• Salvis,
  • Selva,
  • Venta
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Lasmaņa rīcībā tiesībsargs saskatījis nevēlamu seksuāla rakstura komunikāciju

Teksta izmērs Aa Aa
Sabiedrība
LETA 15:15, 08.05.2024


Tiesībsargs konstatējis neētisku, aizvainojošu, cieņu pazemojošu un uz vardarbību vērstu komunikāciju, tostarp nevēlamu seksuāla rakstura verbālu komunikāciju, un bosingu no bijušā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) puses, pavēstīja Tiesībsarga biroja pārstāvis Edgars Lākutis.


Madars Lasmanis.
Foto: LETA

Tiesībsargs izskatīja pārbaudes lietu, kuras pamatā bija kādas Jelgavas novada pašvaldības darbinieces iesniegums par ilgstošu un sistemātisku bosingu, neētisku komunikāciju un rīcību gan pret viņu, gan citiem domes darbiniekiem no Lasmaņa puses. Izskatot pārbaudes lietu, tiesībsargs ņēma vērā arī papildus saņemto Jelgavas novada pašvaldības darbinieku kolektīvo iesniegumu, kuru bija parakstījuši 38 darbinieki un kas saturēja iesniedzējas apgalvojumus apliecinošu un vienlaikus pastiprinošu papildu informāciju.

Tiesībsargs konstatēja neētisku, aizvainojošu, cieņu pazemojošu un uz vardarbību vērstu komunikāciju, tostarp nevēlamu seksuāla rakstura verbālu komunikāciju, un bosingu no domes priekšsēdētāja puses. Tiesībsargs atzina, ka komunikācijas stils, valoda un izturēšanās iesniedzējas aprakstītajās un ar audioierakstiem apstiprinātās situācijās ir nesavietojama ar pašvaldības domes priekšsēdētāja amatam atbilstošu komunikācijas kultūru un saskarsmes prasībām. Šāda komunikācija pārkāpj ne tikai pašvaldības iekšējās morālās un ētiskās normas, bet arī sabiedrībā pieņemtās normas un aizskar ar Satversmi aizsargāto cilvēka cieņu un godu.

Tiesībsargs konstatēja faktus un apstākļus, kas kopumā liecina, ka domes priekšsēdētājam nebija vēlēšanās veidot lietišķu, konstruktīvu un uz sadarbību orientētu profesionālo sadarbību ar iesniedzēju un apliecina viņa vēlmi atbrīvoties no viņas kā no nevēlamas darbinieces.

Ņemot vērā pārbaudes lietā secināto, tiesībsargs aicināja Jelgavas novada pašvaldības domes deputātiem vērtēt Lasmaņa kā domes priekšsēdētāja uzvedību un rīcību Ētikas komisijā atbilstoši pašvaldības ētikas normām. Lasmanis gan 3.aprīlī jau bija nolēma atkāpties no amata, lēmumu pamatojot ar apgalvojumu, ka Jelgavas novada deputāti jau esot "vienojušies par jaunas koalīcijas izveidi un jauna mēra izvēli".

Lasmanis par atkāpšanos paziņoja aptuveni stundu pirms Jelgavas novada domes sēdes, kurā bija paredzēts skatīt septiņu deputātu pieprasījumu atbrīvot viņu no amata.

Atsevišķi pašvaldības politiķi un amatpersonas pieprasīja vērtēt Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām. Pašvaldības izpilddirektore Līga Lonerte (LZS) aicināja pašvaldības deputātus vērtēt, viņasprāt, ētikas dabas pārkāpumu domes priekšsēdētāja rīcībā, izsūtot viņiem video no komisijas 13.marta sēdes. Izpilddirektore deputātiem paudusi, ka, viņasprāt, Lasmaņa rīcībā ir saskatāmi būtiski pārkāpumi. Viņa pie deputātiem vērusies pēc administrācijas darbinieku celtās trauksmes.

Lasmanis arī bija rosinājis atbrīvot no amata Lonerti pēc tam, kad viņa un domes deputāti nāca klajā ar aicinājumu vērtēt viņa pievēršanos sievietes kājām kādā domes komisijas sēdē.

Pieprasījumu vērtēt Lasmaņa rīcību parakstīja četri Latvijas Zemnieku savienības deputāti - domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Sabiedrība Latvijas resursi un nodokļi aizplūst pāri robežām

Tā kā Eiropas Savienības valstu robežas ir atvērtas un iedzīvotāji tās var šķērsot brīvi, tad viņi to bieži arī dara. Ļoti bieži, tas notiek tādēļ, ka šķērsot robežu vilina cenas, tas, ka blakus valstī tas vai cits produkts maksā lētāk.

Sabiedrība Čakša: Priekšlikumi nemazinās pedagogu atalgojumu (+ LIZDA viedoklis)

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumi pedagogu darba slodžu līdzsvarošanai nemazinās to atalgojumu, šodien preses konferencē uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV).

Sabiedrība Muzeju nakts arī Saeimā. Būs ekspozīcija par Latvijas dalību ES un NATO

Sestdien, 18.maijā - Saeimas nams vērs savas durvis apmeklētājiem

Sabiedrība Brīvdienās saglabāsies silts laiks, vietām dārdēs pērkons

Šīs nedēļas nogalē Latvijā saglabāsies vasarīgi silts laiks, vietām gaidāms īslaicīgs lietus un pērkona negaiss, prognozē sinoptiķi.

Lasiet arī

Sabiedrība Tiesībsargs: Ja ievērotu noteikto, Jēkabpils traģēdija nebūtu notikusi

Pašlaik normatīvais regulējums ir pietiekams, lai tādi traģiski gadījumi kā, piemēram, Jēkabpilī nenotiktu, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" teica tiesībsargs Juris Jansons.

Sabiedrība Būtiski pieaudzis VDD lūgumu skaits tiesībsargam vērtēt iedzīvotāju izteikumus

Pērn būtiski pieaudzis Valsts drošības dienesta (VDD) lūgumu skaits tiesībsargam vērtēt materiālus, kas saistīti ar vārda brīvības robežu noteikšanu iedzīvotāju izteikumos, liecina tiesībsarga ziņojums par 2022.gadu.

Sabiedrība Jāgaida garās rindās salā! Aicina uzlabot PMLP pakalpojumu pieejamību

Tiesībsargs aicina Iekšlietu ministriju (IeM) steidzami uzlabot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) pamatpakalpojumu pieejamību, aģentūru LETA informēja tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.

Sabiedrība Tiesībsargs aicina valdību pārskatīt valsts sociālos pabalstus

Tiesībsargs Juris Jansons aicina valdību rīkoties atbilstoši pašas noteiktajiem kritērijiem un pārskatīt valsts sociālos pabalstus, aģentūrai LETA pavēstīja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītājas vietnieks Edgars Lākutis.