Cenšas panākt samazinātu PVN likmi piena produktiem - tā ir teju visur Eiropā!

Ekonomika
LETA 16:20, 15.08.2020 0

Piena produktiem piemērojot samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme 5% apmērā, valsts var sociāli taisnīgā veidā atbalstīt Latvijas iedzīvotājus pēckrīzes periodā, aģentūrai LETA teica piena pārstrādes koncerna "Food Union" vadītājs Eiropā Normunds Staņēvičs.

 
Foto: LETA

"Mūsuprāt, tā [piemērojot samazināto PVN likmi piena produktiem] valsts var sociāli taisnīgā veidā sasniegt un atbalstīt teju katru Latvijas iedzīvotāju pēckrīzes periodā, nodrošinot Latvijā tradicionālu, plaši izplatītu un veselīgu produktu pieejamību," pauda Staņēvičs.

Viņš pieļāva, ka par ietaupīto naudu pircēji varēs atļauties iegādāties vairāk piena produktus vai citus produktus un pakalpojumus, un vienlaikus atbalstīt piena nozares attīstību.

"Latvijā izdevumi par pārtiku veido neproporcionāli lielu daļu no kopējiem iedzīvotāju ienākumiem, it īpaši mazāk nodrošinātajiem. PVN ir regresīvs nodoklis, un tas jo īpaši izpaužas valstīs ar augstu ienākumu nevienlīdzību, kāda ir Latvijā. Tādēļ Eiropas Savienības (ES) valstīs izplatīts mehānisms ir noteikt samazināto PVN likmi pārtikai, tajā skaitā piena produktiem," viņš sacīja.

Pēc Staņēviča teiktā, no kopumā 27 ES valstīm, vien piecām valstīm, tajā skaitā Latvijai, nav noteikta samazinātā PVN likme pārtikas produktiem. Piena produktiem vidējā PVN likme ES ir 9%. Salīdzinājumā ar šīm valstīm Latvijas ražotāji ir nekonkurētspējīgi, bet iedzīvotāji - nabadzīgi.

LETA jau ziņoja, 28.maijā Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības(LPCS) kongresā tika izskatīts "Food Union" piedāvājums un nolemts virzīt likumdevējam iniciatīvu par PVN likmes samazināšanu piena produktiem no 21% uz 5%. Samazinātā likme attiektos uz visiem piena produktiem, proti, produktiem, kuru sastāvā ir vismaz 50% svaigpiena, ļaujot sagaidāmajam cenu kritumam sasniegt pēc iespējas lielāku patērētāju loku.

"Food Union" grupa apvieno trīs lielākos piena pārstrādes un saldējuma ražošanas uzņēmumus Latvijā - "Rīgas piena kombināts", "Valmieras piens" un "Rīgas piensaimnieks", kas pievienots "Rīgas piena kombinātam".

Tāpat grupā ir lielākais saldējuma ražotājs Igaunijā "Premia" un "Premia" Lietuvā, lielākais saldējuma ražotājs Dānijā "Premier Is" un saldējuma izplatītājs "Hjem Is", saldējuma ražotājs Norvēģijā "Isbjørn Is", saldējuma ražotājs Rumānijā "Alpin57Lux" un saldējuma ražotāji Baltkrievijā "Ingman Ice Cream" un Krievijā "Hladokombinat No.1". 2018.gadā "Food Union" atvēra arī divas piena produktu un bērnu pārtikas ražotnes Ķīnā. "Food Union" nodarbināti vairāk nekā 3100 cilvēku.

Подписывайтесь на Телеграм-канал VS.LV! Заглядывайте на страницу VS.LV на Facebook! И читайте главные новости о Латвии и мире!
Lasīt visus komentārus (0)


ARĪ KATEGORIJĀ

Ekonomika Aizkavējusies Preses nama kvartāla pirmās kārtas būvniecība

Līdz nākamajam gadam pagarināts "Preses nama kvartāla" pirmās kārtas būvdarbu pabeigšanas termiņš, šonedēļ raksta Lietuvas laikraksts "Verslo žinios".

Ekonomika Šogad Rīgas ostā plānoti 67 kruīza kuģu ienācieni

Šī gada kruīza sezonā Rīgas ostā patlaban pieteikti 67 kruīza kuģu ienācieni, kas ir par piecām vizītēm vairāk nekā pērn, informēja Rīgas brīvostas pārvaldē.

Ekonomika Investējot 760 tūkstošus eiro renovācijā, «Mego» atklāj veikalu Carnikavā

Šodien, 25. aprīlī, pēc renovācijas darbu pabeigšanas, veikals “Mego” Carnikavā, Rīgas ielā 14, atkal vēris savas durvis pircējiem. Kopējās investīcijas veikala rekonstrukcijā un veikala apkārtnes labiekārtošanā sastādīja aptuveni 760 000 eiro.

Ekonomika Valainis: Latvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā

atvijas ekonomikai pietrūkst investīciju 2-3 miljardu eiro apmērā, piektdien intervijā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumam "Rīta panorāma" sacīja ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS).

Lasiet arī

Pasaule Ukrainas armija atkāpusies

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus panākumus.

Sabiedrība Rīgā plāno izstrādāt apkaimju centru konceptplānu

Rīgā par nepilniem 200 000 eiro plānots izstrādāt apkaimju centru konceptplānu, liecina nākamās nedēļas Pilsētas attīstības komitejas sēdē deputātiem iesniegtā informācija.

Pasaule Krievijā par ekstrēmismu apcietināti vēl divi žurnālisti

Krievijas tiesa sestdien paturējusi pirmstiesas apcietinājumā divus žurnālistus, kas aizturēti apsūdzībās par "ekstrēmismu", jo sadarbojušies ar cietumā nomērdētā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija līdzgaitnieku uzturēto "YouTube" kanālu "Navaļnij Live".

Sports Latvijas U-18 hokejisti pasaules čempionātā piekāpjas amerikāņiem (VIDEO)

Latvijas U-18 vīriešu hokeja izlase svētdien Espo pasaules U-18 čempionāta trešajā mačā piedzīvoja neveiksmi.