• Amanda,
  • Amanta,
  • Kaiva
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Aptauja: Latvijas sievietēm vairāk uzmanības jāpievērš krūšu veselībai (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 08:34, 25.10.2024


Aptuveni pusei vēža pacientu, nav bijis izteiktu riska faktoru.


Jāņem vērā, ka vēzis arvien biežāk skar gados jaunus cilvēkus.

Trešdaļa jeb 34% sieviešu ikdienā neveic krūšu pašpārbaudi, kas palīdzētu laikus pamanīt ar krūts vēzi saistītās izmaiņas un atklāt slimību agrīnā stadijā, liecina Latvijā veiktā aptauja kampaņā "Tavu krūšu drošībai". Oktobrī, kas ir krūšu veselības mēnesis, sievietes tiek aicinātas pievērst uzmanību savai veselībai, veicot krūšu pašpārbaudes un izmantojot valsts piedāvātās diagnostikas iespējas.

Aptaujas rezultāti atklāj, ka vairāk nekā pusi jeb 57% sieviešu biedē iespēja saslimt ar krūts vēzi. Visvairāk šī diagnoze uztrauc sievietes 30-39 gadu vecumgrupā, bet vismazāk - 60-74 gadu vecumā. Tajā pašā laikā tikai 12% sieviešu krūšu pašpārbaudi veic regulāri jeb reizi mēnesī, kamēr citas to dara reizi pusgadā, gadā vai vēl retāk.

Vairākums sieviešu - 57% - aptaujā norādījušas, ka nezina vai nav drošas par to, kā veicama krūšu pašpārbaude mājas apstākļos. Visvairāk neziņas šajā jautājumā valda jaunākajā vecuma grupā - 18-29 gadi, un šī vecuma sievietes retāk nekā citas veic krūšu pašpārbaudi.

Dzīvības apdrošināšanas risku eksperts Kaspars Zvirgzdiņš norāda: "Aptaujas rezultāti ir nopietns signāls tam, ka sabiedrībā nepieciešams celt izpratni par krūšu veselības pārbaudēm - gan mājas apstākļos veicamajām, gan valsts sniegtajām. Krūts vēža attīstības risks palielinās, pieaugot vecumam, tāpēc, no vienas puses, ir saprotams, ka gados jaunākas sievietes par pašpārbaudēm zina maz. Taču jāņem vērā, ka vēzis arvien biežāk skar gados jaunus cilvēkus un agrīna diagnostika palīdz to veiksmīgāk ārstēt. Vēl viena lieta, par ko ir vērts laikus parūpēties, ir finansiālā drošība, ko saslimšanas gadījumā sniedz vēža apdrošināšana. Tas nozīmē, ka, saslimstot ar ļaundabīgu audzēju, cilvēkam tiek izmaksāta atlīdzība, kuru var izmantot pēc saviem ieskatiem, piemēram, ārstniecībai, rehabilitācijai vai ikdienas vajadzību apmaksai situācijā, ja slimības laikā tiek zaudētas darbaspējas."

Krūts vēzis ir nopietns risks daudzām sievietēm - kā rāda Pasaules Veselības organizācijas dati, krūts vēzis ir visizplatītākais vēzis sieviešu vidū. 2022.gadā visā pasaulē tas diagnosticēts 2,3 miljoniem sieviešu un reģistrēti 670 000 krūts vēža izraisītu nāves gadījumu. Aptuveni pusei no sievietēm, kurām diagnosticēts krūts vēzis, nav bijis izteiktu riska faktoru, izņemot dzimumu un vecumu, tāpēc regulāra pašpārbaude ir svarīga visām sievietēm.

Kā veikt krūšu pašpārbaudi?

1. Aplūko krūtis spogulī. Pārbaudi, vai nav redzamas izmaiņas krāsā, tekstūrā vai formā.

2. Pacel roku augšā, noliec to aiz galvas un ar otras rokas trīs pirkstiem veic apļveida kustības, pārbaudot krūts priekšpusi, vidusdaļu un aizmuguri pie paduses.

3. Ja pamani izmaiņas, piemēram, sabiezējumu vai ko nelīdzenu, sazinies ar ārstu.

Plašāk par krūšu veselības profilaksi un kampaņu "Tavu krūšu drošībai" uzzini šeit!

Kampaņas laikā Latviju apceļo mobilais mamogrāfijas busiņš, kurā sievietēm vecumā no 40 gadiem, ir iespēja veikt bezmaksas mamogrāfiju. Lai saņemtu šo pakalpojumu, līdzi jāņem ārsta vai speciālista norīkojums.

Mobilā mamogrāfa pieturpunkti oktobra beigās:

30.10. - Viesīte, "Zaļā tirgus" teritorijā, plkst.11.00-17.00;

31.10. - Grobiņa, Lielā iela 78, pie Humānās palīdzības centra, plkst.12.00-17.00.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī