• Gunvaldis,
  • Gunvaris,
  • Sandra,
  • Sondra
Meklēšana MeklēšanaRSSFacebookZiņu lente


Laika ziņas
Facebook
Видео Video


Putekļu ērcītes Latvijas bērniem bieži izraisa alerģiju (+VIDEO)

Teksta izmērs Aa Aa
Veselība
VS.LV 15:22, 31.08.2024


Tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles.


Putekļu ērcītes ir klātesošas mūsu mājās, taču ar pareizām metodēm un ierīcēm iespējams samazināt to skaitu.

Putekļu ērcītes ir mikroskopiski radījumi, kas sastopamas gandrīz visās mājās visā pasaulē. Tās ir īpaši izplatītas vietās, kur ir optimāli apstākļi to izdzīvošanai – siltums, mitrums un vāja ventilācija. Tāpēc tās visbiežāk atrodas tādās vietās kā matrači, spilveni, segas, paklāji un mīkstās mēbeles. Lai gan tās pašas par sevi nav bīstamas, to klātbūtne var izraisīt dažādas alerģiskas reakcijas un veselības problēmas, īpaši cilvēkiem ar astmu vai alerģijām.

Apskatīsim efektīvus veidus, kā atbrīvoties no putekļu ērcītēm un uzturēt tīru un veselīgu vidi savā mājoklī.

Ko svarīgi zināt par putekļu ērcīšu izplatību?

Putekļu ērcītes īpaši savairojas rudenī un agrā pavasarī, tādēļ mājas ģenerāltīrīšana divreiz gadā ir pamatota un pat ļoti vēlama. Labvēlīgi apstākļi, kas veicina to vairošanos, ir slikta telpu ventilācija, paaugstināts mitrums (virs 65 procentiem) un pārlieku siltas telpas (virs 25 grādiem).

Putekļu ērcītes ir vairāk sastopamas siltajās zemēs, tomēr tas nenozīmē, ka mērenajos reģionos nav putekļu ērcīšu. Tās šeit ir sastopamas, bet to skaits ir mazāks, jo regulāri apkurinātās telpās samazinās mitrums, kas ietekmē putekļu ērcīšu izplatību.

Kurās vietās mājoklī ir vislielākā putekļu ērcīšu koncentrācija?

Pieņemts uzskatīt, ka putekļu ērcītes visvairāk sastopamas noteiktās mājokļa vietās, tālab pastiprināta uzmanība jāvelta:

-gultas veļai, spilveniem un matračiem – putekļu ērcītes visbiežāk sastopamas gultās, kur ir daudz cilvēka ādas atmirušo šūnu, ir silts un mitrs. Piemēram, vienā matracī var būt miljoniem putekļu ērcīšu;

-paklājiem un mīkstām mēbelēm – paklāji un mīkstās mēbeles, īpaši tās, kuras reti tiek tīrītas, ir otrais lielākais putekļu ērcīšu uzkrāšanās avots. Paklāju šķiedras un putekļi nodrošina ērcītēm ideālu dzīvesvietu;

-aizkariem un auduma žalūzijām – tā kā aizkari un citi tekstilizstrādājumi netiek regulāri mazgāti, tad arī tie kļūst par piemērotu vietu putekļu ērcīšu dzīvotnēm.

Pazīmes, ka mājoklī varētu būt putekļu ērcītes

Putekļu ērcītes ir pārāk mazas, lai tās redzētu ar neapbruņotu aci, bet par smagām, lai ieelpotu. Mūsu plaušās nonāk to atkritumvielas, ekskrementi un atmirušās daļiņas, kas kļūt par daļu no mājas putekļiem un, nonākot gaisā, var tikt ieelpotas.

Ieelpotās daļiņas var izraisīt alerģiskas reakcijas vai pastiprināt astmas simptomus, it īpaši jutīgiem cilvēkiem. Raksturīgie simptomi ir šķaudīšana, klepus, aizlikts deguns, kairinātas, asarojošas acis un elpas trūkums.

Kā ierobežot vai pilnībā atbrīvoties no putekļu ērcītēm

Esam apkopojuši ieteikumus pasākumu kompleksam, kas ievērojami spēj samazināt putekļu ērcīšu klātbūtni.

Regulāra tīrīšana un putekļu savākšana

Putekļu ērcītes mīl putekļus, tāpēc regulāra mājas tīrīšana ir būtiska. Noslaukiet putekļus no visām virsmām ar mitru drānu, lai novērstu to izplatīšanos gaisā. Bezvadu putekļu sūcējs ar HEPA filtru palīdzēs uzlabot uzkopšanas efektivitāti.

Mitruma kontrole

Regulāra mitruma kontrole un uzturēšana zem 50% var būt efektīva metode, lai samazinātu putekļu ērcīšu daudzumu.

Veļas mazgāšana augstā temperatūrā

Mazgājiet gultas veļu, segas, spilvenus un citus tekstilizstrādājumus vismaz 60 °C temperatūrā, lai iznīcinātu putekļu ērcītes. Izmantojiet arī veļas žāvētāju, lai pārliecinātos, ka tekstilizstrādājumi ir pilnībā izžuvuši.

Izmantojiet īpašus putekļu ērcīšu pārvalkus

Investējiet hipoalerģiskos matraču un spilvenu pārvalkos, kas ir īpaši izstrādāti, lai nepieļautu putekļu ērcīšu iekļūšanu audumā.

Apsveriet iespēju iegādāties jaunus spilvenus un segas, kas izgatavoti no sintētiskiem materiāliem, jo tie mazāk piesaista putekļu ērcītes nekā dabīgie materiāli.

Izmantojiet HEPA filtrus

HEPA (High-Efficiency Particulate Air) filtri ir efektīvi putekļu ērcīšu un citu alergēnu uztveršanai. Putekļsūcējs ar HEPA filtru un gaisa attīrītājs spēs ievērojami samazināt kairinošo daļiņu nonākšanu jūsu elpošanas ceļos.

Putekļu ērcītes ir klātesošas mūsu mājās, taču ar pareizām metodēm un ierīcēm iespējams samazināt to skaitu un līdz ar to arī alerģisko reakciju risku. Regulāra tīrīšana, mitruma kontrole un hipoalerģisku materiālu izmantošana ir būtiski soļi, lai radītu veselīgāku un ērcītēm mazāk draudzīgu vidi.


Esiet atbildīgi par komentāriem! Jūsu izteikumi nedrīkst būt pretrunā ar LR likumdošanu.
Portāls VS.LV nenes atbildību par komentāru saturu.
Lasīt visus komentārus

Atbilēt

Anonīmi komentāri

Pievienot

Rekomendējam



ARĪ KATEGORIJĀ

Lasiet arī

Veselība Tuvojas bīstamā alerģijas sezona Latvijā, brīdina eksperti

Daudzi tūkstoši pasaulē ik gadu nomirst alerģijas dēļ.

Veselība Daba zied!... Un atkal sākas neciešamā alerģija

Šķiet, tik daudz zināms par sezonālajām alerģijām - kāpēc tās rodas un kā izvairīties - taču, kad sākas lielā pavasara ziedēšana un līdz ar to arī šķaudīšana un acu asarošana, paliec viens pret vienu ar mokošajiem simptomiem un aktuāls kļūst jautājums: Ko lai es daru tieši tagad?