• Laine,
  • Raimonds,
  • Vilnis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Eiropas eksperti aicina uz vienotu reakciju pret omikrona draudiem. Arī Dumpis

Teksta izmērs Aa Aa
COVID-19
LETA 16:14, 14.01.2022 1


Veselības aprūpes eksperti kopējā paziņojumā, kas publicēts medicīnas žurnālā "British Medical Journal", aicina Eiropu uz koncentrētu un vienotu reakciju pret Covid-19 omikrona paveida radītajiem draudiem.


Foto: LETA

Paziņojumā, kura autoru vidū ir arī Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis, pausta nostāja, ka Eiropas atbilde pandēmijas sākumposmā nereti bijusi fragmentēta un novēlota, tādēļ patlaban, ekspertu ieskatā, ir būtiski nepieļaut tās pašas kļūdas.

Omikrona paveidam strauji izplatoties Eiropā, eksperti aicina eiropiešus cita starpā steidzami radīt vienotu plānu, lai nākotnē varētu efektīvi novērst arī citu vīrusa paveidu izplatību.

Kā vienu no trīs rīcības virzieniem eksperti iezīmē nepieciešamību steidzami samazināt inficēšanās apmērus, lai novērstu potenciālu veselības aprūpes sistēmu pārslodzi un aizsargātu sabiedrisko dzīvi un ekonomiku. Bažas esot ne tikai par vīrusa izraisītas smagas slimības gaitas saslimšanām, bet arī par dažādu kritisku nozaru darbiniekiem, kuri slimotu kaut vai ar vieglu gaitu, taču tik un tā atrastos prombūtnē, radot darbaspēka iztrūkumus.

Eksperti argumentē, ka, ieviešot efektīvus drošības pasākumus, piemēram, pēc iespējas nodrošinot darbu no mājām, sejas aizsargmasku izmantošanu un samazinot iekštelpu pulcēšanos, tie dotu tūlītēju efektu, mazinātu nozīmīgo nozaru un sistēmu slodzi un rezultātā ļautu izvairīties no stingrāku ierobežojumu, kā, piemēram, "lokdaunu", ieviešanas.

Lai gan šādus pasākumus var ieviest arī tikai nacionālā vai reģionālā līmenī, eksperti uzskata, ka daudz vairāk tiktu panākts, ja Eiropā tos implementētu koordinēti. Kā konkrētus rīcības soļus autori iezīmē, pirmkārt, skaidru komunikāciju par SARS-CoV-2 izplatības dabu, proti, ka tas ir vīruss, kas izplatās gaisā, un, otrkārt, visu no tā izrietošo implikāciju, tostarp drošības pasākumu, kas ir orientēti uz ierasto pulcēšanās vietu vides risku mazināšanu, ieviešanu. Eksperti šajā aspektā arī piebilst, ka šādas pulcēšanās vietas ir, piemēram, izglītības iestādes, rūpnīcas un izklaides vietas. Šādus epidemioloģiskās drošības pasākumus, kā, piemēram, ventilācijas prasības, minētajās vietās, pēc autoru domām, laika gaitā vajadzētu nostiprināt arī juridiski.

Tāpat eksperti uzsver nepieciešamību nodrošināt drošu vidi, lai bērni varētu iegūt izglītību. Ieteikumu autori pamato ar indikācijām no ASV un Dienvidāfrikas, kas liecina, ka līdz ar augstu vīrusa izplatību sabiedrībā pieaug arī bērnu skaits, kam nepieciešama stacionārā aprūpe. Taču eksperti atzīst, ka aizvien nav pilnībā zināms, kā tas izpaustos Eiropas gadījumā. Tādēļ pagaidām eksperti aicina visas iesaistītās puses, tostarp Eiropas Komisiju un Pasaules Veselības organizāciju, steidzami pārspriest labākos veidus, kā nodrošināt drošus apstākļus skolās un attālinātajās mācībās.

Autori cita starpā arī uzsver vakcinācijas nozīmi, norādot, ka ir nepieciešams iegūt laiku, lai nodrošinātu augstāku vakcinācijas aptveri. Taču, lai gan raita vakcinācijas gaita un aptveres audzēšana ir būtiska, eksperti atzīst, ka tas nenotiks gana ātri, lai apturētu šobrīdējo omikrona saslimstības vilni, tādēļ eksperti akcentē vakcinācijas nozīmi tieši potenciālu turpmāku vīrusa variantu kontekstā.

Paziņojuma autori ir 30 dažādu specialitāšu zinātnieki no Eiropas.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

COVID-19 Ceturtdien Latvijā reģistrēti 395 Covid-19 gadījumi; 4 mirušajiem

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 395 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par četru ar šo vīrusu inficēto pacientu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

COVID-19 Trešdien Latvijā reģistrēti 498 Covid-19 gadījumi; 2 mirušie

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 498 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par divu ar šo vīrusu inficēto pacientu nāvi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

COVID-19 Otrdien Latvijā reģistrēti 645 Covid-19 gadījumi

Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 645 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati.

COVID-19 Latvijā slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits samazinājies līdz 272

Aizvadītajā diennaktī Latvijas slimnīcās ievietoto ar Covid-19 inficēto pacientu skaits ir samazinājies no 278 līdz 272, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotā informācija.

Lasiet arī

Sabiedrība NBS tuvākajos gados izveidos septiņus jaunus bataljonus

Latvijas drošības stiprināšanai tuvākajos gados bruņotajos spēkos veidos septiņus jaunus bataljonus, pirmdien žurnālistus informēja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Sabiedrība Starp Rīgu un Bausku no maija kursēs autobusa ekspreši

Reģionālās nozīmes autobusu maršrutā Rīga-Bauska no 1.maija būs vairāki jauni eksprešu reisi ar samazinātu pieturu skaitu un ātrāku nokļūšanu galapunktā, novirzot tos pa Ķekavas apvedceļu, informē Autotransporta direkcijā (ATD).

Kriminālziņas Par uzbrukumu policijas darbiniekam piespriež vienu gadu cietumā

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 25.aprīlī atstājis negrozītu apgabaltiesas lēmumu daļā, ar kuru persona notiesāta par uzbrukumu varas pārstāvim sakarā ar tā likumisku dienesta darbību, piespriežot brīvības atņemšanu uz vienu gadu.

Kriminālziņas Apcietina vīrieti par Krievijas kara noziegumu atbalstīšanu TikTok videouzrunās

Valsts drošības dienests (VDD) pagājušajā nedēļā aizturējis kādu vīrieti aizdomās par Krievijas kara pret Ukrainu publisku attaisnošanu, kā arī darbību, kas dienesta vērtējumā vērsta uz nacionālā un etniskā naida un nesaticības izraisīšanu sabiedrībā.