Mediju atbalstam Covid-19 laikā no valsts budžeta piešķir 3,2 miljonus eiro

Ekonomika
LETA 22:19, 26.02.2021 1

Plašsaziņas līdzekļu atbalstam Covid-19 laikā no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Kultūras ministrijai (KM) piešķir 3,2 miljonus eiro, tostarp Mediju atbalsta fonda (MAF) darbībai, šodien lēma valdībā.

 

Plānots, ka daļa šo līdzekļu tiks novirzīti arī tam, lai sniegtu atbalstu saistībā ar abonēto drukāto mediju piegādes izmaksām, elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas un radio programmu apraides izmaksām, kā arī citu ar mediju pamatdarbību saistītu izmaksu segšanai par laikposmu no 2020.gada novembra līdz 2021.gada martam.

KM uzsvēra, ka valstī kopš pagājušā gada 6.novembra atkārtoti izsludināta ārkārtējā situācija un tiek pastiprināti dažāda veida ierobežojumi, kas kopumā kavē tautsaimniecības attīstību un ekonomikas atveseļošanas, kā rezultātā arī mediju uzņēmumu ieņēmumi ir samazinājušies. Tāpat KM norādīja, ka Covid-19 krīze ir atstājusi negatīvu ietekmi uz reklāmas tirgu, kas nodrošina lielu daļu mediju ieņēmumus, kā arī mediju uzņēmumu produktu mazumtirdzniecību.

Pēc KM paustā, lielākā sabiedrības daļa patērē komerciālos medijus, tādēļ ir būtiski, lai komerciālajos elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos un drukātajos medijos ārkārtējās situācijas laikā ievērojami nesaruktu satura veidošanas apjomi un sabiedrībai būtu iespēja saņemt pilnvērtīgu informāciju. Tomēr "force majeure" apstākļi liek reklāmdevējiem ievērojami samazināt reklāmas kampaņas, radot ieņēmumu kritumu nozarē.

KM vērsa uzmanību uz to, ka, lai mazinātu krīzes ietekmi, valstī ir noteikti vairāki uzņēmējdarbības atbalsta mehānismi, kas ir pieejami visu nozaru uzņēmumiem, kas atbilst noteiktajiem atbalsta saņemšanas kritērijiem. KM ir konstatējusi, ka mediju uzņēmumu darbības specifikas rezultātā šiem komercdarbības veicējiem nav pieejami paredzētie atbalsta mehānismi.

Ņemot vērā minēto, KM atzīmēja, ka atbilstošs risinājums būtu paredzēt papildu finanšu līdzekļus MAF, lai īstenotu atbalsta programmas mediju uzņēmumiem. Tāpat vienlaikus ir nepieciešams maksimāli izmantot iespēju sniegt atbalstu, sedzot mediju izdevumus, jo šādā veidā tiek nodrošināta sniegā atbalsta proporcionalitāte.

Mediju organizācijām, kurām ir lielāki izdevumi, iespējams pretendēt uz lielāku atbalstu, ņemot vērā, ka mediju uzņēmumiem ar lielākiem drukāto mediju piegāžu apjomiem un plašākām apraides teritorijām ir lielākas šo izdevumu pozīcijas. KM ieskatā, šiem kritērijiem atbilst tikai izdevumi par pasta piegādēm un apraides izmaksām.

Tāpēc drukātajiem medijiem būtu nepieciešams segt ārkārtējās situācijas laika - 2020.gada novembra un decembra un 2021.gada janvāra, februāra un marta abonētās preses piegādes izmaksas 2020.gadā piešķirtā finansējuma līmenī, bet elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem segt 2020.gada novembra un decembra un 2021.gada janvāra, februāra un marta apraides izmaksas 2020.gadā piešķirtā finansējuma līmenī, kas sniegtu atbalstu 1,6 miljonu eiro apmērā.

Vienlaikus KM atzīmēja, ka ir nepieciešams sniegt atbalstu arī kapacitātes stiprināšanai, lai nodrošinātu satura veidošanas stabilitāti elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, drukātajos un digitālajās platformās strādājošajos medijos. Kapacitātes stiprināšanai atbalsts paredzēts, lai mediju uzņēmumi varētu segt, piemēram, tādas izmaksu pozīcijas kā darba algas, komunālie maksājumi, telekomunikāciju maksājumi, poligrāfijas izmaksas un citas izdevumus, kas veidojas, nodrošinot mediju uzņēmumu pamatdarbību.

Savukārt, lai palīdzētu mediju uzņēmumiem pārvarēt Covid-19 krīzes otro izplatīšanās vilni, nepieciešamas atkāroti sniegt atbalstu mediju uzņēmumiem pēc līdzīga mehānisma kā Covid-19 krīzes pirmā izplatīšanās viļņa laikā, tai skaitā, sedzot apraides un drukāto mediju piegāžu izmaksas un stiprinot mediju uzņēmumu kapacitāti, piešķirot finansējumu mediju uzņēmumu pamatdarbības izdevumu segšanai.

KM skaidroja, ka atkārtota atbalsta mehānisma mediju uzņēmumiem īstenošanai kopā nepieciešamais finansējums ir 3,2 miljoni eiro. Papildus tam nepieciešamas paredzēt atbalsta mehānisma administrēšanas izmaksas 8157 eiro apmērā. Paredzēts, ka mehānisma administrēšanu, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtu līgumu, KM nodos Sabiedrības integrācijas fondam (SIF), lai īstenotu "rokas stiepiena attāluma" principu, tādējādi nodrošinot mediju neatkarību no finansējuma avota.

Atbalsta mērķis ir segt abonēto drukāto mediju piegādes izmaksas un elektronisko plašsaziņas līdzekļu televīzijas un radio programmu apraides izmaksas, kā arī citu ar mediju uzņēmuma pamatdarbību saistītu izmaksu segšanu par laika periodu no 2020.gada novembra līdz 2021.gada martam.

Atbalsts ir piešķirams Latvijā reģistrētai juridiskai personai, kas ir īpašnieks masu informācijas līdzekļiem, kas veido redakcionāli neatkarīgu žurnālistikas saturu, ievērojot likumā "Par presi un citiem masu informācijas līdzekļiem" noteikto. Tāpat juridiskajai personai ir jābūt reģistrētai Uzņēmumu reģistrā vismaz vienu gadu. Tas darbība nedrīkst radīt apdraudējumu valsts drošībai, sabiedriskajai kārtībai un sabiedrības veselībai. Tās masu informācijas līdzeklis nedrīkst sistemātiski izplatīt dezinformāciju.

Tāpat uz atbalstu var pretendēt juridiska persona, kas nav valsts vai pašvaldību iestāde un kas nav publisko personu kontrolē. Tai nevar būt pasludināta maksātnespēja, neatrodas likvidācijas procesā, nav apturēta saimnieciskā darbība. Juridiskās personas darbībā aizvadīto 12 mēnešu laikā nav konstatēti būtiski masu informācijas līdzekļu jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumi vai būtiski mediju profesionālās ētikas pārkāpumi. Juridiskās personas, kuras īstenojot MAF projektus, nedrīkst būt pārkāpusi profesionālos žurnālistikas un ētikas standartus.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (1)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Latvijā 63% iedzīvotāji izvēlētos investēt nekustamajā īpašumā

Ja būtu pieejami brīvie līdzekļi, 63% Latvijas iedzīvotāju izvēlētos tos ieguldīt nekustamajā īpašumā, iegādājoties mājokli, zemi vai meža īpašumu, liecina bankas "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veiktās aptaujas dati.

Ekonomika «Pasažieru vilciens» saņēmis 22 no 32 jaunajiem elektrovilcieniem

AS "Pasažieru vilciens" (PV) no Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" patlaban ir saņēmis 22 no paredzētajiem 32 jaunajiem elektrovilcieniem.

Ekonomika Pasludināts jaunā Rīgas pasažieru termināļa metu konkursa uzvarētājs

SIA "Riga Ropax Terminal" otrdien jaunā pasažieru un ro-ro kravu termināļa metu konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonijā par uzvarētāju atzina pasaulslavenās arhitektes Zahas Hadidas savulaik dibināto Lielbritānijas arhitektu biroju "Zaha Hadid Architects".

Ekonomika Vidzemes plānošanas reģions attīstīs ekonomiku kopā ar Augstskolu (+VIDEO)

Noteikti septiņi viedās specializācijas prioritārie tautsaimniecības sektori.

Lasiet arī

Sabiedrība Rīgā pastiprinātā režīmā tiks uzraudzīts Uzvaras parks

Rīgā padomju režīma un agresorvalsts slavināšana netiks pieļauta, uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Linda ozola ("Kods Rīgai").

Sabiedrība Lems par izmaiņām, lai skolēni varētu atteikties no krievu valodas apguves

9.maija Saeimas sēdes apstiprinātajā darba kārtībā ir iekļauti 22 jautājumi.

Sabiedrība Latvijā piemin Otrā pasaules kara beigas Eiropā

Valsts augstākajām amatpersonām noliekot ziedus Rīgas Brāļu kapos, šodien Latvijā tiek atzīmēta nacisma sagrāve un pieminētas Otrā pasaules kara beigas Eiropā.

Sabiedrība Lasmaņa rīcībā tiesībsargs saskatījis nevēlamu seksuāla rakstura komunikāciju

Tiesībsargs konstatējis neētisku, aizvainojošu, cieņu pazemojošu un uz vardarbību vērstu komunikāciju, tostarp nevēlamu seksuāla rakstura verbālu komunikāciju, un bosingu no bijušā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) puses, pavēstīja Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Lākutis.