• Modrīte,
  • Mudrīte,
  • Renāte
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


LU zinātnieki pēta pilnīgu ādas dermatogrāfiju (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 12:51, 24.10.2024


Plānots izveidot kompleksu prototipa iekārtu lielu ādas laukumu, kas praktiski aptvertu visu ķermeņi, attēlošanai.


Izstrādātā metodika un tehnoloģiskie risinājumi noteikti palīdzēs dermatologiem veikt kvalitatīvāku ādas veidojumu diagnostiku.

Latvijas Universitātes (LU) Atomfizikas un spektroskopijas institūts (ASI) ir sācis projektu dermatoloģijas pacientu veselības aprūpes uzlabošanai, izmantojot advancētas biofotonikas metodes un ierīces.

Projektā “Visa ķermeņa dermoskopiska attēlošana spektra redzamajā un infrasarkanajā diapazonā” plānots izveidot kompleksu prototipa iekārtu lielu ādas laukumu, kas praktiski aptvertu visu ķermeņi, attēlošanai, kā arī veikt šīs iekārtas klīnisko aprobāciju. Šāda četru spektrālo attēlu kombinācija paver iespēju ne vien ātri noteikt un klasificēt visus pacienta ādas jaunveidojumus, bet arī identificēt ādas audzējus (t. sk. melanomu), kuriem raksturīga pazīme ir dziļāka iespiešanās ādas audos. Šādu “dziļuma zondēšanu” nodrošina ādas optiskās īpašības – spektra zilā diapazona gaisma ādā iespiežas vien milimetra desmitdaļas dziļumā, kamēr starojums tuvajā infrasarkanajā spektra daļā sasniedz aptuveni divu milimetru dziļumu un tādējādi spēj “ieraudzīt” dziļos ādas audzējus.

“Izstrādātā metodika un tehnoloģiskie risinājumi noteikti palīdzēs dermatologiem veikt kvalitatīvāku ādas veidojumu diagnostiku un tādējādi sekmēs sabiedrības vispārējās veselības uzlabošanu, jo būs iespēja atklāt ādas jaunveidojumus daudz ātrākā veidā,” uzsver LU ASI projekta zinātniskais vadītājs Jānis Spīgulis.

Projektā iesaistītajiem jau ir iestrādes šāda virziena pētījumiem, proti, Ekonomikas ministrijas finansētajā Inovāciju fonda projektā MOTE izveidots un aprobēts prototips, ar kuru var iegūt triju redzamā spektra līniju ādas attēlus. Jaunajā projektā papildus jānodrošina kvalitatīva visa ķermeņa spektrālo attēlu iegūšana tuvajā infrasarkanajā spektra daļā, kas būtu jaunums pasaules praksē, kā arī jāveido atbilstošs programmu nodrošinājums ādas spektrālo attēlu apstrādei un ādas audzēju ātrai atpazīšanai.

Projekts tiek realizēts LU Atomfizikas un spektroskopijas institūta Biofotonikas laboratorijā, tā izpildes termiņš ir 2026. gada 28. februāris. Pētījumu finansē Atveseļošanas un noturības mehānisma atbalstīts projekts “Latvijas Universitātes iekšējā un ārējā konsolidācija”.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Vai ir tablete pret ceļu krakšķēšanu: skaidro medicīnas eksperti (+VIDEO)

Šādas pazīmes varētu liecināt par menisku, saišu bojājumu vai skrimšļa bojājumu slodzes virsmās.

Veselība Nākammēnes Valmierā darbu sāks slimnīcas rehabilitācijas nodaļa (+VIDEO)

Kopējā summa par būvdarbiem ar PVN ir vairāk kā seši miljoni eiro.

Veselība Zobārstniecības eksperti: implanti ir 30 reizes stabilāki nekā tiltiņi (+VIDEO)

Ikvienam ir būtiski ir apzināties nepieciešamību pēc iespējas ātrāk aizstāt zaudēto zobu, neatlikt to uz vēlāku laiku.

Veselība Vai plastiskā ķirurģija ir piemērota jums?

Plastiskā ķirurģija var šķist pievilcīgs risinājums, lai uzlabotu izskatu vai pašapziņu, taču ne visi zina, vai šī izvēle ir viņiem piemērota. Lai pieņemtu informētu lēmumu, ir svarīgi saprast gan ieguvumus, gan riskus, kā arī apsvērt personīgos mērķus un veselības stāvokli. Plastiskā ķirurģija ir nopietna iejaukšanās, kas prasa rūpīgu izvērtēšanu un gatavību gan fiziski, gan emocionāli. Galvenais ir izprast, vai operācija spēs piepildīt jūsu vēlmes un vai tā var sniegt iznākumu, ko vēlaties.

Lasiet arī