Šogad īpaši svarīgi arī ievērot infekcijas slimību profilakses pasākumus un parūpēties par ādas aizsardzību pret pavasara sauli, kas kļūst arvien intensīvāka.
Tā kā Lieldienu galdu tradicionāli rotā dažādi olu ēdieni, ir būtiski pievērst uzmanību olu kvalitātei un ievērot pārtikas higiēnas pamatprincipus.
SPKC speciālisti iesaka iegādāties olas tikai no zināmiem, reģistrētiem ražotājiem, rūpīgi pārbaudot to derīguma termiņu un pārliecinoties, ka olu čaumalas nav ieplaisājušas vai citādi bojātas.
Uzglabāšanai var izvēlēties gan ledusskapi, gan istabas temperatūru, taču ir būtiski nodrošināt nemainīgu vidi, jo straujas temperatūras svārstības var veicināt produktu bojāšanos.
Lai pasargātu ēdājus no zarnu trakta infekcijām, SPKC iesaka olas termiski apstrādāt līdz pilnīgai gatavībai, izvairoties no jēlu vai daļēji vārītu olu lietošanas uzturā.
Tāpat īpaša piesardzība jāievēro, gatavojot un lietojot uzturā gaļas produktus, kas var saturēt dažādus izraisītājus, tai skaitā enterohemorāģisko E. coli baktēriju, kas ir īpaši bīstama maziem bērniem un gados vecākiem cilvēkiem.
Lai mazinātu inficēšanās risku, visa gaļa, it īpaši maltā gaļa, ir jāapstrādā termiski līdz pilnīgai gatavībai, kad tā sasniedz vismaz 70 grādu temperatūru, kas saglabājas ne mazāk kā divas minūtes.
SPKC kategoriski iesaka atteikties no jēlu vai daļēji apstrādātu gaļas produktu iekļaušanas svētku ēdienkartē, jo šie produkti rada paaugstinātu risku inficēties.
Virtuvē jāievēro piesardzība, izmantojot atsevišķus piederumus jēlai gaļai un gataviem ēdieniem, kā arī jāuzglabā produkti tā, lai novērstu krustenisku piesārņošanos. Nedrīkst arī aizmirst par roku, trauku un virtuves virsmu rūpīgu mazgāšanu pēc jebkādas saskares ar jēlām olām vai citiem jēlproduktiem.
Ja kādam no ģimenes locekļiem parādās asiņaina caureja, sāpes vēderā, vemšana vai paaugstināta temperatūra, nekavējoties jāpaliek mājās un jāsazinās ar ģimenes ārstu.
Līdztekus SPKC atgādina arī par nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem, pavadot laiku ārpus telpām. Jāņem vērā, ka pavasarī sākas ērču aktivitātes periods, tāpēc, dodoties dabā, ieteicams izvēlēties sakoptas teritorijas vai pašiem sakopt apkārtni, novācot sausās lapas un zarus, kas var būt ērču mājvieta.
Aizsardzībai pret ērcēm vēlams valkāt gaišu, ādu nosedzošu apģērbu, sabāzt bikšu galus zeķēs, lai noļautu ērcēm tikt zem apģērba, kā arī lietot ērču atbaidīšanas līdzekļus. Īpaši svarīgi pēc atgriešanās no pastaigas, pat ja tā notikusi tikai piemājas dārzā, rūpīgi pārbaudīt, vai uz apģērba vai ādas nav ērču. Šī pārbaude īpaši rūpīgi jāveic bērniem, pievēršot uzmanību apmatojuma zonām, locītavām un citām vietām, kur ērces visbiežāk mēdz pieķerties. Ieteicams pārbaudīt arī mājdzīvniekus, ja tie bijuši līdzi pastaigā.
Atrodoties ārpus telpām, ieteicams lietot saules aizsargkrēmu ar piemērotu aizsardzības faktoru (SPF) - pieaugušajiem tas ir vismaz SPF 30, savukārt bērniem - SPF 50, valkāt galvassegu un izvēlēties apģērbu, kas pasargā ādu no tiešiem saules stariem.
Vienlaikus iedzīvotāji aicināti raudzīties, lai Lieldienu šūpošanās ir droša un nerodas sasitumi un citas traumas, īpaši bērniem. Mazus bērnus vajadzētu šūpot šūpolēs, kam ir aizsargājošas malas, lai pasargātu no izkrišanas. Bērnam baudot fiziskās aktivitātes uz velosipēda vai skrejriteņa, obligāti jālieto aizsargķivere, elkoņu un ceļa aizsargi. Tāpat bērnam jāatgādina par drošību uz batuta.
Arī atsākot grila sezonu, SPKC aicina būt īpaši uzmanīgiem - pieskatīt bērnus un norobežot pieeju karstam grilam, glabāt grila šķidrumu un citu ķīmiju bērniem nepieejamā vietā. Ja svētki tiek pavadīti ūdenstilpju tuvumā, vecāki aicināti pieskatīt bērnus to tuvumā un pārrunāt drošības jautājumus.
Gadījumos, kad Lieldienas tiek svinētas vietā, kur ir mājdzīvnieki, īpaši suņi, ieteicams iepriekš vienoties ar saimniekiem par dzīvnieku uzraudzību, lai novērstu iespējamus nelaimes gadījumus.
SPKC aicina parūpēties par veselīgu svētku galdu. Iedzīvotāji aicināti likt galdā vairāk svaigus augļus, ogas un dārzeņus, mikrozaļumus un citus produktus. Tāpat uz galda var likt pilngraudu produktus un piena produktus ar zemāku tauku saturu.
Iedzīvotāji aicināti pavadīt svētkus veselīgi un nelietot alkoholiskos dzērienus. Savukārt pēc alkoholisko dzērienu lietošanas iedzīvotājus aicina nekādā gadījumā nevadīt transportlīdzekli, bet līdzcilvēkiem nepalikt vienaldzīgiem, ja redz, ka kāds plāno piedalīties ceļu satiksmē alkohola vai narkotisko vielu reibumā.
Savukārt, ja tiek novērotas elpceļu infekcijas slimību pazīmes, piemēram, klepus, sāpošs kakls, iesnas vai paaugstināta temperatūra, SPKC aicina Lieldienas svinēt mājās, neapmeklēt publiskus pasākumus un nedoties arī viesos pie cilvēkiem, kuriem ir akūtu augšējo elpceļu infekcijas pazīmes.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Pievienojiet komentāru
Anonīmi komentāri
Atbilēt
Anonīmi komentāri