Reirs: Latvijas savā atveseļošanas plānā nevēlas paaugstināt nodokļus

Ekonomika
LETA 14:48, 09.04.2021 3

Latvijas savā atveseļošanas plānā nevēlas iekļaut pasākumus, kuru rezultātā būtu jāceļ nodokļi, piektdien tikšanās laikā ar Eiropas Komisijas (EK) Atveseļošanas un noturības mehānisma ģenerāldirektorāta vadītāju Selīni Gaueri atzina finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

 
Foto: LETA

Finanšu ministrijā (FM) aģentūru LETA informēja, ka Reirs ar EK pārstāvi ticies, lai pārrunātu atveseļošanas plāna izstrādes aktualitātes, gūtās atziņas un turpmākos soļus.

"Šis Latvijai pieejamais Eiropas Savienības Atveseļošanās un noturības mehānisma atbalsts ir ļoti nozīmīgs, lai mazinātu krīzes radītas sociālās un ekonomiskās sekas ilgtermiņā. Esam apņēmušies pilnībā izmantot tā piedāvātās iespējas. Vienlaicīgi, mums ir skaidri jāapzinās, ka šis atbalsts neatrisinās pilnīgi visas mūsu kā dalībvalsts vajadzības. Tas jāskata kontekstā ar citiem atbalsta veidiem, kas mums jau pieejami," uzsvēra Reirs.

Tikšanās laikā finanšu ministrs norādīja uz Latvijas gatavību turpināt jau uzsāktās strukturālās reformas, primāri zaļajā un digitālajā ekonomikas transformācijā. Vienlaicīgi ministrs atzīmēja, ka veicamajām reformām ir jābūt proporcionālām ar atveseļošanas fonda ieguldījumu apmēru.

Ministrs uzsvēra, ka Latvija nevēlas iekļaut plānā reformas jomās, kas ir ekskluzīvas valstu kompetences jomas, piemēram, reformas, kuru rezultātā tiktu paaugstināti nodokļi.

FM atgādināja, ka Latvija kā pirmā no Baltijas valstīm sāka sarunas ar EK par atveseļošanas plānu, kas savlaicīgi ļāva apzināt EK nosacījumus gan par plāna saturu, gan nepieciešamajiem tehniskajiem precizējumiem.

Patlaban tiek precizēts plāna projekts, atbilstoši saņemtajiem EK komentāriem. Nākamnedēļ tiks uzsākts nākamais sarunu cēliens ar EK specifiski pārrunājot plānā izvirzīto investīciju un reformu sasniedzamos starpposma un gala rezultātus.

Dalībvalstis ir aicinātas iesniegt plānu oficiālai izvērtēšanai EK līdz 2021.gada 30.aprīlim, ko Latvija arī apņēmusies izdarīt. Atveseļošanas fonda līdzekļi Latvijai varētu būt pieejami šā gada otrajā pusē.

LETA jau vēstīja, ka no ES Atveseļošanas fonda Latvijai līdz 2026.gadam grantu veidā būs pieejams finansējums līdz diviem miljardiem eiro.

Februāra sākumā Latvija nosūtīja saskaņošanai Eiropas Komisijā (EK) pieteikumu par ES Atveseļošanas fondā pieejamo finansējuma garantēto daļu 1,65 miljardu eiro apmērā. Pēc Finanšu ministrijā (FM) sniegtās informācijas, Latvijai pastāv iespēja pieteikties ES finansējuma mainīgajai daļai, kas patlaban aplēsta aptuveni 300 miljonu eiro apmērā. Papildus tam Latvijai būs pieejami aizdevumi indikatīvi 2,5 miljardu eiro apmērā.

No EK puses par iesniegto plāna projektu izskanēja kritika, un Latvijas politiķi atzina, ka tas būs jāpārstrādā un jāpilnveido. Finanšu ministrijā iepriekš aģentūrai LETA atzina, ka valdībā ar EK izdiskutētais Latvijas ekonomikas atveseļošanas plāns varētu nonākt aprīļa beigās.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (3)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Atklāja smilts un grants ieguvi Kocēnu pagastā, Vidzemē (+VIDEO)

Valsts uzņēmums apsaimnieko vairāk nekā 100 derīgo izrakteņu ieguves vietas visā Latvijas teritorijā.

Ekonomika Luminor vēlas iegādāties Krievijā strādājošā Ungārijas banka OTP - Bloomberg

Baltijas valstīs strādājošo "Luminor Bank" vēlas iegādāties Ungārijas lielākā banka "Országos Takarék Pénztár" (OTP), kas darbojas arī Krievijā, vēsta aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz nenosauktiem avotiem.

Ekonomika Dienvidkurzemes novada Nīcas pagastā par ES naudu tiks pārbūvēts polderis

Kopējā pasākumam atvēlētā summa ir 32,9 miljoni eiro no Atveseļošanas fonda un 6,9 miljoni eiro no Latvijas valsts budžeta.

Ekonomika Nodokļu ieņēmumi pirmajā ceturksnī par 1,2% atpaliek no plānotā

Nodokļu ieņēmumos šogad pirmajos trijos mēnešos iekasēti 3,325 miljardi eiro, kas ir par 40,7 miljoniem eiro jeb 1,2% mazāk, nekā plānots, aģentūrai LETA pavēstīja Finanšu ministrijas pārstāvji.

Lasiet arī

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Sports Šilovs atvaira visus pretinieka metienus, Canucks iet tālāk (VIDEO)

Latvijas vārtsargs Artūrs Šilovs piektdien atvairīja visus pretinieka metienus, bet uzbrucējs Teodors Bļugers vienreiz meta pa vārtiem Nacionālās hokeja līgas (NHL) mačā, kurā viņu pārstāvētā Vankūveras "Canucks" komanda izcīnīja uzvaru.

Interesanti fakti 5. maijā Inženieru arsenāls Daugavpils cietoksnī svinēs gadadienu (+VIDEO)

Gada laikā Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs ir ieguvis labu praktisko pieredzi un plāno arvien aktīvāk strādāt.

Ekonomika Lauksaimniecībā izmantojamās zemes platība pieaugusi par teju 10% (+VIDEO)

Eiropas Zaļais kurss un stingrāki vides noteikumi ietekmē nozari, liekot saimniekiem meklēt ilgtspējīgākus risinājumus.