• Ādolfs,
  • Ilgonis
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Ko nozīmē rudens Covid uzliesmojums Latvijā, stāsta ārste un farmaceite (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 17:26, 26.09.2024


Ja pašlaik mājās testu nav, vismaz dažus iepakojumus katrai ģimenei rezervē vajadzētu.


Gadījumos, kad cilvēks jūtas slims, vajadzētu palikt mājās, neatkarīgi no tā – Covid-19 tests ir pozitīvs vai nav.

Ģimenes ārstes Jekaterinas Āboliņas praksē aptuveni 60% pacientu, kuriem konstatēti Covid-19 atbilstoši simptomi, veicot testu mājās, šī slimība arī apstiprinās. Pašreiz raksturīgākie simptomi saslimšanai ar Covid-19 ir stipras galvassāpes, nogurums, paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus un aizlikts deguns.

“Pašlaik aptiekā katru dienu ir daudz apmeklētāju, kuri vēlas iegādāties testus Covid-19 noteikšanai mājas apstākļos. Šie testi ir iekļauti arī gandrīz katrā pirkumā, ko klienti veic, izmantojot Wolt piegādes pakalpojumu no aptiekas. Mēs iesakām pārliecināties, vai mājas aptieciņā jau esošajiem Covid-19 ātrajiem testiem nav beidzies derīguma termiņš. Turklāt šobrīd ir pieejami Covid-19 un gripas kombinētie antigēnu testi. Veicot testus, rūpīgi jāseko lietošanas instrukcijām, jo dažādu ražotāju gadījumā tās var atšķirties. Ja pašlaik mājās Covid-19 testu nav, vismaz dažus iepakojumus katrai ģimenei rezervē vajadzētu, jo, parādoties saaukstēšanās simptomiem, labāk uzreiz veikt testu, nevis doties ārpus mājas, potenciāli apdraudot apkārtējos. Vienreiz lietojamās medicīniskās maskas, respiratori un roku dezinfekcijas līdzekļi arī ikdienā atkal var būt noderīgi, lai pasargātu sevi no iespējamās saslimšanas ar Covid-19.
Tuvojoties rudens sezonai, papildus atgādinām par nepieciešamību rūpēties, lai organismam pietiek visu vajadzīgo vitamīnu,” stāsta farmaceite Juta Namsone.

“Saslimstība ar Covid-19 pieaugusi kopš vasaras vidus, un ar šai slimībai raksturīgiem simptomiem ģimenes ārsta praksē pašlaik vēršas daudzi. Vairāk nekā pusei – ap 60% no viņiem – tik tiešām apstiprinās Covid-19, veicot vienkāršos mājas testus. Tiesa gan, tests ne vienmēr uzrāda pozitīvu jeb apstiprinošu rezultātu slimošanas pirmajās dienās – nereti tas sniedz pozitīvu rezultātu tikai sestajā, septītajā dienā. Atsevišķos gadījumos Covid-19 diagnozi nosaka, vadoties pēc simptomiem (klīniski) un/vai, balstoties informācijā par citiem vienā mājsaimniecībā dzīvojošo cilvēku saslimšanas gadījumiem (epidemioloģiski),” norāda ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

Saslimstot ar Covid-19, cilvēki visbiežāk sūdzas par ļoti stiprām galvassāpēm, nogurumu, paaugstinātu ķermeņa temperatūru, klepu un aizliktu degunu, retāk – par kakla sāpēm, ožas un garšas izmaiņām vai sāpēm kaulos, novērojusi Jekaterina Āboliņa. “Gadījumos, kad cilvēks jūtas slims, vajadzētu palikt mājās, neatkarīgi no tā – Covid-19 tests ir pozitīvs vai nav. Pretējā gadījumā cilvēks apdraud ne tikai savu, bet arī ar viņu saskarsmē nonākušo līdzcilvēku veselību. Ikvienam būtu rūpīgāk jāseko roku higiēnai. Ja nav iespējas rokas kārtīgi nomazgāt, ir jālieto dezinficējošie līdzekļi. Tāpat jāizvairās aiztikt seju (degunu, muti, acis) ar nemazgātām rokām un vajadzības gadījumā jālieto sejas maska. Iesaku arī mazāk uzturēties vietās, kur pulcējas daudz cilvēku, iespējami vairāk pārvietojoties kājām, nevis ar sabiedrisko transportu. Tas vienlaikus arī palīdzēs uzturēt fizisko formu un veicinās norūdīšanos,” saka ģimenes ārste Jekaterina Āboliņa.

No valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta un ir pieejama vakcinācija pret Covid-19 infekciju jebkurā vecumā – gan primārā vakcinācija, gan balstvakcinācija ik pēc 6 – 12 mēnešiem, atkarībā no vecuma un hroniskajām slimībām.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Veselība Abu Meri vēlas pamata vakcīnas noteikt par obligātām

Latvijā būtu nepieciešams stingrāk ierobežot par vakcināciju izplatīto dezinformāciju, šodien preses konferencē pēc Imunizācijas valsts padomes sēdes pauda veselības ministrs Hosams Abu Meri (JV).

Veselība Latvijai tuvojas rudens koronavīrusa vilnis: ко farmaceits iesaka (+VIDEO)

Infekciju gadījumā svarīgi uzņemt daudz šķidrumu.

Veselība Mīti un realitāte par spēka treniņiem: eksperti konsultē (+VIDEO)

Regulāri vingrinājumi palīdz saglabāt kaulu veselību un stiprināt muskuļus.

Veselība Psiholoģe: «Pārmērīgi spēlējot datorspēles, sekas var būt nopietnas» (+VIDEO)

Mūsdienās gados jauni cilvēki biežāk dod priekšroku īsāka formāta saturam.

Lasiet arī

Sabiedrība VID 220 nodokļu maksātājiem pieprasījis atmaksāt Covid-19 atbalsta grantus

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kopumā pieņēmis lēmumu 220 nodokļu maksātājiem pieprasīt atmaksāt Covid-19 pandēmijas laikā izsniegtos grantus apgrozāmo līdzekļu plūsmas nodrošināšanai 5,535 miljonu eiro apmērā, aģentūrai LETA pavēstīja VID pārstāvji.

Veselība Saslimstība ar gripu turpina pieaugt - SPKC

Pagājušās nedēļas (18.12. – 24.12.) gripas, Covid-19 un citu akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa rezultāti uzrāda inficēto un arī stacionēto Covid-19 pacientu skaita stabilizāciju. Saslimstība ar gripu turpināja pakāpeniski pieaugt, bet pagaidām vēl nav pārsniegusi epidēmisko sliekšņa līmeni, informēja VS.LV Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Veselība Slimību profilakses un kontroles centrs atgādināja potēties pret gripu (+VIDEO)

Vakcīnas pasargā no aktuālajiem slimības izraisītājiem, jo katru gadu tiek izstrādātas no jauna, atbilstoši konkrētajā sezonā cirkulējošajiem vīrusa paveidiem.

Sabiedrība Slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits pārsniedzis 500

Latvijas slimnīcās esošo Covid-19 pacientu skaits ir pārsniedzis 500, no kuriem aptuveni pusei Covid-19 ir kā galvenā diagnoze, bet otrai pusei - kā papildu saslimšana, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pavēstīja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) riska analīzes un profilakses departamenta direktors, epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.