Tirgotāji: pieaug slēgto uzņēmumu skaits, jāglābj nozare!

Ekonomika
VS.LV 11:24, 12.01.2021 0

"Uzņēmēji neapmierināti ar preču krājumu iesaldēšanu un aizliegumu nopelnīt tirdzniecības vietu saglabāšanai (komunālie maksājumi, noma). Turpinoties ierobežojumiem preču tirdzniecības sortimentā un pagarinoties ēdināšanas un skaistumkopšanas pakalpojumu aizliegumam, krītas uzņēmēju ilgstspējas iespējas," tā raksta Henriks Danusēvičs, Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents.

 
Foto: LETA

"Sākot ar oktobri samazinās mazumtirgotāju skaits, katru mēnesi kritumam dubultojoties pret iepriekšējo. Savukārt, ēdinātāju skaita kritums četrkāršojas ik mēnesi. Pakalpojumu, tai skaitā skaistumkopšanas, uzņēmumu skaits samazinās vienmērīgi, kas iespējams skaidrojams ar vienkāršāku iespēju sniegt pakalpojumus privāti.

Šobrīd nozare redz būtiskas izmaiņas COVID apkarošanā Latvijā . Pirmkārt, izveidots štābs vakcinācijai un piedāvājam nozares atbalstu vakcinācijas popularizēšanā , vienlaikus aicinot ieplānot pēc iespējas ātrāk iespējas vakcinēt pārdevējus, kuri ikdienā tiekas ar lielu apmeklētāju skaitu. Otrkārt, būtiski samazinājies saslimušo skaits. Tāpēc aicinām valdību pēc iespējas ātrāk pieņemt lēmumu par preču sortimenta ierobežojumu atcelšanu darba dienās. Vienlaikus atbalstām skolēnu brīvdienu pagarināšanu un aicinām palielināt sodus par privāto ballīšu organizēšanu".

"Demokrātijas ierobežošanas apstākļos aicinām atjaunot dialogu ar sociāliem partneriem un nozares ekspertu viedokļu uzklausīšanu. Jāaptur tendence uz arvien lielāku administratīvi-birokrātiskā regulējuma ieviešanu un brīvprātības ierobežošanu. Tā piemēram, jāatceļ prasība aizletes tirdzniecībā ieviest obligātu groziņu lietošanu pircējiem. Nav pieļaujama tehnisko prasību noteikšana pircēju skaita fiksēšanai, pie kam jāsaprot, ka šādu dārgu ierīču (virs 1000 eiro uz katru ieeju/izeju) uzstādīšana ir īstermiņa pasākums un lieka investīcija. Līdzīgi kategoriski iebilstam pret pircēju kustības (atļautā skaita un distancēšanās noteikumu ietvarā) regulēsanas un videofiksācijas prasību tirdzniecības objekta iekšienē".

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Uzņēmējdarbība attīstījās Zemgalē, iztērējot gandrīz miljonu eiro (+VIDEO)

Projektā tika atbalstīti ne tikai biznesu īpašnieki, bet arī pašvaldību speciālisti.

Ekonomika Lufthansa Cargo veiks regulārus kravas lidojumus uz Rīgu

Vācijas aviokravu pārvadātājs "Lufthansa Cargo" ir sācis regulārus kravu lidojumus uz Rīgas lidostu, kas līdz ar to kļūst par pirmo Baltijas lidostu, ar ko "Lufthansa Cargo" veido regulāru tiešo kravu savienojumu.

Ekonomika Nosaukts Latvijā pieprasītākais amats

Pieprasītākais amats šā gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija interneta reklāmu vērtētājs, liecina darba portālu "CVMarket.lv" jaunākā statistika.

Ekonomika Baltijas valstīs degvielas cenu izmaiņām nav vienotas tendences

Pagājušajā darba nedēļā Baltijas valstu galvaspilsētās bija vērojamas atšķirīgas tendences degvielas cenām, liecina aģentūras LETA apkopotie dati.

Lasiet arī

Ekonomika Nepatīkams atklājums: Latvijā ražotai pārtikai piemēro lielāku uzcenojumu

Latvijā ražotām olu, zivju un gaļas produktu precēm mazumtirdzniecības piegādes ķēdes posmā tiek piemērots vidēji lielāks uzcenojums nekā ārpus Latvijas ražotām precēm, secināts Konkurences padomes (KP) veiktajā tirgus izpētes noslēdzošajā sadaļā.

Ekonomika FM: pozitīvas tendences mazumtirdzniecībā vēl īsti nav redzamas (+VIDEO)

Konfidences indekss Latvijā kopš 2023. gada jūlija saglabājies vienmērīgi zemā līmenī.

Sabiedrība Krievijas un Baltkrievijas karogi Latvijas veikalos tomēr neparādīsies

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Pārtikas aprites uzraudzības likumā, kas tostarp paredz noteikt mazumtirdzniecības uzņēmumiem informāciju par Krievijā un Baltkrievijā ražotiem produktiem tirdzniecības vietā norādīt tikai rakstveidā.

Ekonomika Ukraina ir gatava piedāvāt plašu pārtikas preču klāstu

Ukrainas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (pārstāvniecība Latvijā), paziņo par savu gatavību atbalstīt Latvijas biznesu uzticamu un izdevīgu alternatīvu piegādes kanālu meklēšanā.