīša” testētāji. Paralēli bija pieejamas ar dabas un vides pētniecību saistītas āra darbnīcas un aktivitātes.

Peldlīdzeklis ir paredzēts izglītības nolūkiem un zinātniski pētnieciskai darbībai. Ikdienā ”AkvaLab Liepāja” skolēni varēs ievākt reālvidē ūdens un tajā esošo organismu – zooplanktonu, fitoplanktonu, bentosa – paraugus ar dažādiem ūdens pētniecības rīkiem, veikt fizikālķīmiskus mērījumus par ūdens caurredzamību, pH līmeni, izmantojot pHmetra zondi, skābekļa un citus mērījumus, un visus iegūtos ūdens organismus palaist atpakaļ Liepājas ezerā, neradot tiem nekādu kaitējumu.

Peldlīdzekļa nosaukums veidots no salikteņa – latīņu valodas vārda "aqua" ar nozīmi "ūdens" un "laboratorium" ar nozīmi "laboratorija", kas kopā veido nozīmes vārdu "ūdens laboratorija" savukārt vietvārds "Liepāja" iekļauts nosaukumā Peldlīdzekļa atrašanās vietas atpazīstamības veicināšanai nacionālā un starptautiskā līmenī.

"Peldlīdzeklis ir paredzēts tikai izglītības nolūkiem un zinātniski pētnieciskai darbībai un to var arī uzskatīt par izglītības inovāciju vispārizglītojošo mērķu sasniegšanai. Turpmāk tādu priekšmetu kā "Dabaszinības" un "Bioloģija" mācību stundas skolēni kopā ar pedagogiem varēs īstenot uz Peldlīdzekļa, turklāt radniecīgas tēmas apguvei atradīs arī matemātikas un tehnoloģiju jomu pedagogi," akcentē Izglītības pārvaldes vadītāja vietnieces pienākumu izpildītāja Kitija Kuduma.

"Ikdienā, piemēram, ievāksim reālvidē ūdens un tajā esošo organismu – zooplanktonu, fitoplanktonu, bentosa – paraugus ar tādiem ūdens pētniecības rīkiem kā planktona tīkls, batometrs, skrāpis, seki disks un citiem, tāpat arī veiksim tādus fizikālķīmiskus mērījumus par ūdens caurredzamību, pH līmeni, izmantojot pHmetra zondi, skābekļa un citus mērījumus, bet visus iegūtos ūdens organismus atgriezīsim atpakaļ Liepājas ezerā, neradot tiem nekādu kaitējumu," papildina Dabas mājas vides eksperte Sniedze Više.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Tetovēšanas meistars

Viss par jūsu sapņu profesiju vai kur doties, lai kļūtu par tetovētāju

Sabiedrība Pirmdien vietām gaidāms pērkona negaiss

Pirmdien daudzviet Latvijā uzlīs, vietām gaidāms pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Sabiedrība «BB ir proraška ka jv un progkomunisti»: soctīklos par ārlietu ministri (+VIDEO)

Baiba Braže tiek apsūdzēta kopējās Baltijas diplomātijas graušanā.

Sabiedrība Kamēr daļā Latvijas gaidāms negaiss, Austrumlatvijas mežos pieaug ugunsbīstamība

Šonakt un svētdien daļā Latvijas gaidāms pērkona negaiss, bet tikmēr valsts austrumos mežos ir augsta ugunsbīstamība, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) prognoze.

Lasiet arī

Kultūra Hoijeres namā Liepājā ceps maizi un spēlēs tautasdziesmas (+VIDEO)

Šeit atjaunots dzīvoklis ar vēsturisko tapešu apdari uz sienām un telpu plānojumu.

Kultūra Nākamnedēļ tiks atklāts Kurzemes lielākais mūzikas festivāls (+VIDEO)

Tiks atskaņoti skaņdarbi, kas tiks telpiskoti ap klausītājiem izvietotā 8 skaļruņu akustiskā sistēmā.

Ekonomika «Liepājas enerģijas» apgrozījums gada laikā pieauga par 330 000 eiro (+VIDEO)

Tika atklāta uzņēmuma jaunākā 4 MW šķeldas katlumāja.

Sabiedrība Sāk būvēt gājēju un velobraucēju infrastruktūru no Liepājas līdz Bernātiem

No pirmdienas, 15.aprīļa, sāk būvēt gājēju un velobraucēju infrastruktūru gar valsts galveno autoceļu Liepāja-Lietuvas robeža (A11) posmā no Liepājas administratīvās robežas līdz Bernātiem, informē "Latvijas valsts ceļi" (LVC).